MotoKrzr K3: nová hvězda večírků (test)

Motorola přináší na český trh další nablýskané véčko. Model MotoKrzr K3 kromě luxusního designu nabídne i velmi dobrou výbavu.

Kalendář dlouho beze změn

Organizaci času vévodí kalendář, do kterého kromě klasických událostí můžete vkládat i úkoly. Všechny zadané události nebo úkoly je možné zobrazit společně. Událostem nastavíte opakování i připomenutí s libovolným předstihem. U úkolů je k dispozici nastavení priority i možnost úkol odškrtnout. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní zobrazení.

IMG_1591.jpg IMG_1592.jpg IMG_1593.jpg IMG_1594.jpg
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář • detail události

I nový MotoKrzr K3 nabídne pět budíků, které díky možnosti přidání popisu fungují i jako „připomínkovač“. Budit budou jakoukoliv melodií a to i při vypnutém telefonu. Budík není opakovaný, každý den jej budete muset znovu aktivovat. Dále telefon nabízí kalkulačku s převodníkem měn, aplikaci pro světový čas a diktafon, jehož délka záznamů je omezena jen volnou pamětí. Škoda, že chybějí klasické textové poznámky. Ty může nahradit Java aplikace od Motoroly, která ovšem poznámky ukládá na server. V telefonu jsou pak dále aplikace K3 Help pro nápovědu při práci s telefonem a Motorola Setup pro rychlé nastavení datových přenosů, wapu, MMS a pro zálohování telefonních čísel a textových zpráv na server.

IMG_1596.jpg IMG_1595.jpg IMG_1597.jpg
Editace události • na výběr je velké množství typů • výpis úkolů

IMG_1600.jpg IMG_1599.jpg IMG_1598.jpg IMG_1601.jpg
Nabídka organizačních funkcí • budíků lze zadat více • kalkulačka

Hudební přehrávač vylepšen

Jedním z hlavních nedostatků prvního Krzru byly dva hudební přehrávače, z nichž ani jeden nebyl kvalitní. Tímto neduhem trpěly všechny telefony od Motoroly. Změnu přinesl až Razr V6 maxx a Krzr K3 jej naštěstí následuje. Hudební přehrávač je již jen jeden a byl zcela přepracován. Umí hrát na pozadí a poradí si s formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA a WAV. Hudební soubory si nejdříve naindexuje, aby s nimi poté mohl rychleji pracovat. Pro rozpoznávání názvů využívá ID3 tagy.

IMG_1606.jpg IMG_1607.jpg IMG_1608.jpg IMG_1609.jpg
Hlavní obrazovka hudebního přehrávače • jeho nabídka a nastavení • pohotovostní displej při přehrávání hudby

Skladby si můžete nechat třídit podle interpreta, alba, žánru a skladatele nebo si vytvořit vlastní playlist. V úpravách zvuku najdete zvýraznění basů i prostoru, automatické opakování i náhodný výběr je samozřejmostí. Při zavřeném telefonu se přehrávač ovládá pomocí bočních kláves. Seznam skladeb se pak zobrazí na vnějším displeji. Skladby je možné přeskakovat, reprodukci pozastavit či upravit její hlasitost.

MOTOKRZR_K3_D_05.jpg MOTOKRZR_K3_D_04.jpg
Výběr skladby a její přehrávání na vnějším displeji

Hudba se nejlépe poslouchá v bezdrátových bluetoothových sluchátkách. Telefon totiž podporuje Bluetooth profil A2DP. K Krzru si tak můžete koupit například bezdrátová sluchátka Motorola DJ S805, přes které je poslech opravdu kvalitní. Klasická drátová sluchátka, která jsou součástí základního balení, jsem bohužel neměl k dispozici. Kvalitou produkce vás ale nezklame ani hlasitý reproduktor. FM rádio v telefonu chybí.

IMG_1606.jpg IMG_1607.jpg IMG_1608.jpg IMG_1609.jpg
Hlavní obrazovka hudebního přehrávače • jeho nabídka a nastavení • pohotovostní displej při přehrávání hudby

Mezi zábavu samozřejmě patří také videopřehrávač a Java hry. Videopřehrávač umí přehrávat záznamy přes celý displej i je přetáčet. Rozumí si s formáty 3GP a MP4. V telefonu bylo asi šest demoverzí různých Java her. Otázkou ovšem zůstává, jak tomu bude u prodejní verze. Rychlost Javy je průměrná. Výhodou je, že Java aplikace je možné minimalizovat na pozadí.

