Motorola Milestone 2: lépe než kdy předtím (preview)

Motorola představila nástupce své vlajkové lodě Milestone 2. Výrobce nešetří superlativy, vše bude jednoduše lepší než u prvního modelu.

Zatímco ve většině světa Motorola svou pozici na trhu přenechala jiným, na domovském trhu ve Spojených státech zažívá nečekané úspěchy. Za vše může model Droid, našlapaný Android s QWERTY klávesnicí, který se po uvedení na trh v zámoří dostal ve své GSM verzi do Kanady a Evropy pod označením Milestone. Nyní si pro nás americký výrobce připravil nástupce, model Milestone 2 (pro Ameriku platí označení Droid 2). Dvojka má být po všech stránkách lepší, než doposud prodávaný model.

Milestone 2 má v zavřeném stavu rozměry 60,5 × 116 × 14 mm a hmotnost 169 gramů. Pod zvýšenou hmotností se jistě podepsala slušná výbava nebo také výsuvná QWERTY klávesnice. Najdeme na ni opět čtyři řady kláves, které jsou tentokrát prostornější a s vylepšenou odezvou. Ale zpět na čelní plochu. Milestone 2 nabídne 3,7" TFT FWVGA displej (rozlišení 480 × 854 bodů) potažený antireflexní vrstvou, který si dokáže poradit i s více dotyky zároveň.

Pod displejem jsou rozmístěny standardní androidí klávesy. Brány z leva poslouží ke vstupu do alternativních nabídek, návratu na domovskou obrazovku; šipka ukončuje aplikace nebo vrací o úroveň zpět, zatímco pravý klávesa slouží k vyhledávání. Na bocích smartphonu dále narazíme na klávesy sloužící k nastavování hlasitosti, spoušť fotoaparátu nebo zapínací tlačítko, které zároveň slouží k zamykání přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V útrobách tepe 1GHz procesor OMAP SOC, paměť RAM má kapacitu 512 MB. Interní 8GB paměť půjde rozšířit paměťovými kartami microSDHC. V největší možné míře tak telefon poskytne až 40 GB volného úložného prostoru (s 32GB kartou po dokoupení, v základu je připravena osmigigová karta). Co se týče vestavěných čidel, najdeme zde akcelerometr, eCompass a senzory přiblížení a okolního osvětlení.

MotoBlur žije

O kooperaci všech hardwarových a softwarových složek se stará operační systém Android ve verzi 2.2 s grafickou nadstavbou Motoblur. Domácích obrazovek můžete mít až sedm, poslouží pro umísťování různých widgetů. Těm můžete manuálně upravovat velikost tak, aby se v co největší míře jejích umístění blížilo vašim vysněným ideálům. V telefonu je připraven multitasking až pro 7 spuštěných aplikací. V základní nabídce samozřejmě nemůže chybět plejáda aplikací od Googlu: Mail, Contact Sync, Latitude, Street View, widgety Google News a Weather, Google Talk, Search, Market a YouTube. Soubory typu MS Office si otevřete ve vestavěném prohlížeči dokumentů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K internetu je možné připojit se přes EDGE, UMTS s HSPDA nebo Wi-Fi (s podporou DLNA). Z telefonu se můžete stát i mobilní 3G hot-spot a to až pro pět zařízení zároveň. Vestavěný internetový prohlížeč Webkit si poradí s plným Flashem 10.1. Vestavěná GPS může využít například Google Maps i jejich Beta navigací (ve vybraných zemích). S okolím se telefon dokáže spojit prostřednictvím microUSB kabelu nebo přes Bluetooth 2.1 s EDR. Mezi podporovanými profily nechybí AVRCP, HID, ani A2DP pro bezdrátové přehrávání hudby.

Hudební přehrávač podporuje formáty eAAC, eAAC+, AAC+, AAC, MP3 a OGG, sluchátka si připojíte do 3,5mm konektoru jack. Vestavěný fotoaparát na zadní straně telefonu dokáže pořizovat automaticky zaostřené snímky v rozlišení pěti megapixelů. Sekunduje mu přisvětlení dvojicí LED diod. Nechybí nastavení stabilizace obrazu, barevné efekty, scény nebo nastavení geo-taggingu, tj. přiřazení souřadnic k místu pořízení snímku. Snímač dokáže natáčet HD videa ve formátu 720p rychlostí 30 snímků za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z organizačních funkcí nebude chybět kalkulačka, kalendář ani budíky. Synchronizovat je možno firemní kalendář, e-maily a kontakty (Exchange 2003 a 2007), dále pak Google kontakty a kalendář, Gmail a Facebookové kontakty. Samozřejmě nechybí podpora SMS, MMS a e-mailů, e-mailový klient si poradí s protokoly IMAP a POP3, přednastaveny jsou účty Gmailu a Yahoo mailu. Pro psaní na displeji je připravena technologie Swype, pro zastánce klávesnic je zde i řešení v podobě plnohodnotné výsuvné QWERTY klávesnice, záleží jen na výběru uživatele. O dodávku energie se bude starat 1 400mAh baterie typu Li-Ion.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Motorola Milestone 2 se dostane na Evropské trhy začátkem posledního čtvrtletí tohoto roku, předpokládaná cena zatím známa není, odhadujeme ji okolo čtrnácti tisíc korun.

Diskuze (32) Další článek: O2 v září: iPhone 4 a ultralevný Android

Témata článku: Motorola, Motorola Milestone, Motorola Milestone 2, Motorol, Pře, Mil, Google News, Motor, ECOM, Slušná výbava