Motorola Krzr vs. Sony Ericsson Z610i: debakl Krejzy Rejzru

Jsou krásná, ve výlohách stojí v první řadě. Pastva pro oko. Ale až je otevřete, začnete se pídit po funkcích, najednou bude blýskavá skořápka upatlaná otisky prstů. Pokud se rozhodujete ke koupi jednoho ze dvou nejhezčích véček současnosti, sledujte souboj Motoroly Krzr a Sony Ericssonu Z610i.

Paměť, operační systém a ovládání

Motorola zůstala věrna hlavnímu ovládacímu prvku v podobě čtyřsměrné klávesy s potvrzovacím středem, Sony Ericssonu upustil od častého joysticku a má stejný ovládací prvek jako Krzr. Potvrzovací střed je u obou možné nahradit až v souvislosti s pozicí v nabídce kontextovými klávesami. Krzr má tlačítka pro rychlý přístup na web zvlášť vracečku a korekční klávesu. Z610i dělí vracečku a korekci už léta, kromě kláves fotoaparátu a přístupu na web přidává ještě přímé vyvolání dobře organizovaného Vlastního menu.

U klávesnic není co řešit, obě jsou prostorově velkorysé a tlačítka se mačkají velmi pohodlně. Mají přesnou odezvu, k nechtěným příkazům z důvodu překlepnutí nedochází.

Paměť, operační systém, ovládání
  Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
uživatelská paměť 21 MB 20 MB
paměťová karta ano, microSD ano, Memory Stick Micro
standardní operační systém ne ne
česká lokalizace ano ano
podpora českých znaků ano ano
uživatelská nabídka ano ano
hlasové ovládání ano ano
zámek klávesnice ne ano
automatický zámek klávesnice ne ano

Do každého ze srovnávaných véček vložíte paměťovou kartu, z každého ji můžete vyjmout za chodu systému. Tyto úkony se lépe činí u Sony Ericssonu Z610i, protože ten má slot pro paměťovky na boku, z vnější strany telefonu. Motorola Krzr si musí nejprve nechat sejmout zadní kryt. Naštěstí není šachta pro microSD kartu až pod baterií, ale nad místem pro SIM.

Odhlédnu teď od některých nelogických položkách v nabídce a „stoleté“ koncepci menu Motoroly. Kdo tuto vlastnost nenávidí, Motorolu si nepořídí a kdo nabídku „Moto“ skousne, tomu léta neinovované složky a vlastnosti menu vadit nebudou. Podstatnou výhodou Z610i oproti Krzru je však opravdový multitasking. Klidně můžete nechat pracovat pět šest javových aplikací na pozadí a nezavírat kvůli spuštění další tu předchozí. Velmi užitečné a blízké mobilům s operačním systémem.

Skóre
Motorola Krzr : Sony Ericsson Z610i
1:1

Sony Ericssonu Z610i udělujeme bod za skutečný multitasking, který je u běžných mobilů bez operačního systému malou raritou a posouvá práci s mobilem o pořádný kus dopředu oproti Krzru. Dovolím si tvrdit, že Sony Ericsson je i uživatelsky přívětivější. Hodnoty vnitřní paměti i použitelnost paměťových karet jsou rovnocenné, u obou véček je možné využívat funkce Mass Storage. Je vyrovnáno.

Vnitřní a vnější displeje

Hlavní displeje srovnávaných mobilů si vzájemně v ničem nezadají. Rozměrově prakticky shodné, svítivostí i kontrastem zrovna tak. Velmi pěkné a zejména čitelné je zobrazení obou i na ostrém slunci. Horší je to s displeji vnějšími. I když má Krzr barevný a větší zobrazovač než Z610i, nepocítíte při práci s Motorolou žádnou výhodu; text přehrávané písničky zobrazí oba, stejně jako upozorní na zmeškaný hovor nebo nepřečtenou zprávu. Z obou se kvůli lesklé čelní ploše mizerně odezírají informace, zejména když je obloha bez jediného mráčku.

