Motorola Pebl U6 a Razr V3i: dva z jednoho města (test)

Dnes již legendární Razr se dočkal svého nástupce v podobě modelu V3i. Dalším vysoce stylovým véčkem v nabídce tohoto výrobce je Pebl U6, který má s novým Razrem hodně společného. Z tohoto důvodu se na oba telefony detailně podíváme ve společné recenzi.

Motorola Razr V3i

Klíčové vlastnosti

  • kvalitní zpracování
  • štíhlý design podobný původnímu Razru
  • rozměrný kvalitní displej
  • pasivní vnější displej se 4096 barvami
  • 1,23megapixelový fotoaparát
  • slot pro paměťové karty microSD
  • e-mailový prohlížeč
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • oproti původnímu Razru minimum inovací
  • krycí sklíčko vnějšího displeje náchylné na otisky prstů
  • slovník iTap zkracuje zprávy
  • místy nelogická nabídka
  • chyby v počeštění
  • e-mailový klient nerozpozná české znaky
  • bez paměťové karty nelze pořizovat megapixelové snímky
  • hůře použitelný MP3 přehrávač

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Razr V3i

Motorola Razr V3i je přímým nástupcem velmi populárního Razru. Je to poznat i na první pohled. Na designu se toho příliš nezměnilo. Motorola se asi řídila heslem: „Co je úspěšné, není potřeba měnit.“ I přesto, že je dnes tento design do značné míry okoukaný, stále se jedná o pohledný mobilní telefon, který svým vzhledem rozhodně nikoho neurazí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledově se od původního Razru liší jen v detailech 

Najděte tři rozdíly

Článek o rozdílech mezi původním a novým Razrem na MobilManii již vyšel, takže se jimi již nebudu dopodrobna zabývat. Rozměry zůstaly zachovány (98 × 53 × 14 mm), jen hmotnost se zvýšila o pět gramů na rovných 100 g. V zavřeném stavu je přední strana telefonu tvořena kovem s velmi jemnými drážkami. Při přejezdu prstem snadno rozlišíte jejich směr, postřehnout ho okem je již ale horší. Podstatnou část čelní plochy zabírá černé krycí sklíčko s logem výrobce a vnějším displejem. Je bohužel velmi náchylné k otiskům prstů a tak nezbývá než leštit a leštit. Logo výrobce je podsvětleno modrým světlem a slouží zároveň jako stavová dioda. Bohužel při zmeškaném hovoru nebo přijaté zprávě nedokáže svítit neustále nebo alespoň poblikávat a tím na událost upozornit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I v dnešní době je Razr vysoce stylový telefon se štíhlým designem

Vnější displej je pasivní s rozlišením 96 × 80 bodů a podporou čtyř tisíc barev. Chvíli po zavření telefonu zobrazuje stejnou tapetu jako hlavní displej s digitálními hodinami, intenzitou signálu a stavem baterie. Jakmile ale asi po půl minutě přejde do úsporného režimu, zobrazí jen inverzní digitální hodiny a o zmeškaných událostech se opět nedozvíte jinak než stiskem tlačítka nebo otevřením telefonu. 

V horních rozích krycího sklíčka jsou skryty dvě diody - vlevo zelená, která svítí při nabíjení, vpravo pak modrá signalizující Bluetooth spojení. Čočka 1,23megapixelového fotoaparátu je ukryta v černém lichoběžníku zcela nahoře. V zavřeném stavu nedosahuje horní díl až k okraji telefonu ale jen k výstupku spodní části, ve které se skrývá mikrofon a hlasitý reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový konektor je na rozšířeném boku telefonu • kloub má příkladnou pevnost

Boční tlačítka jsou všechna umístěna na horním křídle. Vlevo je to dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a tzv. „Smart klávesa“, jejíž funkci lze nastavit v menu. Vpravo pak tlačítko pro hlasové vytáčení. Datový konektor typu miniUSB je umístěn na levé spodní straně v místě rozšíření spodního dílu telefonu a není chráněn žádnou krytkou. Poutko pro šňůrku je umístěno v pravém boku kloubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechna boční tlačítka jsou umístěna na horní části telefonu

Zadní stranu telefonu tvoří z převážné většiny kryt baterie, pod ním pak najdete mřížku hlasitého reproduktoru a konektor pro externí anténu zaslepený gumovou krytkou. Po sejmutí krytu objevíte stejnou Li-Ion baterii s kapacitou 820 mAh jako v Motorole Pebl. Razr by s ní měl vydržet až 200 hodin v pohotovosti nebo 210 minut hovoru. Šuplíček pro SIM kartu a slot pro paměťovou kartu microSD se nacházejí těsně vedle baterie. Pro výměnu SIM karty je ale nutné baterii vyjmout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměťová karta se vkládá vedle SIM karty • kryt baterie tvoří jen část zadní strany • mřížka hlasitého reproduktoru 

Vyklopit ostří

Nový Razr se otevírá standardně jako každé jiné véčko. Žádné automatické otevírání zde nenajdete. Horní díl do konečných poloh dotlačí pružina. Klávesnice je prakticky stejná jako u původního Razru. Klávesy jsou vyleptány do stříbrného plíšku a jsou zcela ploché.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon má tloušťku jen 14 mm 

Ani čtyřsměrné navigační tlačítko s potvrzovacím středem nijak nevystupuje nad okolní povrch. Vzhledem k tomu, že nejsou tlačítka nijak vzájemně posunuta, se na klávesnici píše lépe než u Motoroly Pebl. Klávesy mají nízký zdvih a jejich stisk je jistý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I po otevření moc rozdílů mezi novým a starým Razrem nenajdete

Nad klasickou numerickou částí pak najdete stejně jako u Motoroly Pebl navigační tlačítko s potvrzovacím středem, klávesy pro příjem a ukončení hovoru, dvojici kláves pro přímý vstup do nabídky zpráv a wapového prohlížeče a trojici kontextových tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je zcela plochá, její podsvícení reguluje světločivné čidlo

Ve tmě jsou vodící linky podsvětleny výrazným tmavě modrým světlem. Číslice pak o malinko světlejší barvou. Při dostatečném vnějším osvětlení je podsvětlení klávesnice díky světločivnému čidlu vypnuto a zbytečně se tak nepromrhává drahocenná energie.

Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice 

Displej: větší, ale bledší

Hlavní displej Razru je aktivní a na ploše 176 × 220 bodů zobrazí 262 tisíc barev. Jeho fyzické rozměry jsou ale větší než u Motoroly Pebl: 35 × 44 mm. I tak je jeho jemnost dostatečná. V podáním barev je na tom ale nepatrně hůře. Displej u Peblu dokáže dle mého názoru vykreslit barvy lépe a sytěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej 

Okolo displeje se nachází dvojice rámečků: černý a stříbrný s nápisem Motorola. Nad nimi pak mřížka reproduktoru rozpůlená znakem výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nově podsvícené logo • indikátor činnosti Bluetooth


Třetí kapitola je již společná pro oba telefony. Zpočátku se podíváme na jejich prostředí a ovládání. Otestujeme vestavěné fotoaparáty a také funkce pro telefonování.

Témata článku: Motorola, , , Motorola Pebl U6, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Test, Hlasitá reprodukce, Motor, Meš, Dobré rozložení, Tenký kryt, Vodící linka, Motorola Pebl, Ráz, Motorol