Motorola Krzr: kočka do postele, kterou politika nezajímá (test)

Motorola má novou vlajkovou loď. Na místo slavného Razru teď nastupuje Krzr. Blyští se do všech stran a ukazuje svou novou hodnotnou tvář. Jenže změny oproti předchůdci napočítám na prstech jedné ruky. Něco je špatně? Vůbec ne, pokud hledáte hlavně pohlednou milenku.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Krzr na oficiálních fotografiích

Klíčové vlastnosti:

  • výjimečný design a hodnotné materiály
  • špičkové zpracování konstrukce
  • štíhlý design podobný původnímu Razru
  • dobře čitelný hlavní displej
  • výtečná klávesnice
  • 2Mpx fotoaparát
  • prvky převzaté z vybavené Motoroly V3x
  • slot pro paměťové karty microSD
  • USB Mass Storage
  • dobíjení z USB
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky:

  • oproti původnímu Razru málo inovací
  • vrchní část véčka extrémně náchylná na otisky prstů
  • slovník iTap zkracuje zprávy
  • dva nedotažené hudební přehrávače místo jediného kvalitního
  • nízká kvalita snímků z vestavěného fotoaparátu
  • jen průměrné rozlišení hlavního displeje
  • špatně čitelný vnější displej

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Krzr osobně

Je tomu déle než dvě léta, co Motorola úspěšně prodává původně originální Razr. Přišli s leptanou klávesnicí a s na véčko neuvěřitelnou tloušťkou pod patnáct milimetrů. Dnes je takových telefonů spousta, viz přímý konkurent Ultra edice od Samsungu. Nastal čas poslat do boje novou sílu. Tou je model nazvaný Krzr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze všech stran

Hořčík pod jazyk

Celým jménem Motorola Krzr K1. České zastoupení značky používá výraz MOTOKRZR a úplně nejraději by bylo, kdyby všichni četli název jejich dítka „krejzr“. Když povíte „krejzy rejzr“, budete pro ně ten či ta nejuvědomělejší. No nevím, osobně mi připadá zkratka Krzr podobně nezvučná a krkolomná jako názvy, které v poslední době používá HTC (STRTrk, MTeoR apod.). Motorola nabídla prodej Krzru všem třem českým operátorům a ani jeden neodmítnul. V současnosti jej nabízí Vodafone za 10 970 Kč, v běžném prodeji jej seženete za stejnou sumu. O2 na své lince informuje o jeho nabídce také, na webu však zatím ani zmínka. Jak jsem už napsal, očekávejte jej u všech tří.

Protože si mnoho uživatelů původního Razru stěžovalo na jeho přílišnou šířku, zúžila Motorola novou vlajkovou loď o více než centimetr. Véčko se teď v ruce drží skutečně pohodlněji. Do výšky vyrostl Krzr o pět milimetrů a bohužel se nepodařilo zachovat dřívější štíhlost, ta se zvýšila o dva milimetry na celkových šestnáct. Když ale nemáte novinku i předchůdce k dispozici vedle sebe, změna výšky ani tloušťky vám vůbec nepřijde na mysl. Přesné rozměry Motoroly Krzr jsou tedy 103 × 42 × 16 milimetrů při hmotnosti 102 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon v ruce • srovnání velikosti s platební kartou

Musím vám říct, že nový a očekávaný model jsem fotil rád. Bylo totiž co. Celé vrchní křídlo je zalito minerálním sklem, které by mělo odolat poškrábání déle, než je běžné (nezkoušel jsem). Hladký povrch se pěkně blyští a temně modrá barva vypadá zatraceně dobře, na určitém světle se barví do fialové. Motorola říká, že „modrá je nová černá“. Vyplynulo to prý z jejího průzkumu mezi uživateli. V případě Krzru jí to docela věřím, ve skutečnosti je novinka na pohled ještě hezčí než na fotografiích, protože se v ní odráží objekty okolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V čelní ploše se efektně odrazí okolní objekty • tmavě modrá Krzru sluší

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na vzhled je Motorola zatížená

Daní za tu podívanou je špatná čitelnost vnějšího displeje. Je pasivní a ještě za „zrcátkem“, takže jsem si ani jiný výsledek nesliboval. Široký 19 a vysoký 16 milimetrů, zvládne 65 tisíc odstínů barvy. Na slunci se připravte na naprostou neinformovanost o stavu telefonu. Ve tmě se zdá být všechno v pořádku, jenže podání obrazu je podivné – bílá je šedá a nasycení barvou mizerné. A ještě s jednou dávkou nechtěného počítejte – budete leštit a leštit. V balení by měl být hadřík, my máme k vyzkoušení bohužel jen telefon samotný, takže jen reprodukuji, co jsem zjistil na tiskovce. Nad vnějším displejem vlevo je ikonka nabíjení baterie a na druhé straně pak indikátor činnosti Bluetooth. V neaktivním stavu nejsou tato světélka vůbec vidět.

Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej je za lesklou plochou hůře čitelný


Vnější displej: výběr profilu • klasické zobrazení • focení při zavřeném telefonu

Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej ve tmě

Po mechovém sametu

Chvíli po zavření telefonu zobrazuje stejnou tapetu jako hlavní displej s digitálními hodinami, intenzitou signálu a stavem baterie. Jakmile ale asi po půl minutě přejde do úsporného režimu, zobrazí jen inverzní digitální hodiny a o zmeškaných událostech se opět nedozvíte jinak než stiskem tlačítka nebo otevřením telefonu.

Zpátky ke konstrukci, ta je zajímavá. Celé tělo vyztužuje lehký a pevný hořčíkový rám. Celá zadní strana je vyvedena v na dotek „sametově gumovém“ materiálu soft-touch. Těžko se popisuje, běžte do prodejny a rozhodně vyzkoušejte, je příjemný. Neklouže v ruce a netrpí daktyloskopickou úchylkou. Kryt akumulátoru je přitom celý hliníkový. Velmi tenký, znovu pevný a dobře na zádech telefonu drží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní část je příjemná na dotek a nešpiní se • kryt akumulátoru je hliníkový

Pod krytem jsem našel lithium-iontový akumulátor s kapacitou 700 mAh. Oficiální udávané doby jsou následující: 300 hodin v pohotovosti, nebo až 360 minut hovoru. Krzr máme zapůjčen příliš krátce na to, abychom vyzkoušeli reálné hodnoty.

Klepněte pro větší obrázek
Po sejmutí zadního krytu


V další kapitole: paměťová karta, hlavní displej, klávesnice, ovládací prvky

Témata článku: Motorola, , , Motorola Krzr K1, Motorola Razr, Motor, Původní razr, Výrazná brada, Polití, Post, Primární číslo, Motorol, Test, Postel, Nová černá, Pol, Nízká kvalita, Požadovaný objekt, Současné zachování, Kočka, Kter, Digitální hodina