Motorola drží krok se špičkou. Edge 30 Pro běží na nejvýkonnějším čipsetu, nečekaným přídavkem je stylus

  • Motorola se chce srovnat s těmi nejlepšími
  • V Edge 30 Pro najdeme Snapdragon 8 Gen 1 a 144Hz OLED displej
  • V krabičce bude i 68W nabíječka, stylus si budete muset dokoupit

Motorola jen několik dní před startem veletrhu MWC v Barceloně v Evropě oznámila svůj nový topmodel Motorola Edge 30 Pro. Jedná se o novinku, která chce konkurovat těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu. Do výbavy nového modelu se dostal např. 144Hz OLED displej, zvýšená odolnost, 68W rychlonabíjení nebo 50Mpx fotoaparáty. Výkon smartphonu obstarává Snapdragon 8 Gen 1, displej zase spolupracuje s dotykovým perem Folio.

Zatímco v řadě Edge 20 byly zastoupeny hned tři modely, Motorola zatím vyrukovala jen s jednou novinkou. Existence dalších sice není vyloučena, každopádně v současné době není ve hře. Motorolu Edge 30 Pro můžeme také vidět jako evropskou odnož špičkově vybavené Motoroly Edge X30, která by už v průběhu března mohla do Evropy také zavítat.

60Mpx selfie ve 144Hz displeji

Začněme displejem, který u novinky narost do úhlopříčky 6,7 palce. Jedná se o zobrazovač typu pOLED s rozlišením 2 400 × 1 080 pix a poměrem stran 20:9 a maximálním jasem 700 nitů. Displej se pyšní dynamickou 144Hz obnovovací frekvencí (přepíná mezi 60/90/120/144 Hz) i podporou dotykového pera Folio, resp. 4 096 růžných úrovní tlaku. Stylus dokáže ovládat telefon na dálku nebo převádět psaný text do elektronické podoby. Motorola u dotykového pera využívá protokol USI, nejedná se tedy o řešení od Wacomu, které používá např. Samsung.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motorola Edge 30 Pro se bude nabízet v modré a v bílé barevné variantě

Dotykové pero však nebude přibaleno v základní krabici, ale bude se prodávat v doplňkové sadě společně s krytem, do něhož jej při přenášení zasunete. Stylus se bude v této pozici bezdrátově dobíjet, bohužel je však třeba počkat, až se kryt dostane i do Česka. V úvodní vlně se s ním u nás prozatím nepočítá, bundle má stát cca 50 EUR, což dělá zhruba 1 250 Kč.

Displej zobrazí až 1 miliardu barev (10bit), podporuje barevný prostor DCI-P3 a také HDR10+. Součástí displejového průstřelu je 60Mpx selfie s nočním režimem. Tělo z kovu doplňuje na obou stranách Gorilla Glass 5, které navíc eliminuje otisky prstů a zbytkovou vlhkost. Na zádech najdeme hned tři fotoaparáty, z nichž dva jsou osazeny stejnými snímači. Jako hlavní slouží 50Mpx snímač (F1.8) s omnidirectional PDAF (tzv. All-Pixel focus) a optickou stabilizací, který doplňuje druhý 50Mpx širokáč (F2.2), který využijete i jako makro od 2,5 cm a se 4× přiblížením.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá doplňkový kryt se stylusem Folio, na zádech se bude bezdrátově nabíjet

.Obligátní trojici uzavírá 2Mpx hloubková kamerka. Až po vstupu telefonu na trh bude vydána aktualizace, která zpřístupní noční režim i u zadních fotoaparátů. Videa natočíte maximálně v rozlišení 8K s 24 fps, popř. až v UHD s 60 fps.

Motorola tak mezigeneračně ustoupila od zoomového objektivu, místo něj však do výbavy zařadila stereo reproduktory s podporou Dolby Atmos, vylepšila digitální zoom a navrch přidala 15W bezdrátové a 5W reverzní dobíjení. V těle telefonu se zvýšenou odolností IP52 je připraven 4 800mAh akumulátor. Kabelové dobíjení TurboPower má maximální výkon 68 Wattů, a potřebný adaptér obdržíte přímo v základní krabici. Z nuly na padesát procent kapacity baterie se dostanete za pouhých 15 minut. 

Dva roky aktualizací a tři roky záplat

V telefonu s rozměry 163 × 76 × 8,8 mm a hmotností 196 gramů běží Snapdragon 8 Gen 1, který je doplněný 12GB operační pamětí a 256GB úložištěm typu UFS 3.1. Telefon se bude nabízet jako DualSIM, pokud nevyužijete slot pro druhou kartu, můžete místo vložit paměťovku typu microSD. K internetu sítím se připojíte přes 5G sítě, alternativně přes Wi-Fi 6E. Telefon dále podporuje Bluetooth 5.2, NFC a na jeho těle najdete rovnou tři mikrofony. Počítá se i s podporou desktopového režimu Ready For, a to přes kabel či bezdrátově.

Klepněte pro větší obrázek
Motorola Edge 30 Pro bude podporovat i bezdrátový režim Ready For

V telefonu bude připraven téměř čistý Android 12, který bude obohacen jen o drobné přídavky a aplikace od Motoroly. Výrobce u topmodelu slibuje dvě generace updatů Androidů a tři roky bezpečnostních aktualizací, které na telefon dorazí každé dva měsíce. Telefon se začne v Evropě prodávat v průběhu března, a to v modré a bílé barevné variantě. Cena je stanovena na 799,99 EUR, což dělá v přepočtu zhruba dvacet tisíc korun. 

Motorola Edge 30 Pro
rozměry a hmotnost: 163 × 76 × 8,8 mm, 196 g
displej: 6,7", kapacitní P-OLED, 1 080 × 2 400, 393 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 4 800 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 (8× Cortex-X2, 3 GHz, 4nm)
operační systém: Google Android 12
fotoaparát: 50MPx, video (7 680 × 4 320), autofocus, blesk
77 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (24) Další článek: Oppo Find X5 Pro je keramická stylovka. Má spoustu výkonu a fotoaparát Hasselblad

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , , , , , , , , , Přenášení, Přídavek, Čipset, Read For, Folio, Evropa,