IMG_1613.jpg IMG_1614.jpg IMG_1615.jpg
Nabídka Java aplikací • předinstalované hry byly jen demoverze

Výsledky aplikací jBechmark:

  • jBenchmark 1.0:   3663 bodů
  • jBenchmark 2.0:     418 bodů

Data s rychlostí blesku

Krzr K3 stejně jako Razr V6 maxx podporuje nástavbu sítí třetí generace HSDPA. Díky ní můžete data přijímat i odesílat teoretickou rychlostí až 3,6 Mb/s (kategorie 5/6), což je rychlost srovnatelná s ADSL. U nás ale tuto technologii naplno nevyužijete. Operátor O2 má ve své síti maximální rychlost HSDPA sníženu na 1,8 Mb/s. V praxi se tak budete pohybovat okolo jednoho megabitu za sekundu, což je i tak na mobilní připojení velmi dobrý výsledek. Tam kde není síť třetí generace dostupná, je připraveno EDGE i GPRS ve třídách 10. Pro spojení s počítačem Krzr nabízí Bluetooth nebo připojení přes miniUSB konektor, při kterém můžete využít USB Mass Storage. Paměťová karta se ve vašem počítači zobrazí jako další disková jednotka. Krzr se po připojení kabelem, který byste měli najít v krabici, začne automaticky nabíjet.

IMG_1589.jpg
Wapový prohlížeč

Vestavěný prohlížeč dodala Opera. Má dosti široké možnosti nastavení a bez problému si poradí i s jednoduchými webovými stránkami. Velikost textu můžete měnit dle libosti. K dispozici je i vypnutí obrázků, zvuků a JavaScriptu. Stránky si lze také prohlížet přes celý displej. K telefonu byste měli dostat ještě cédéčko s programem Motorola Phone Tools, za který se většinou platí. Slouží pro synchronizaci telefonního seznamu a kalendáře s Outlookem a pro využití telefonu jako modemu.

Razr nebo Krzr?

Krzr K3 vás dostane zejména svým designem. Jeho funkční výbava je sice také na velmi dobré úrovni, ale o vzhled tu jde především. Ten ovšem značně utrpí otisky prstů, které budete zanechávat na lesklém předním krytu. Z oblasti funkcí pak zamrzí hlavně nedostatky, které se s telefony Motorola táhnou již mnoho let. Je to například nemožnost trvale aktivovat doručenku zpráv, zkracující slovník iTap s nekvalitní slovní zásobou nebo „zvonění“ esemesky při nastaveném identifikačním vyzvánění. Vyzdvihnout naopak musím podporu HSDPA, kvalitní hudební přehrávač nebo miniUSB konektor.

01.jpg 02.jpg IMG_1415.jpg IMG_1417.jpg
MotoKrzr K3 nebo MotoRazr V6 maxx? Kterému dáte přednost?

Motorola má nyní ve své nabídce dva stylové telefony véčkové konstrukce: Krzr K3 a Razr V6 maxx. Ve funkční výbavě se téměř neliší, Razr má navíc jen diodový blesk, větší hlavní displej, vnější senzorové klávesy pro ovládání hudebního přehrávače a světelné efekty. Krzr ovšem zaboduje atraktivnějším vzhledem a menšími rozměry. Design tak bude hlavním kritériem při rozhodování mezi těmito dvěma telefony.

Motorola MotoKrzr K3 se již začala prodávat za cenu okolo jedenácti tisíc korun. Vzhledem k atraktivitě telefonu i jeho výbavě se jedná o cenu přiměřenou.

Plusy a mínusy

+ atraktivní vzhled
+ miniUSB konektor
+ podpora HSDPA

- přední kryt náchylný na otisky prstů
- nelze trvale zapnout doručenku
- slovník iTap zkracuje zprávy

Témata článku: Motorola, , Motorola Krzr K3, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V6 Maxx, Protáhlý tvar, Konstrukční pevnost, Test, Golfový míček, Automatické opakování, Razer, Nový vyhledávač, Plochá klávesnice, Vysoká jemnost, Tradiční problém, Hvězda, Nov