Motorola Backflip: androidí véčko naruby (preview)

Motorola představuje třetí komunikátor s Androidem určený pro Evropu. Backflip si zaslouží pozornost díky netradiční výklopné klávesnici.

Motorola to se svým návratem mezi mobilní elitu myslí vážně. Spoléhá přitom prozatím výhradně na operační systém Android a vypadá to, že by s touto strategií jednosystémového portfolia mohla slavit úspěch. Tedy minimálně na americkém kontinentě, kde už se teď daří jejím loňským modelům Cliq (v Evropě jako Dext) a Droid (v Evropě jako Milestone). První letošní vlaštovka nese název Backflip, na zádech si nese klávesnici a časem by stejně jako dva výše jmenované modely měla přiletět do Evropy.

Motorola Backflip
Motorola BackflipKomunikátor s Androidem a s neotřelou konstrukcí, kdy má přístroj na přední straně dotykový displej a na zadní QWERTY klávesnici. Displej lze otočit a pak se na mobilu píše stejně jako s výsuvnou QWERTY.rozměry a hmotnost: 108 × 53 × 15 mm, 133 g
displej: 3,1'', kapacitní TFT, 320 × 480, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850//1 800/1 900 MHz), WCDMA (850/1 900/2 100 MHz), GPRS (třída 12), EDGE (třída 12), HSDPA (7,2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
baterie: 1 400 mAh, procesor: ARM1136 528 MHz
operační systém: Android 1.5
hudba: přehrávač hudby, 3,5mm jack
fotoaparát: ?MPx, video (480 × 320), autofocus, diodový blesk
71%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává
* Telefon jsme zatím netestovali. Nejbližší testovaný příbuzný je HTC Magic (Sapphire).

Jak už název napovídá, nová Motorola je smarphone výklopné konstrukce, tentokrát se však flip nachází netradičně na zadní straně mobilu. To může přinést při posazení mobilu na částečně odklopený flip hned několik výhod - mobil půjde použít bez nutnosti držení v ruce například jako fotorámeček, pohodlnější bude také sledování filmů nebo poslech hudby.

Klepněte pro větší obrázek 

Flip je ze své vnější strany osazen harwdwarovou QWERTY klávesnicí, místo se našlo pro čtyři řady tlačítek. Pro ovládání systému Android poslouží také tři senzorová tlačítka pod displejem a jako specialita ovládací doteková plocha Backtrack umístěná na zadní straně displejové části. Ta by měla usnadnit procházení webových stránek a pohyb v aplikacích s textem (zprávy, e-maily).

Motorola Backflip poběží na operačním systému Google Android, pro začátek ve verzi 1.5 Cupcake. Ta má být ale upgradovatelná na verzi 2.0 a vyšší. Jako uživatelská nástavba poslouží grafické rozhraní MotoBlur, které výrobce nahrává do všech svých nových přístrojů s Androidem. Mimo jiné umožní nechat váš mobil sledovat na online portálu Motorola v případě ztráty díky vestavěné GPS a zazálohovat vaše kontakty, e-maily, SMS korespondenci a dokonce i nastavení domovské obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ovládání přistroje bude probíhat prostřednictvím kapacitního dotykového displeje s úhlopříčkou 3,1" a rozlišením 320 × 480 bodů. Displej technologie TFT dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Telefon do sebe integruje všechny funkce známé ze systému Android, nebude chybět market pro nákup aplikací (v současné době více než 18 tisíc aplikací pro americké uživatele) a také úzká provázanost se sociálními sítěmi, e-mailem a dalšími službami Google.

Plnou polní si zabalila nová Motorola do balíku konektivita. Čeká nás již zmíněná asistovaná GPS, která poslouží i k navigaci (např. s Google Maps nebo s jiným navigačním softwarem pro Android), podpora 3G včetně HSDPA (až 7,2 Mb/s), Bluetooth 2.0, USB 2.0 (konektor microUSB), 3,5mm audio výstup pro poslech hudby do vlastních sluchátek a také Wi-Fi. Backflip bude dokonce sám moci fungovat jako Wi-Fi hotspot.

Už na jaře

Základem multimediální výbavy se stal 5Mpx fotoaparát s LED bleskem a funkcí automatického ostření, který dokáže nahrávat také video. Integrovaný multimediální přehrávač si poradí s několika formáty audio i video. Paměť 2 GB pro uživatelské soubory půjde rozšířit kartami microSD o dalších až 32 GB. O chod telefonu se bude starat akumulátor s kapacitou 1 400 mAh. Podle výrobce by měl přístroj udržet na příjmu po dobu necelých dvou týdnů nebo zvládnout až 6 hodin hovoru.

Motorola Backflip je na rozdíl od svých dvou androidích předchůdců určena rovnou pro globální trh. Tentokrát se tedy nebude konat žádné přejmenovávání a možná se s ní u nás setkáme ještě dříve než již ohlášeným Milestonem. Backflip by se měl objevit v Evropě v prvním čtvrtletí 2010, cena zatím nebyla stanovena.

S novou Motorolou Backflip se setkali kolegové ze Živě.cz při své návštěvě veletrhu CES 2010 v Las Vegas a pořídili následující ukázkové video s doprovodným komentářem:

Diskuze (24) Další článek: Fotoaparáty s GPS již existují, Sony přidává navíc kompas

Témata článku: Motorola, , HTC Magic, Motorola Backflip, Motor, Back, Motorol, #Android, Dotyková plocha, Pře,