Motorola C330: kupte si tři telefony za pět tisíc (test)

Pokud stále nemáte vyhlídnutý mobil pod vánoční stromeček, zbystřete. Nelákají vás tři mobily za pět tisíc? Tři mobily, které za slušné peníze nabízejí hodně muziky? Tady jsou!
Kapitoly článku

Většině uživatelů se při zmínce o telefonech Motorola ihned vybaví stylové véčka, avšak Motorola nabízí i mobily klasické konstrukce a to zejména v kategorii low-end. Na předvánoční trh připravila trojici mobilů řady C33x, které zaujmou líbivým designem a slušnou výbavou.

Motorola C330 bude k dostání ve třech designérských variantách – C331 Hourglass, C332 Peanut a C333 Mini. První dvě varianty bude možné zakoupit na pultech obchodů, poslední variantu seženete pouze u jednoho operátora začínajícího na „Té“. Dnes se zaměříme na první dvě varianty.

  
Jedna z designérských variant - Hourglass

Mistr převleků

Základem celé řady C 330 jsou společná „střeva“. Rozdíly vytváří pouze jiný výměnný kryt. S ním souvisí rozměry mobilu a dokonce i hmotnost. Nejmenší je Mini, největší typ je  označený jako Peanut. Kromě tří základních krytů lze očekávat, že se v brzké době objeví i další varianty neznačkového původu. Výměnné kryty se neskládají pouze z přední a zadní části, ale také z bočních dílů. Předností takové skládačky je možnost úplně změnit vzhled mobilu a to včetně bočního prohnutí, bohužel má ale také větší náchylnost k vrzání.  To se projeví, pokud telefon v ruce trochu „promačkáte“. Vrzání je výrazné, ale stále v mezích tolerance. Výměna krytu je tvrdý oříšek a ze začátku vás hodně potrápí.

Jednotlivé díly sedí na svých místech ukázkově a často se dostanete do ošemetné situace, kdy budete očekávat, že už se musí něco zlomit. Musím vás uklidnit - nikdy se nic nezlomí. Na spodní části telefonu naleznete malé očko pro provlečení poutka. Očko je součástí těla mobilu a je opravdu příliš malé. Pochybuji, že se tam konec poutka vůbec vleze. Pokud odejmete všechny kryty a odhalíte kvádr těla samotného mobilu, objevíte jednu netradiční záležitost. Tou je integrovaná baterie. Jelikož je součástí mobilu, budete muset v případě nutnosti její výměny navštívit specializovaný servis. V domácích podmínkách ji vyměnit nezvládnete. S touto situací koresponduje i kapsička pro kartu SIM. Tradičně ji naleznete pod baterii – u Motoroly C330 je pro změnu umístěna na baterii. 

  
Podsvětlení je bílé s nádechem do modra

Displej s podsvícením v barvě polární záře

Styčným bodem telefonu je jeho displej. Přestože se nemůže pochlubit širokou paletou zobrazitelných barev, ale pouze několika odstíny šedi, vše vynahrazuje příkladnou čitelností displeje. Ten je velmi kontrastní a čitelný za všech podmínek. Pozadí displeje totiž není tmavé jako u konkurence, ale světlé až bílé. Stejnou barvu má podsvícení displeje, které je rovněž bílé, což ocenila spousta lidí v mém okolí. Displej působí velkým dojmem, ale jak se záhy přesvědčíte, zdání klame. Může nabídnout jen tři až čtyři řádky a to je dost málo. V klidovém stavu je na displeji zobrazeno vše podstatné a nic nechybí. Pokud se však necháte zlákat a pozadí displeje vyzdobíte nějakým obrázkem, bude čitelnost zobrazených hodnot hodně ztížená. Proto doporučuji pečlivě zvážit, jaký motiv budete používat.  

K ovládání mobilu slouží pětice kláves pod displejem - dvě kontextové klávesy, které mají funkci v závislosti na nabídce na displeji, čtyřsměrné tlačítko pro pohyb v menu (a vyvolání menu) a dvě klávesy pro příjem a ukončení hovoru. Stejně jako zbytek tlačítek na numerické klávesnici jsou všechna tlačítka vyrobená z tvrdého plastu, díky kterému se vyznačují optimálním zdvihem a jistým stiskem. K překlepům bude docházet jen minimálně. Telefonní menu je grafické s animovanými ikonkami. Silně mi připomíná menu u posledních telefonů značky Siemens a liší se od něj jen v nepatrných detailech. Při prvním brouzdání v menu telefonu brzy zjistíte, že ikonek je zde nějak mnoho – asi osmnáct. Na základní menu je toho celkem dost, když uvážíme, že některé ikonky by s klidným srdcem mohly být součástí podmenu jiné ikony. Abyste se z neustálého procházení menu nezbláznili, doporučuji využít funkce telefonu a jednotlivé položky v menu přeskládat podle vašeho gusta. Budete tak mít jistotu, že k požadované položce dorazíte dříve než zaklepe zubatá. Další nabídky, které objevíte pod hlavními ikonami, vypadají naprosto stejně jako u dřívějších modelů značky (V.60, V.66, T280 atd.).

  
Klávesnice je kvalitní; datový konektor USB; otvory nad repráčkem

Telefonní seznam s ikonkami

Do telefonního seznamu se dostanete stiskem levého kontextové tlačítka, které je pro tuto volbu implicitně přednastaveno, nebo stiskem kurzorového tlačítka směrem vzhůru - respektive dolů. Obě varianty jsou rychlejší než klasická cesta skrze hlavní menu. Kapacita telefonního seznamu není obrovská, ale sto volných pozic v paměti telefonu určitě oceníte. Vyhledávání v telefonním seznamu je pouze podle prvního písmena a osobně bych to nepovažoval za nějaký handicap. Telefonní seznam je vícepoložkový a ke jménu s telefonním číslem si můžete uložit i emailovou adresu nebo další telefonní čísla. Ty si můžete blíže specifikovat jako domů, hlavní, práce apod. Dále si můžete jednotlivé kontakty odlišit specifickou vyzváněcí melodií a ikonkou, která se zobrazí při příchozím hovoru. V nabídce ikon naleznete i několik témat vhodných zejména pro ty, které nemáte příliš v lásce. Mohou se vám potom na displeji identifikovat třeba lebkou se zkříženými kostmi. Pozitivně hodnotím i možnost přiřadit hlasovou jmenovku a kontakty později vytáčet hlasovým povelem.

Výborně má Motorola C330 vyřešenou statistiku hovorů. Je jedno zda se týká zmeškaných, volaných čísel nebo doby či ceny jednotlivých hovorů – vždy je velmi detailní a přitom stále přehledná. V položce Poslední hovory naleznete zajímavou aplikaci s názvem Zápisník. Ten slouží k okamžitému poznamenání telefonního čísla, které si později můžete uložit do seznamu. Jednoduché, ale praktické.

  
Každý kryt je zajímavý svými detaily; klávesnice z tvrdého plastu

Další funkce mobilu a závěrečné hodnocení najdete v následující kapitole.

Témata článku: Motorola, , , Motorola C330, Telefon, Test, Motorol, Styčný bod, Vhodná aplikace, Tisíc, Kup, Základní kryt, Přemožitel, Motor, Klasická cesta, Polární zář, Tis, Nepatrný detail