Motorola L6: žiletka za pár šupů (test)

Vše začalo u Razru. Úspěch ultratenkého véčka posadil Motorolu na samý vrchol žebříčku luxusních telefonů. Motorola L6, která je díky svojí ceně určena pro každého uživatele, tak pokračuje v zaběhnutých kolejích. Výbavou rozhodně neurazí, konstrukcí přinejmenším nadchne.

Očíslovaná placka

Vystouplá tlačítka by Motorole zbytečně kazila dojem jinak perfektně tenkého telefonu. U modelu L6 se Motorola rozhodla pro plastovou klávesnici. Všechna tlačítka jsou tedy tvořena jednou destičkou. Jediným prvkem, který k tomuto kusu plastu nenáleží, je kruhové poziční tlačítko umístěné v prostřední části pod displejem.

Potvrzovací střed kruhového tlačítka je také vůbec jedinou vystouplou klávesou. Všechna ostatní tlačítka jsou umístěna víceméně v jedné rovině. Ačkoli mají klávesy pevný stisk doprovázený slyšitelným cvaknutím, náruživí SMSkáři si na své nepřijdou. Pro stisknutí je třeba vyvinout zvýšený tlak, což je především při psaní zpráv hodně namáhavé pro prsty.

Velikosti všech numerických tlačítek jsou prakticky stejné. Většími rozměry vynikají jen klávesy pro příjem a odmítnutí hovoru a také funkční klávesy umístěné přímo pod displejem. Funkčnost levé a pravé klávesy lze nastavit v nastavení telefonu, prostřední funkční klávesa pak většinou vyvolává kontextovou nabídku k právě aktivní funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice

Vzhledem k tomu, že je střední řada kláves posunuta o několik milimetrů směrem dolů a navíc jsou od sebe klávesy odděleny jen minimálními přepážkami, i na psaní poslepu si budete muset delší dobu zvykat. Navíc se musíte naučit rozeznávat klávesy jen podle miniaturních vystouplých číslic.

Spíše než klávesnice vám při psaní bude dělat problémy rychlost softwaru. Kratší zprávy zvládá L6 bez problémů, ale jakmile se v počtu znaků dostanete do vyšších čísel, editor zpráv se značně zpomalí. Zpomalování se ale netýká jen editoru zpráv, ale softwaru obecně.

Přestože jsem si stěžoval na příliš plochou klávesnici, musím bez výhrad pochválit její podsvícení. Klávesnice dokáže zářit velice příjemnou světle modrou barvou. Nejvýrazněji jsou podsvětleny přepážky mezi klávesami, nezapomnělo se však ani na samotná čísla a symboly na klávesách. Podsvětlení je regulováno pomocí snímače intenzity světla, s jehož pomocí jej telefon automaticky zapíná či vypíná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice

Nejslabší článek: displej

Dlouho se hovořilo o tom, že jedním ze základních kamenů úspěchu modelu L6 bude špičkový displej. Předpoklady se však bohužel nepotvrdily, a tak dostala Motorola do vínku „prastarý“ pasivní CSTN displej s možností zobrazení maximálně pětašedesáti tisíc barev. Barvy jsou navíc na displeji hodně vybledlé a na věrné zobrazení fotografií pořízených vestavěným fotoaparátem tak můžete rovnou zapomenout.

Zhasnutý displej se na první pohled zdá veliký. Stačí ale stisknout klávesu a ihned zjistíte, že kolem samotného displeje se nachází ještě několikamilimetrový okraj, který jej opticky zvětšuje. Skutečné rozměry displeje jsou 28 × 35 mm s rozlišením 128 × 160 bodů. Kvůli nízkému rozlišení jsou obrázky i písmena v zakulacených částech kostrbatá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily displeje za světla... • ...a za tmy

Na hlavním displeji najdete kromě názvu operátora a kontrolek síly signálu, nabití baterie a dalších stavových ikon také aktuální čas a hodiny. Všechny hodnoty zůstávají zobrazeny i při zhasnutí displeje, ovšem kvůli použité pasivní technologii není při zběžném pohledu vidět nic. Není mi proto příliš jasné, proč raději Motorola svůj displej nezhasíná úplně a nešetří tak další procenta z nabité baterie.

 
Různá témata plochy • nastavení barevného stylu

Hlavní menu ve stylu T-Mobilu je provedeno buď jako seznam položek, nebo jako matice devíti jednoduše animovaných ikon v rozmístění 3 × 3. Především díky vybledlým barvám si ale animace příliš neužijete. Další podnabídky jsou vyvedeny buď podle nastavení hlavní nabídky, nebo jako jednoduchý seznam položek bez zobrazení ikon. Vybrat si přitom můžete z několika barevných stylů nabídek.

   
Dvě možnosti zobrazení menu • různé barevné styly

Seznam značka standard

S přihlédnutím k ceně, za kterou je telefon k sehnání, je telefonní seznam asi tím nejlepším, co mohla Motorola do svého modelu přidat. Maximální kapacita adresáře je až 1 000 položek plus kapacita SIM karty, protože seznam dokáže zobrazovat kontakty uložené na kartě SIM a v telefonu zároveň. Ke každému kontaktu je možné přiřadit další informace jako Přezdívku, Typ telefonu, Kategorii, Adresu, Narozeniny nebo několik dalších telefonních čísel a e-mailů.

Pro zjednodušenou orientaci v kontaktech jsou pak určena pole Hlasový záznam, Zrychlená volba, ID vyzvánění nebo Obrázek. Ke každému kontaktu si kromě vlastního vyzvánění a obrázku lze nastavit i styl vibrací při spuštěném diskrétním režimu. Pro vyzvánění je možné použít nejen standardní melodie, ale také vlastní skladby (např. ve formátu MP3), které do telefonu odešlete pomocí bezdrátového Bluetooth z počítače.


Seznam kontaktů • detail • editace záznamu • detaily záznamu

Vyhledávání v seznamu probíhá podle prvního zadaného znaku, což je trochu škoda. Na druhou stranu nám už u modelu Razr V3 Motorola ukázala, že tento nedostatek ji zatím nijak netrápí. Drobnou útěchou snad může být fakt, že vyhledávání je, v rámci možností displeje, vcelku svižné. Navíc můžete sáhnout po druhém způsobu vyhledávání, kdy lze do políčka zadat několik počátečních znaků, odklepnout je a telefon skočí na nejbližší nalezené jméno. Vyhledávání postupným psaním to ale není.


V následující kapitole se podíváme na práci se zprávami, fotoaparátem a dalšími doplňkovými funkcemi

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Panasonic X700, Sony Ericsson K700i, Žiletka, Sup, Zmiňovaný displej, Motorol, Automatické spouštění, Věrné zobrazení, Pár, Test, Nastavený budík, Motor, Pár šupů, Šup, Nejslabší článek