Motorola MPx200 vs. Siemens SX1: který je chytřejší?

Ceny chytrých telefonů rychle klesají a to, co bylo dříve výsadou králů, se postupně stává dostupné i pro ostatní uživatele. Motorola MPx200 a Siemens SX1 patří k nejlevnějším, ale ve své cenové kategorii jednoznačně k nejlepším. Který z nich je na tom lépe?
Kapitoly článku

  
Siemens SX1: telefonní seznam

Základní podoba nabídky Siemensu SX1 má tvar matice 3 × 3. Na rozdíl od Motoroly lze ikony libovolně přesouvat, seskupovat a upravovat tak, aby bylo menu co nejpřehlednější.

  
Siemens SX1: menu

Při psaní textových zpráv je k dispozici český slovník pro rychlé psaní T9. Přestože jsou během psaní zprávy v editoru zobrazovány s diakritickými znaménky, při odesílání se všechna písmena převedou na tvary bez háčků a čárek a textová zpráva tak není po odeslání rozdělena. Stejně jako u Motoroly je i u SX1 přítomna podpora práce s e-maily. Zde už však najdete velice kvalitní klient umožňujícího nejen pokročilé nastavení práce se schránkou, ale také třídění jednotlivých zpráv do specifických předem určených složek tak, aby mezi nimi nevznikal zbytečný zmatek.

  
Siemens SX1: práce se zprávami a e-maily

Organizace času

Právě v kategorii práce s časem patří oba srovnávané modely k naprosté špičce a jen málo věcí jim můžeme vytknout.

Přestože při naší metodice hodnocení získal Siemens v této kategorii vyšší ohodnocení, především Motorola je obecně doporučována jako jeden z nejlepších telefonů pro správu kontaktů a času. Má totiž velice přehledně a kvalitně zpracovaný kalendář, díky němuž má uživatel okamžitý přehled o volném čase a veškerých povinnostech. Položky organizéru jsou navíc zobrazeny přímo na hlavním displeji, takže se nemůže stát, že byste na něco zapomněli. Vzhledem ke kvalitám kalendáře je možná trochu odbytý úkolovník, který mnoho pokročilých voleb nenabízí. Dominantou kancelářských funkcí je synchronizace s osobním počítačem prostřednictvím programu ActiveSync. Stačí jen telefon připojit a během několika okamžiků jsou data bez jakýchkoli problémů na obou zařízeních aktuální.

  
Motorola MPx200: souhrný pohled a nastavení kalendáře

Ani u Siemensu není kalendář jen nějakým doplňujícím prvkem, ale naopak velice komplexním správcem vašeho času. U každé položky můžete kromě místa konání, času a délky nastavit i periodicitu opakování. Záznamy jsou navíc třízeny podle obsahu na soukromé a veřejné, takže ve sdíleném adresáři ostatní uvidí jen to, co bude určeno pro jejich oči. Kromě kalendáře a standardního úkolovníku nabízí SX1 ještě prostor pro vaše poznámky a aplikaci Today, která je přímo provázána s kalendářem a úkoly a díky níž máte okamžitý přehled o tom, co vás ještě dnes čeká a nemine. Zajímavým doplňkem je převodník jednotek, který může kdykoliv a kdekoliv přijít vhod.

  
Siemens SX1: přehledy a převodník jednotek

Zhodnocení

Při výběru mezi těmito dvěma telefony bude hodně záležet na vlastnostech, ne kterých vám více záleží. Pokud preferujete eleganci a decentní styl, potřebujete mobil pro práci a nevadilo by vám anglické prostředí telefonu, zalíbí se vám asi více Motorola MPx200. Chcete-li telefon pro zábavu, neobejdete se bez fotoaparátu a oceníte možnost poslechu rádia a MP3, sáhnete raději po Siemensu SX1. Jeho design je vzhledem k netradiční koncepci klávesnice více provokativní.

Přestože na mě především vzhledem, rychlostí ovládání a funkcemi pro organizaci časového plánu udělala větší dojem Motorola, pro Siemens hovoří kromě vybavenosti také operační systém. Přece jen Symbian je mnohem více rozšířeným a těší se většího zájmu vývojářů softwaru než konkurenční Windows Mobile. To tedy především znamená, že nebude-li vám vyhovovat dodávaný software, mnohem snadněji najdete alternativu pro SX1, než pro MPx200.


V poslední kapitole je připravena velká srovnávací tabulka se všemi parametry

Témata článku: Motorola, Siemens, Motorola MPx200, Motorola Pro, Motorola Pro+, Siemens SX1, Srovnávací tabulka, Dlouhé používání, Udávaný výrobce, Standardní vybavení, Mpx +, Motor, Chytré, Dodávaná baterie, Kter, MPx, Motorol, Základní podoba