Motorola Pebl U6 a Razr V3i: dva z jednoho města (test)

Dnes již legendární Razr se dočkal svého nástupce v podobě modelu V3i. Dalším vysoce stylovým véčkem v nabídce tohoto výrobce je Pebl U6, který má s novým Razrem hodně společného. Z tohoto důvodu se na oba telefony detailně podíváme ve společné recenzi.

Rychlé odkazy

 • fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Motorola Pebl U6

Klíčové vlastnosti

  • velmi originální zaoblený design
  • „gumový“ povrch telefonu
  • automatické otevírání
  • vnější monochromatický displej
  • kvalitní TFT hlavní displej s 262 tisíci barev
  • plochá klávesnice z lesklého kovu
  • e-mailový prohlížeč
  • integrovaný VGA fotoaparát
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • vyšší hmotnost
  • povrch klávesnice náchylný na otisky prstů
  • špatná orientace na klávesnici
  • vnitřní paměť jen 5,8 MB bez možnosti rozšíření
  • slovník iTap zkracuje zprávy
  • e-mailový klient nerozpozná české znaky
  • místy nelogická nabídka
  • chyby v počeštění

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Pebl U6 

Motorola Pebl U6 není telefon jako každý jiný. Svým vzhledem opravdu velmi připomíná oblázek, a tak i jeho označení je na místě (Pebl = pebble – v angličtině oblázek, kamínek). Kromě svého netradičního tvaru vás na první pohled jistě zaujme i materiál, z kterého je telefon vyroben. Na omak totiž připomíná tvrdou gumu. Je to velmi stylový telefon, s kterým zaručeně vzbudíte pozornost okolí, ať jste kdekoliv. Jeho rozměry činí 87 × 49 × 20 mm a hmotnost poměrně nadprůměrných 110 g. Kromě černé varianty, kterou jsem měl na test k dispozici, Motorola chystá i jiná barevná provedení. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s klíčem • v ruce vypadá jako oblázek • originalita na první pohled

Kulatost sama

Přední stranu telefonu zdobí podlouhlý ovál z lesklého krycího plastu, pod kterým kromě čočky VGA fotoaparátu, stavové diody a loga výrobce najdete i velmi úzký vnější displej. Ten je jen monochromatický s rozlišením 32 × 96 bodů. To ale vůbec nevadí. Aby ladil s celkovým barevným pojetím telefonu, je inverzní a na tmavém pozadí zobrazuje světlé písmo. V pohotovostním stavu kromě intenzity signálu a stavu baterie ukazuje i analogové nebo digitální hodiny. Informuje samozřejmě i o příchozím hovoru nebo přijaté zprávě. Vzhledem k své malé šířce je ale písmo zobrazeno svisle. Abyste si ho přečetli, musíte telefon o devadesát stupňů pootočit. V nabídce lze zvolit, zda bude písmo orientováno na levou nebo pravou stranu. Při snížené viditelnosti je displej podsvětlen poměrně silným bílým světlem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej je jen monochromatický, ale dobře čitelný • čočka VGA fotoaparátu

Stavová dioda pod displejem svítí při nabíjení zeleně a při Bluetooth spojení modře. Jinak bohužel nemá jinou funkci, což je docela škoda. Svým poblikáváním mohla upozorňovat na přijatou zprávu nebo zmeškaný hovor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po otevření zaujme zcela plochá klávesnice z lesklého plíšku

Levá strana telefonu obsahuje klasické dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti a tzv. „Smart klávesu“, která může vykonávat předem definovanou funkci. Pomocí těchto tlačítek lze měnit vyzváněcí profil bez nutnosti telefon otevřít. Na pravé straně pak najdete jedinou klávesou sloužící pro aktivaci hlasového vytáčení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorolu Pebl si s žádným jiným telefonem jenom tak nespletete