Displeje
  Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
počet displejů 2 displeje 2 displeje
hlavní (vnitřní) displej
rozměry displeje 30 × 38 mm 31 × 39 mm
rozlišení displeje 176 × 220 bodů 176 × 220 bodů
„jemnost“ displeje 3 396 bodů/cm2 3 203 bodů/cm2
barevný displej 262 tisíc barev, aktivní 262 tisíc barev, aktivní
druhý (vnější) displej
rozměry displeje 19 × 16 mm 21 × 8 mm
rozlišení displeje 96 × 80 bodů 36 × 128 bodů
barevný displej 65 tisíc barev, pasivní ne
 
počet řádků pro psaní SMS 6 6
počet řádků pro čtení SMS 6 7
počet řádků pro wap 8 25
počet znaků „m“ | „i“ na řádek 12 | 54 8 | 37
možnost změny velikosti písma ne ne

Skóre
Motorola Krzr : Sony Ericsson Z610i
1:1

Bez změny stavu. Těžko přidávat někomu za věc stejné kvality. Zobrazení hlavních i vnějších displejů soků jsou na stejné úrovni, naprosto.

Telefonování a adresář

Kolik je teď mobilních telefonů, ve kterých je možné v adresáři přiřadit jedinému jménu jen jedno telefonní číslo? Dnes letí libovolný počet čísel, e-maily a kompletní adresy včetně funkce ve firmě. Motorola nabízí dvacítku různých položek, Sony Ericsson ještě o osm více. Kapacitně jsou na tom adresáře stejně, tisíc známých je hodnota, která vyhovuje naprosté většině uživatelů.

A polyfonní melodie zajímají koho? Když si můžu nastavit MP3 skladbu coby vyzváněcí tón, udělám to a uživatel vedle mě také. Minutové pípání ztrácí v době dobré kontroly nad výdaji smysl a editor tónů přímo v telefonu není potřeba, když se snadno stahují skladby z počítače. Pokud se tedy oba mobily ve vyjmenovaných funkcích liší, není to rozhodně důvod pro udělování bodů.

Telefonování
  Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
Motorola Krzr K1 Sony Ericsson Z610i
paměť adresáře v telefonu ano, 1000 jmen ano, 1000 jmen
vícepoložkový seznam ano (20 položek) ano (28 položek)
SIM a vnitřní seznam najednou ano ne
způsob vyhledávání v seznamu postupným psaním postupným psaním
Vyzvánění
vícehlasé vyzvánění ano, 46 hlasů ano, 72 hlasů
MP3 (WMA/AAC) vyzvánění ano ano
vibrační vyzvánění ano ano
vibrace během zvonění ano ano
uživatelský zvuk pro SMS ano ano
minutové pípání ano ne
editace vyzvánění v telefonu (skladatel) ne ano
nahrávání melodií z počítače ano ano
vlastní melodie ano ano
Další funkce
odlišení volajících zvoněním ano ano
přiřazení obrázku k volajícímu ano ano
videotelefonování ne ano
vyzváněcí profily ano ano
skupiny volajících ano ano
filtrování hovorů ne ano
vypnutí zvonění bez odmítnutí ano ano
hlasité handsfree ano ano
hlasové vytáčení ano ano
záznamník hovoru ne ano

Podle průzkumů operátorů není ani tolik podstatné videotelefonování. Uživatelé si v UMTS potrpí spíše na rychlá data, ke kterým se dostaneme až později. V sekci věnované volání však není možné odpouštět absenci filtrování hovorů a záznamník telefonátu.

Skóre
Motorola Krzr : Sony Ericsson Z610i
1:2

Motorola Krzr doplácí na mezery v nabídce ztrátou remízy. Mobil za deset tisíc si nesmí dovolit neumět zaznamenat hovor či neodfiltrovat nežádoucí volající.


Ve třetí kapitole se zaměříme na zprávy, organizaci času a doplňkové funkce. Dále srovnáme vestavěné fotoaparáty

Témata článku: Ericsson, Motorola, Sony, Sony Ericsson, , , Motorola Krzr K1, Motorola Razr, Sony Ericsson Z610i, Fyzické rozlišení, Dodatečná úprava, Uživatelský pohled, Son, Holka, Hardwarový modem, Úprava obrázků, Neustálé sledování, Snímaná scéna, Eri, Motor, Motorol