Motorola E1070: Razr bez diety (velký test)

Motorola E1070 je aktraktivní véčko, které má mnoho rysů společných s proslulým Razrem. Je však tlustší a do většího těla se vešly i takové vymoženosti jako podpora 3G, megapixelový fotoaparát, MP3 přehrávač a slot pro paměťové karty.

Přehrává MP3 bez přehrávače?

Ze struktury nabídky bych si ukroutil hlavu, jak se musí stále divit. Proč v hlavní nabídce zabírá fotoaparát dvě pozice (jednou jako fotoaparát, jednou jako videokamera), když obě stejné ikony najdu na prvních pozicích ve složce multimedia? Navíc mi ani není jasný smysl zdvojení, když v aplikaci fotoaparátu mohu jednoduše do režimu kamery přejít a naopak. Podobně zdvojená je také například funkce „Letadlového módu“. Řekněme, že je to docela užitečná funkce, která vypne telefonní část přístroje a dále s ním můžete normálně pracovat. Zasloužila si proto místo v hlavní nabídce, ale vykoukne na vás i v podnabídce nastavení.


Funkce "Letadlový mód" deaktivuje telefonní část

Letadlový mód ušetří i mnoho energie z baterie, která se může hodit například pro poslech hudby. Podobně fungují i Walkmany Sony Ericssonu. Jenomže, kde přehrávač hudby v Motorole najít? Ve složce multimédia není a nikde jinde v nabídce také ne. Ze složky zvuků přehrát MP3 soubor lze, ale to přece nemůže být přehrávač, pomyslel jsem si. Fotoaparát má v hlavní nabídce i ve složce multimédií dvě ikonky a atraktivní přehrávač hudby že by neměl ani jednu?

Záhy jsem zjistil, že ve složce Zvuky mohu vytvářet záložky podobně jako slupiny v adresáři – pohybovat se v nich lze hvězdičkou a mřížkou. A z jednotlivých souborů je možné vytvářet playlisty a ta následně třídit podle žánru do oněch záložek. A pokud takový playlist spustím, mohu v nabídce přehrávače nastavit možnost opakování či náhodného přehrávání a k dispozici je i funkce Bass Boost pro vylepšení zvuku. K dispozici je i funkce pro minimalizaci přehrávače na pozadí. Na pohotovostním displeji se místo data začne ukazovat název skladby a horizontální směry kurzorové klávesy slouží pro přeskakování skladeb. Regulaci hlasitosti zajišťují tlačítka na boku přístroje. Přehrávač samozřejmě funguje i se zavřeným telefonem a název přehrávané skladby si přečtete na malém vnějším displeji. Pomocí bočního tlačítka je možné přeskakovat mezi skladbami.

 
Složka se zvukovými soubory (na první pozici je vytvořený playlist Moje hudba) • soubory je možné třídit do záložek • samotný přehrávač souborů • nastavení přehrávače

Přehrávač hudby byl tedy nakonec nalezen. Otestovat jsem jej musel ale bez sluchátek, která jsme k telefonu nedostali. Kvalitu zvukového výstupu proto nemohu posoudit, hlasitý reproduktor ale odvádí docela dobrou práci. Nicméně funkce Bass Boost na něj nemá žádný vliv.

  
Skladba hyperactive hraje na pozadí, můžeme přeskakovat o skladbu vpřed nebo vzad • zobrazení přehrávané skladby na vnějším displeji • výběr skladby na vnějším displeji

Stejně si myslím, že by se ve finálním telefonu mohla objevit podobná javová aplikace pro přehrávání hudby jako u Motoroly V360, která umožňuje třídit soubory podle interpretů či alb. Ještě zbývá dodat, že pro soubory s hudbou a další data je k dispozici 32 MB vnitřní paměti a také slot pro paměťové karty MicroSD/TransFlash.

 
Informace o paměti

Megapixel na ozdobu

Vestavěný fotoaparát má megapixelové rozlišení a podává podprůměrný výkon. Můžeme jen doufat, že se u finálního telefonu snímky trochu zlepší, ale Motorola nikdy příliš kvalitními fotomobily nedisponovala. Aplikace fotoaparátu umožňuje pohodlné nastavení kompenzace expozice, vyvážení bílé, zoomu nebo barevných efektů prostřednictvím navigační klávesy. V nabídce nastavení je možné zvolit rozlišení snímků, vypnout zvuk „závěrky“ nebo nastavit samospoušť. Chybějící noční režim částečně kompenzuje diodový blesk. Je ale poměrně slabý a v podstatě nepoužitelný. Více užitku udělá jako nouzová svítilna.

  
Hledáček fotoaparátu • obrázek s křížem naznačuje, jaký parametr lze navigační klávesou měnit • nastavení fotoaparátu

Ukázkové snímky v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Při fotografování autoportrétů můžete využít vnitřní kameru a velký displej nebo kvalitnější fotoaparát a vnější displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přisvětlovací dioda v akci • vnější displej poslouží místo zrcátka

V režimu videokamery je možné natáčet video nevalné kvality ve formátu 3GP. Využití najde zřejmě jen v multimediálních zprávách.

 
Mezi režimy kamery a fotoaparátu se lze rychle přepínat • opět trochu divné: podrobné parametry přehrávače videa se nastavují v nabídce nastavení kamery • složka s videi

Vytvořené obrázky nebo videa se organizují stejně jako zvuky. Můžete tedy vytvářet vlastní složky, mezi kterými se budete pohybovat pomocí hvězdičky a mřížky. O obrázků je možné vytvářet i Alba, neboli sekvence obrázků. Prohlížet si je můžete na celém, vodorovně orientovaném displeji.

   
Procházení fotografií • můžete vytvářet vlastní složky • například Moje fotky • obrázky i videa si můžete prohlížet na celé ploše displeje


V přeposlední kapitole se budeme věnovat organizačním funkcím, ostatním doplňkovým funkcím a datovým přenosům

Témata článku: Motorola, , , Motorola E1070 , Motorola Razr, Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Bas Boost, Ráz, Primární číslo, Velký test, Die, Tápání, Motor, Ideální umístění, První pocit, Požadovaný objekt, Motorol, Test, Hrubé rozlišení, Velký, Režim Čas, Neznámý model