Pokud byste datový konektor jako tradičně hledali na spodní straně telefonu, tak máte smůlu. Tam totiž není vůbec nic. Konektor pro kabel i nabíječku je spolu s poutkem pro šňůrku šikovně ukryt v horní hraně telefonu. Jde o konektor typu miniUSB, takže pro spojení s počítačem postačí kabel třeba od digitálního fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Datový konektor najdete netradičně na horní straně telefonu

Zadní stranu tvoří kryt baterie s bílým logem výrobce, mřížkou pro hlasitý reproduktor a odjišťovacím tlačítkem. Po jeho odsunutí na světlo vykoukne Li-Ion baterie s kapacitou 820 mAh, s níž dle oficiálních zpráv telefon vydrží až 400 minut telefonovat nebo být 250 hodin na příjmu. SIM karta je schována pod baterií a lze ji snadno vysunout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu je tvořena tenkým krytem • hlasitý reproduktor • vyjmutí baterie

V jednoduchosti je krása

Skvělou vlastností telefonu, která ještě podtrhuje jeho celkovou výjimečnost, je automatické otevírání horního dílu. Otevírací mechanismus je geniálně vymyšlený, ale přitom zcela prostý. V zavřeném stavu je horní díl telefonu udržován na své místě pomocí magnetů s rozdílnou polaritou. Ty jsou umístěny u klávesnice i displeje. V zavřeném stavu stačí palcem horní polovinu telefonu posunout o pár milimetrů níže, magnet u displeje se dostane do kontaktu s magnetem o stejné polaritě. Odpuzující síla horní křídlo mírně nadzvedne a otevření již dokonají silné pružiny. Při otevírání je ale nutný pevnější stisk, aby vám silný ráz nevytrhl telefon z ruky. Touto vlastností si mě telefon zcela získal, je totiž velmi efektní a dodnes telefon otevírám i jen tak pro radost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní křídlo se pro automatické otevření musí o pár milimetrů posunout • detail magnetů

Po otevření vás čeká další překvapení v podobě klávesnice. Kromě čtyřsměrného navigačního tlačítka s potvrzovacím středem je totiž zcela plochá, tvořena stříbrným lesklým kovem s vyleptanými vodícími linkami. Ty ale bohužel při psaní pouze matou a navádí k sáhnutí o jednu klávesu níže. Z tohoto důvodu se na klávesnici příliš pohodlně nepíše.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Magnety jsou i u klávesnice • na klávesnici se příliš pohodlně nepíše

Nad numerickou části najdete kromě navigační klávesy i tlačítka pro příjem a ukončení hovoru, trojici kontextových tlačítek a klávesy pro rychlý vstup na wap a do nabídky zpráv. Všechny klávesy jsou dostatečně rozměrné, mají nízký zdvih a jejich stisk je jistý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily klávesnice • navigační tlačítko s potvrzovacím středem mírně vystupuje nad okolí

Ve tmě je klávesnice podsvětlena nevýrazným krémově bílým světlem, které je zbytečně slabé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení klávesnice je nevýrazné

Jemnost a kvalita

Většinu horního dílu zabírá aktivní TFT displej, který dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Na plochu 30 × 37 mm se vměstnalo 176 × 220 obrazových bodů. Díky tomu je displej velmi jemný bez viditelného rastru. Podání barev i rychlost překreslování je taktéž na velmi dobré úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je jemný i kvalitní, mohl být ale trošku větší

Okolo displeje je ale zbytečně moc místa. Černý rámeček si mohl výrobce odpustit a displej o pár milimetrů na každou stranu zvětšit. Nad displejem se pak nachází již jen klasický nápis Motorola a mřížka reproduktoru s charakteristickým „M“.


V druhé kapitole
 se podrobněji podíváme na Motorolu Razr V3i. Zaměříme se na její vzhled, na oba displeje i na klávesnici.

Témata článku: Motorola, , , Motorola Pebl U6, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Ráz, Hlasitá reprodukce, Motorola Pebl, Motor, Test, Tenký kryt, Vodící linka, Motorol, Meš, Dobré rozložení