Motorola C330: kupte si tři telefony za pět tisíc (test)

Pokud stále nemáte vyhlídnutý mobil pod vánoční stromeček, zbystřete. Nelákají vás tři mobily za pět tisíc? Tři mobily, které za slušné peníze nabízejí hodně muziky? Tady jsou!
Kapitoly článku

Textovky na výbornou

Textové zprávy nová Motorola zvládá s přehledem a nebýt absence paměti pro textové zprávy uvnitř telefonu, neměl bych žádné výhrady. Do položky Zprávy se opět dostanete nejrychleji skrze přednastavenou nabídku nad pravým kontextovým tlačítkem. Jak již bylo řečeno, povedená klávesnice se postarala o to, že i textovky se píší téměř sami. Psaní textovek výrazně ulehčuje prediktivní slovník iTap (pozor, v češtině!), avšak až po delším vzájemném seznámení. Jeho systém je trochu odlišný od zaběhnutého slovníku T9 či alcatelovského Zi a z počátku bude trochu zlobit. Kdo by si na něj ani po delší době nezvykl, může jej jednoduše deaktivovat a datlovat postaru.

Češtinu nová Motorola zvládá a proto nabízí i psaní s diakritikou. Pokud se pro tuto možnost rozhodnete, počítejte s tím, že se vám textovka smrkne asi na sedmdesát znaků. Naštěstí telefonu nejsou cizí ani dlouhé textovky a tak si můžete tuto zákeřnost alespoň něčím vykompenzovat. Stejně předpokládám, že většina uživatelů si diakritiku vypne a využije plnou kapacitu jedné textové zprávy. Dlouhé textovky jsou skvělá věc, ale až do posledního okamžiku před odesláním nebudete vědět, kolik textovek jste vlastně napsali. Tuto skutečnost zjistíte, až když vás telefon vyzve k odeslání a do závorek uvede počet odesílaných zpráv. Všichni jistě znáte situaci, kdy dopisujete textovku a znakům se na displej moc nechce. O zpomalování by mohli vyprávět zejména uživatelé mobilů značky Ericsson (ale nejen oni). Proto bylo velmi příjemným překvapením, že Motorole se tento neduh vyhnul. A když říkám vyhnul, tak to myslím absolutně. Je to neuvěřitelné, ale i při psaní opravdu dlouhé textovky, nezpozorujete sebemenší náznak nějakého zpomalování.

  
Takhle vypadají vnitřnosti mobilu, které jsou všem třem variantám společné

Každou textovku můžete přikrášlit o obrázek nebo krátkou melodii a odeslat ji na telefon podporující EMS zprávy. Telefonů podporujících tuto vymoženost je už mnoho. Jediná výtka k textovkám směřuje jen k chybějící paměti a hlavně zobrazování obsahu textovky jen na třech řádcích. Je jedno zda textovku píšete nebo si ji čtete, vždy budete mít k dispozici pouze tři řádky a to je na dnešní dobu žalostně málo.

WAP jako z rychlíku

WAP se stal za svou existenci již standardem a najdete jej i u Motoroly C330. Ani zde se zázrak nekonal a vy budete mít k dispozici jen tři řádky. Ovšem co telefon ztrácí na počtu zobrazitelných řádků, vynahrazuje rychlostí prohlížeče. Prohlížeč od Motoroly je totiž nadprůměrně rychlý a jen ztěží by hledal v současné době přemožitele. Stránky se na displej načítají opravdu rychle a vy se tak dostanete k požadovanému obsahu rychleji než dříve. O pohodlné surfování se stará také technologie GPRS (4+1), která je stále v kategorii low-end spíše výjimkou. O to více potěší, že telefon disponuje i hardwarovým modemem a připojení počítače k internetu přes váš telefon, bude dílem okamžiku. Budete potřebovat jen datový kabel a ovladače. Datový kabel je specifický tím, že na obou stranách naleznete USB konektor. Na straně mobilu samozřejmě tu menší variantu, kterou využívá třeba váš digitální fotoaparát. Při wapování s využitím GPRS budete na konci každého spojení informováni o počtu přenesených bajtů. Stejnou informaci naleznete i ve statistice datových přenosů, která se ukrývá v menu.

  
Z obrázků je jednoznačné, že displej je velmi světlý

Mezi další užitečné aplikace ukryté v mobilu patří bezesporu ta, s názvem Diář. Graficky pěkně provedený týdenní náhled je více přehledný, než kdyby se výrobce snažil vměstnat na displej celý měsíc. Funkce, které byste u kalendáře čekali, zde taky najdete. Na každou událost můžete být zvukově upozorněni. A dostáváme se k tradiční slabině telefonů pod značkou Motorola a tou je budík. Ani zde nezasáhla vyšší moc a pokud si telefon před spaním vypnete, nejspíš zaspíte. Budík se totiž při vypnutém mobilu neumí aktivovat a nezvoní.

Zábava nesmí chybět

Zábava je silnou stránkou nové Motoroly. Začíná nabídkou sedmdesáti tónů a melodií (z nichž většina se nese v polyfonním duchu) a končí u graficky povedených her. Polyfonní vyzvánění je dostatečně efektní a potěší nejedno „přihlížející“ ucho. Přestože je nabídka melodií značná, časem zjistíte, že je ji třeba obměnit. K tomuto účelu je vhodná aplikace MotoMixer, která dovede vytvořit vaše vlastní melodie a to buď skládáním nebo kombinací melodií již vytvořených. Díky této kombinace je práce trochu složitější, ale pokud opravdu toužíte po svém výtvoru, brzy se s ní naučíte spolupracovat. Z vestavěných her vyzdvihnu tu s názvem MotoGP. Jako motocyklový závodník budete absolvovat několik tratí, typů závodů a to pod jmény známých jezdců. Hra v telefonu je spíše demo, neboť nenabízí všechny možnosti, které by byly k dispozici v plné hře. Tu a další hry můžete získat na stránkách www.motofun.com, avšak za poplatek. Na stejném serveru můžete pořídit i tapety, spořiče nebo nová vyzvánění. Vyplatí se vše kupovat v jednom balíčku, neboť vychází levněji než v případě nákupu jednotlivých částí zvlášť. Jeden balíček vás přijde asi na 150 korun, což je celkem dost. 
 
  
Hra MotoGP, Kalendář a MotoMixer

Hodnocení

Čas strávený s novou Motorolou C330 byl příjemný. Telefon svými rozměry příjemně padl do ruky a v kapse netlačil. Menu telefonu se brzy stalo téměř domovem a výdrž na jedno nabití byla slušná. Nabíjet jsem musel asi jednou za čtyři dny. Stejně jako já jsem našel v nejnovějším počinu americké Motoroly zalíbení, najde si jej i většina uživatelů. Zejména, když se zmíním o její ceně. Ta by se měla na trhu pohybovat okolo pěti tisíc korun (asi 150 euro). Za tuto příjemnou cenu uživatel získá stylový telefon s možností změny vzhledu pouhou výměnou krytu, polyfonní vyzvánění, personalizaci telefonu pomocí obrázků a připojení k internetu pomocí GPRS. To už jsou parametry, které je nutno zvážit. Především k výbornému poměru cena – výkon, bych Motorolu C330 doporučil všem začínajícím uživatelům a všem, kteří hledají telefon s GPRS za slušnou cenu.     

Témata článku: Motorola, , , Motorola C330, Klasická cesta, Nepatrný detail, Základní kryt, Vhodná aplikace, Polární zář, Tis, Motorol, Tisíc, Přemožitel, Test, Telefon, Motor, Kup, Styčný bod