Motorola C156 a C115: levněji už to nejde (test)

Dvojice vánočních novinek od Motoroly nabízí sice jen základní funkce, ale překvapí nečekaně nízkou cenou. Vybírat můžete mezi odolnějším sportovním modelem s barevným displejem a jednodušší základní variantou s dlouhou výdrží.

Mezi novinkami, se kterými nás hodlá Motorola seznámit ještě do konce roku, nalezneme čtyři modely spadající do té nejnižší kategorie pro nejméně náročné uživatele. Konkrétně se jedná o modely C115/116 a C155/156, přičemž jediné rozdíly mezi pětkovými a šestkovými modely jsou ve sportovnějším pojetí telefonů označených jako xx6. Změna není pouze v dynamickém designu, ale také v kvalitě použitých materiálů, které by měli snést i hrubší zacházení. U testované C156 se tato slova jen potvrdila. Slícování je pevné a vnější materiál působí jako potažený gumovým filmem. Klávesnice i se všemi navigačními tlačítky je vyvedena z odolného gumového materiálu, který však na druhou stranu negativně ovlivňuje komfort psaní, ale o tom až dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové Motoroly si s jiným telefonem nespletete...

Potápěčský design

K recenzi jsme do redakce obdrželi zástupce obou kategorií. Základní řada výrobce byla reprezentována umírněnějším modelem C115 v černé barvě a o stupínek vyšší řadu zastupoval nepřehlédnutelný sportovní model C156. Společným prvkem obou telefonů byl design ve stylu scuba, jak jsme si jej dovolili pojmenovat. Připomíná totiž průhledy starých potápěčských masek nebo vysokotlaká okénka podmořských lodí. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako dva potápěči...

Nenápadná C115

Přes nevyvratitelné poznávací symboly Motoroly, připomínal mnohým základní model C115 starší modely značky Siemens. Má podobně řešený kulatý vrh telefonu a také celou zadní část. Je to však plnohodnotná Motorola, i když vyráběná na zakázku asijskými bratry (o čemž svědčí také nabídka jazyků, která se omezila jen na angličtinu a čínštinu, čeština v testované verzi nebyla). Provedení modelu je kompletně vyvedeno v černé barvě; pouze vnitřní kruhová výseč okolo displeje nabízí odstín šedi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design je originální, ale slušelo by mu nějaké barevné zpestření

Zakulacené tvary telefonu nenarušuje žádná hrana. Na samotné špici telefonu naleznete pevné očko pro provléknutí poutka. Spodní stranu si zamluvil konektor nabíječky a hned vedle něj zeje díra po červené diodě, která by jinak signalizovala nabíjení. Na levém boku se nachází konektor pro připojení osobního handsfree. Poslední stranou telefonu je zadní část, která ukrývá jen gumový špunt externí antény.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kulatý rámeček okénka displeje • poutko nesmí chybět • konektor pro handsfree se nachází na levé straně

Slícování telefonu je na dobré úrovni a nebýt zadního krytu, který trpí určitou vůlí, nebylo by v tomto ohledu co vytknout. Otevírání prostoru baterie je velmi snadné, stačí položit palec do dolíčku s logem Motoroly na zadním krytu a mírně zatlačit. Baterie je typu Li-Ion a telefon s ní vydrží bez nabíjení celý týden. Vděčí za to nejen poměrně velké kapacitě 920 mAh, ale také monochromatickému displeji, který nepožírá energii tak jako displeje barevné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie spolu s úsporným displejem zaručuje dlouhou výdrž

Sebevědomá C156

Design modelu C156 je vyloženě sportovní a mnohem subtilnější než u předchozího modelu. Jeho výjimečnost podtrhují dynamické křivky a zvrásnění krytu, za které by se ani Sharpei nemusel stydět. Barevné provedení nedá nevzpomenout na legendární outdoorový model Siemens M45. Převládá šedá metalíza, která je na dotek pogumovaná, přičemž zbývající detaily jsou také gumové a černé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sportovní design telefonu sluší • žábry na zadní straně jsou velmi efektní

 Za pozornost stojí kulatý lem displeje (rovněž gumový), který je opatřen několika důlky. Již od pohledu se tak telefon tváří jako čistokrevný outdoor, kterým však ve skutečnosti není. Nemá ochranu proti prachu či vlhkosti a o odolnost proti nárazům se stará jen na oko pevnější materiál krytu. Slícování všech částí je bez připomínky. Na rozdíl od předchozího modelu disponuje C156 diodou signalizující nabíjení a otvorem hlasitějšího reproduktoru na zadní části. Pevné očko a oba konektory zůstaly zachovány na stejných místech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik zajímavých detailů


V druhé kapitole si vyzkoušíme klávesnice obou telefonů a podíváme se také do nabídky. Dále prověříme nejpoužívanější funkci, tedy telefonní seznam a telefonování.

Témata článku: Motorola, , Sportovní model, Stejný odstín, Outdoorový model, Kruhová výseč, Kulatý rámeček, Motor, Test, Motorol, Základní řada, Bosh