Motorola C156 a C115: levněji už to nejde (test)

Dvojice vánočních novinek od Motoroly nabízí sice jen základní funkce, ale překvapí nečekaně nízkou cenou. Vybírat můžete mezi odolnějším sportovním modelem s barevným displejem a jednodušší základní variantou s dlouhou výdrží.

Gumové ovládání dělá potíže

Veškeré klávesy včetně ovládacího kříže jsou na obou modelech vyrobeny z gumy, přičemž pro sportovnější model C156 je guma o něco měkčí. Tlačítka tedy z pochopitelných důvodů nenabízejí takový komfort ovládání jako jejich kolegové z pevných materiálů. U modelu C115 je na vině také jejich velikost na rozdíl od C156, kde k jejich pohodlnému ovládání brání hlubší zapuštění do krytu. Nejhůře na tom však je kurzorový kříž C156, do kterého musíte pomalu zabořit nehet, aby jste jej mohli nějak ovládat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice modelu C155

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice modelu C156

Barevným displejem je vybaven pouze model C156; jedná se o pasivní displej CSTN s rozlišením 96 x 64 obrazových bodů. Zobrazí dostatečný počet 4 096 barev a je tedy úplně stejný jako u modelu C350. V rámci úspor byl C115 přisouzen jen obyčejný monochromatický displej o velikosti 96 x 64 obrazových bodů. Jeho výhodou je kromě úspory energie také mnohem lepší čitelnost na přímém slunci než u modelu C156. Zklamáním byla však odezva při pohybu v menu i při samotném psaní zpráv. Černobílá varianta byla překvapivě mnohem pomalejší než jeho barevný bratříček.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Barevný displej Motoroly C156

Podsvětlení kláves obou telefonu je vyvedeno v sytě modré barvě, přičemž stejný odstín se stará také o podsvícení displeje u modelu C115, který tak vyvolává vzpomínky na pohledný mobil Bosh 909Dual S. Doba podsvětlení jde u obou telefonů nastavit na pět až dvacet sekund. Doporučuji zvolit delší časy, neboť v opačném případě budete podrážděni ze soustavného zhasínání displeje v těch nejnepříjemnějších okamžicích. Praktickou záležitostí je zvolit za šetřič displeje ukazatel času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Monochramatický displej Motoroly C155 pěkně modře září

Ikonky z menu nezmizely

Menu je podružné modelům řady C a nabízí tedy i grafické ikony jednotlivých položek v hlavním menu. Ikony nejsou řazeny do matice jako u nejnovějších modelů, ale pěkně pod sebe, přičemž je viditelná vždy jen jedna ikona. Následující položky jsou zobrazeny už jen v textové podobě, vždy ve třech řádcích na displeji.

 
Pohotovostní displej a hlavní nabídka (C155)

Zajímavostí je potvrzovací tlačítko volby, které se u modelu C156 nachází vlevo, zatímco u modelu C115 vpravo. Asi by to chtělo jednotnou firemní uniformitu než takovou to divočinu. Středovým tlačítkem pro vstup do menu žádnou volbu nepotvrdíte a to je škoda, protože nejnovější modely řady V to už zvládají a je to pohodlné.

 
Pohotovostní displej a hlavní nakbídka (C156)

Lokalizace grafického rozhraní u obou telefonů chyběla. Je pravděpodobné, že se situace změní s příchodem obou telefonů na trh, v opačném případě by i přes příznivou cenu neměli v silné konkurenci šanci.


U barevného displeje si můžete zvolit obrázek na pozadí a měnit barevný styl nabídky

Během čtrnáctidenního používání jsem se asi sedmkrát setkal s tím, že se mi C156 zasekla a pomohlo až vypnutí telefonu. Stalo se to například při vyzvánění budíku nebo při došlé bankovní zprávě. Žádná klávesa kromě červeného telefonu nefungovala. Doufejme, že se to týká jen tohoto testovacího kusu.

Telefonování a seznam

Oba telefony toho moc nenabízejí a tak je pochopitelné, že telefonování bude jejich silnější stránkou. Přestože se na internetu objevují informace o vnitřní paměti pro telefonní seznam, žádný z testovaných vzorků jí nedisponoval. Údaje se ukládají jen na kartu SIM, což je jediné omezující kritérium. Vícepoložkový seznam tedy rozhodně neočekávejte; spokojit se musíte jen s číslem a jménem jako za starých časů. Vyhledávání je u obou telefonů jen podle prvního písmene, což se dalo očekávat, ale v případě modelu C156 můžete zvolit v telefonním menu i vyhledávání podle jména. Kontaktu v seznamu můžete přidělit rychlé vytáčení skrze číslo na klávesnici jinak nic.

 
C115: Telefonní seznam • náhled na kontakt • editace kontaktu

Příchozí hovor lze jen odmítnout bez šance jej jiným způsobem ztišit. Během probíhajícího hovoru můžete navštívit telefonní seznam, registr hovorů nebo také zprávy, včetně toho že ji napíšete a během hovoru odešlete.

U modelu C156 máte v registru hovorů evidováno v každé z položek (příchozí, volané, zmeškané) padesát posledních hovorů. U modelu C115 chybí položka zmeškané, která je vyřešena jiným způsobem. Zmeškané hovory naleznete v položce příchozí, kde je od přijatých hovorů odlišuje chybějící ikona „fajfky“. Zajímavostí u modelu C115 je způsob psaní jména kontaktu do telefonního seznamu. Pokud chcete napsat dvě jména musíte zásaditě vytvořit mezeru. Pozor však na to, neboť tlačítko s vyobrazenou ikonou mezery funguje přesně naopak; pošle vás o krok na zpět. Mezeru vytvoříte tlačítkem s číslicí jedna. Stejně nepochopitelně si budete počínat u psaní textových zpráv. U modelu C156 je vše v pořádku.

 
C156: Telefonní seznam • náhled na kontakt • editace kontaktu

Jednoduché vyzváněcí profily nastavujete již tradičně pomocí kurzoru (levý/pravý) v hlavním menu - od ticha přes vibrace až po sedm úrovní hlasitosti. Vyzvánění je v případě modelu C156 vícehlasé (32hlasé), u modelu C115 jen pípací melodie. K dispozici máte u obou modelů po dvaceti melodiích pro hovory i upozornění na příchozí zprávy. Samotné vyzvánění můžete nadefinovat společně s vibracemi, které se buď objeví před melodií nebo souběžně s ní.


Třetí kapitolu začneme psaním textových zpráv. Dále si projdeme nabídku dalších funkcí a her a samozřejmě nebude chybět závěrečné hodnocení.

Témata článku: Motorola, , Sportovní model, Kulatý rámeček, Kruhová výseč, Motorol, Stejný odstín, Outdoorový model, Motor, Test, Základní řada, Bosh