Motorola MPx220: prostě nejlepší mobil (veký test)

Motorola MPx220 se dostala na úplnou špičku žebříčku mobilních telefonů. Je to smartphone postavený na systému Microsoft Windows Mobile a skvěle spolupracuje se stolním počítačem. Motorola navíc přidala Bluetooth a megapixelový fotoaparát.

Boj s MMS

Přistupme k funkcím pro práci se zprávami, kde nová verze Windows Mobile přichází se zásadní inovací: už není nutné používat jen jednu e-mailovou schránku a vybírat, jestli chcete raději synchronizaci s Outlookem nebo přístup přes POP3/IMAP4. Textovky se už také nepletou s e-maily v jedné složce.


Nabídka se zprávami: SMS, MMS a e-mailové účty

Ale napřed k obyčejným textovkám. Už jsem psal, že aplikace pro práci se zprávami se docela dlouho spouští a pár sekund si tak počkáte, než se dostanete k editoru. Při psaní SMS stačí zadat telefonní číslo příjemce, nebo jej stejným způsobem jako při telefonování vybrat ze seznamu. Při psaní se odpočítávají zadané znaky a telefon ukazuje i počet částí, na které se dlouhý text rozdělí. Částí může být i přes padesát, potom mě počítání přestalo bavit.

 
Píšeme textovku • příjemce se vybírá stejně jako u telefonování

Motorola v editoru zpráv používá slovník pro rychlé psaní iTap. Můžete u něj nastavit, jestli má používat diakritiku a zkracovat tak zprávy, nebo jestli má využívat jen znaky, které se vejdou do běžné GSM abecedy a nechají délku jedné části textovky na standardních 160 znacích. Občas se mu ale i tak do textu zamíchá například „č“, které se na protějším telefonu zobrazí jako otazník. Slovník mi připadá lepší než na obyčejných telefonech Motorola, pokud ale nějaké slovo nezná (a není jich málo), práce s ním je velmi složitá. Nepodařilo se mi zjistit, jak do slovníku přidat nové slovo. Je docela pravděpodobné, že iTap zavrhnete a budete psát bez něj. Telefon si pamatuje poslední nastavení způsobu psaní, takže slovník není nutné stále vypínat.

 Přehled doručených zpráv

Motorola podporuje doručenky, které můžete nastavit buď trvale, nebo individuálně u každé zprávy. V doručence se potom objeví telefonní číslo, na které byla zpráva úspěšně doručena. Bohužel se ukáže v nesprávném tvaru bez znaku „+“ na začátku mezinárodního předčíslí, takže jej nelze krátce vytočit a zjistit tak z adresáře, komu patří.

 
Individuální vyžádání doručenky • číslo v doručence bohužel nemá správný tvar

S nastavením MMS jsem dlouho bojoval a už jsem to dokonce vzdal a napsal o kapitulaci. Nakonec se podařilo, ale tak zmatené a neintuitivní nastavování datových profilů jsem už pěkně dlouho neviděl. Editor multimediálních zpráv je příjemný a rychlý, kromě textu z něj lze posílat také obrázky, video a zvukové soubory. Editor podporuje stránkování, každému snímku můžete nastavit časování.

Mnohem lepší e-mail

E-mailový prohlížeč ve starší Motorole MPx200 trochu zklamal. Hlavně tím, že v něm bylo možné používat pouze jeden účet a navíc jste tím přišli o synchronizaci e-mailů s Outlookem. Windows Mobile verze 2003 tento problém řeší, vedle synchronizace s Outlookem podporuje až pět účtu typu POP3 nebo IMAP4.

Zprávy v e-mailové schránce

Nastavení parametrů vzdálené e-mailové schránky je bohatší než dřív. Lze využívat i zabezpečení SSL, ověření serveru SMTP, vyberete si, jak staré zprávy se mají stahovat. E-maily se mohou stáhnout celé, pouze záhlaví nebo něco mezi: prvních 500, 1000 nebo 5 000 znaků. Prohlížeč může také pravidelně kontrolovat obsah schránky – každých 15 minut, 30 minut, každou hodinu, dvě, šest, nebo jednou za den.

E-mailový prohlížeč je vážně dobře použitelný. Zobrazuje české znaky a i když nenačte e-mail ve formátu HTML přesně tak, jak by se zobrazil na počítači, vybere z něj důležité textové informace. Poradí si i se známými přílohami: obrázky, videem, zvuky, textovými soubory. Současná verze operačního systému Windows Mobile ve verzi pro chytré telefony ale neobsahuje kancelářské aplikace. Bez doinstalování potřebného programu si nepřečtete dokumenty Wordu a neprohlédnete tabulky Excelu.

   
E-mail v HTML • přílohu MID lze otevřít • kancelářské formáty ale Motorola neumí

Na e-mail se dá přímo z mobilu odpovědět, dá se předat dál, přesunout do jiné složky. Při psaní lze stejně jako u textovek a MMS používat slovník iTap. Ke zprávě můžete přiložit i obrázky, video a další objekty, v tomto případě ale musíte postupovat přes správce souborů a volbu Odeslat jako e-mail.

Standardní součástí systému Windows Mobile je i program MSN Messenger pro rychlé posílání zpráv. Když se budete chtít připojit k ICQ, zkuste třeba Agile Messenger.

  
Úvodní obrazovka MSN Messengeru • po přihlášení • Agile Messenger


V poslední kapitole podrobně projdu funkce pro organizaci času, datové funkce a další vlastnosti. Najdete zde také hodnocení telefonu

Témata článku: Motorola, , LG T5100, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 6230, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Panasonic X700, Siemens SX1, Sony Ericsson K700i, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson P910i, Sony Ericsson S700i, Citlivý mikrofon, Test, Slušný telefon, Mobil, Správný tvar, Mpx +, Mezinárodní předčíslí, Zátka, Motorol, Nepříjemná vlastnost