Motorola Gleam+: návrat tenkého véčka [recenze]

Nedáte dopustit na véčkovou konstrukci? Motorola zapátrala v archivu svých nejúspěšnějších produktů a přináší osvěžující véčko Gleam+.
Kapitoly článku

Prostředí ze staré školy

Jak už bylo řečeno, Motorola Gleam+ nepatří mezi smartphony, proto u přívlastku hloupý zůstala i hlavní nabídka proprietárního prostředí Motoroly. Na první pohled dává vzpomenout na nepříliš intuitivní platformu MotoMagiX, za léta vývoje mobilů je však funkčně mnohem dál. Nabídku tvoří matice dvanácti ikon bez možnosti přeskupení či zobrazení do jiné formy, např. seznamu, jak bývá zvykem u většiny telefonů. Popisek ikon se zobrazuje v horní liště displeje, což může být poněkud matoucí, zvláště když jsme zvyklí na přítomnost popisku přímo pod každou ikonkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Gleam+ nemá aktivní pohotovostní režim, také základní nabídka je velmi jednoduchá

Nabídka skrytá pod každým piktogramem naštěstí většinou odpovídá očekávání, grafika je dost konkrétní. Rozdělení nabídek přehrávače médií a multimédií pod dvě různé ikony mi ale přijde zbytečné. Motorola to asi provedla z nouze, aby mohla ikonami zaplnit celou mřížku 4 × 3. Nevýhodu prostředí vidím v absolutní neměnnosti grafického motivu. Možnost odstranit zobrazení času a data z pohotovostní plochy zůstala společně se změnou pozadí jedinou úpravou, kterou lze na displeji uplatnit.

Neprozradí jméno

Na přijímání hovorů se oproti starším véčkům nic nezměnilo, v zavřeném stavu stačí telefon rozklopit, pokud je již otevřený, následuje použití klávesy. Intenzitě zvuku jak mikrofonu, tak telefonního reproduktoru při volání rozhodně nelze nic vytknout. Také čistota zvuku ve sluchátku je dobrá. Paměť adresáře pojme 1 000 kontaktů zařazených maximálně do 20 skupin, zároveň v seznamu vidíme kontakty uložené na SIM kartě i přímo v paměti telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontakty v adresáři

Ke každému kontaktu můžeme přiřadit krom základních informací například e-mailovou adresu či název společnosti. Ke každé skupině pak pro snadnější identifikaci náleží vlastní animace na LED ploše. Nejen, že vám tato plocha dovolí se kochat pohledem na blikající diody, dokonce se pochlubí i piktogramem sluchátka a číslem znázorňujícím počet zmeškaných hovorů, pokud volajícímu dojde trpělivost a zavěsí. Mezi další funkce LED plochy patří zobrazení čísla volajícího. Se znaky písmen si bohužel neporadí, a tak budete muset identitu volajícího odhadnout na základě povědomosti telefonního čísla.

V systému se nachází šest přednastavených vyzváněcích profilů, z nichž lze většinu modifikovat (režim Ticho zůstal pro úpravy nedostupný). U každého z profilů lze nastavit vedle vyzváněcího tónu a vibrací i zvuk při zapnutí/vypnutí telefonu a při jeho otevření a zavření. Vypnout vyzvánění, aniž byste museli odmítnout příchozí hovor, lze za pomoci bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti.

Kostrbatý e-mail

Celkem tohle véčko pojme až 500 SMS zpráv, u kterých se však budete muset obejít bez dnes již běžného zobrazování ve formě konverzace. Bez obav můžete psát česká slova s diakritikou. Telefon vám totiž zprávu nezkrátí, před odesláním si diakritiku sám ořeže. Díky odpočtu znaků si vždy můžete zkontrolovat, na kolik částí bude zpráva rozdělena. K psaní může uživatel použít i slovník T9. Pokud zvolíte možnost přijímání doručenek, nemusí se bát, že by se ukládaly jako další zprávy, pouze se zobrazí na displeji a vy si s nimi již nemusíte dělat starosti. Nepřečtená zpráva SMS na sebe upozorní podobným způsobem jako již zmíněné zmeškané hovory, sluchátko na LED ploše nahradí obálka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Textové zprávy neumí zobrazovat konverzace ve vláknech

Pro vytvoření MMS zprávy stačí v přehledném a jednoduchém textovém editoru, společném i pro SMS zprávy, vybrat možnost Přepnout na MMS. Samotná multimediální zpráva pak prozradí svou aktuální velikost a umožní vložit zvuk, obrázek i video, buď z galerie nebo nabídne možnost pořídit čerstvý záznam.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
FM rádio se povedlo, u hudebního přehrávače mohla dát Motorola větší důraz na třídění skladeb

Při přidávání e-mailového účtu se vám nabídne škála nejznámějších českých freemailových poskytovatelů, vaše volba se však vůbec nemusí držet nabídky. Nastavit lze několik účtů zároveň a rovněž se nabízí volba úložiště přijatých a odeslaných e-mailů. Nečekejte však žádné zázraky, pokud si vyberete například Gmail. Nejedná se totiž o nic jiného než o pouhý odkaz na přihlašovací stránku otevřenou v prohlížeči.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K některým sociálním sítím se dostanete z různých částí menu

Pro ty, kteří jsou ve spojení se svými přáteli na každém kroku, je tu nabídka alespoň těch nejzákladnějších a nejpoužívanějších sociálních služeb současnosti. Ikona MySpace se sice tváří jako aplikace, jedná se však pouze o odkaz, stejně jako tomu je u Gmailu. Aplikace pro Facebook a Twitter fungují na Javě.

Témata článku: Motorola, , LG A250, Motorola Gleam, Motorola Gleam+, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Samsung C3560, ID volajícího, Zajímavý prvek, Motorol, Obálka, Numerická klávesnice, Organizér, Vnější displej, Jméno volajícího, Návrat, Čistota, Povedený kousek, Velký rozměr, Dostatečné rozlišení, Motor