Motorola provedla první úspěšný test 5G připojení se speciálním Moto Modem

V polovině letošního roku uvedla Motorola speciální rozšiřující modul Moto Mod, který po připojení k LTE smartphonu přidá zařízení podporu 5G. Zatím pracuje pouze s jediným modelem Motorola Moto Z3, jenž se prodává pouze ve Spojených státech. Nyní Motorola oznamuje první úspěšný test připojení k 5G.

Test byl proveden na komerční síti 3GPP 5G New Radio (NR) operátora Verizon v Providence na Rhodes Island (USA) na frekvenci 28 GHz. Stejný set zařízení Moto Z3 + Moto Mod 5G budou moci tamní zákazníci používat už začátkem příštího roku. Očekáváme, že Verizon a Motorola se svým řešením pochlubí také na lednovém veletrhu CES 2019 v Las Vegas.

Verizon počítá s tím, že Moto Z3 s 5G modulem bude první komerční 5G zařízení pro koncové uživatele používané v jeho síti. Využití se počítá hlavně v oblasti streamování videa ve vysokém rozlišení, v aplikacích pro virtuální a rozšířenou realitu a dalších multimédiích. 5G Moto Mod je vybaven modemem Snapdragon X50 5G a používá QTM052 mmWave anténové moduly.

První smartphone upgradovatelný na 5G je Motorola Moto Z3:

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (1) Další článek: Xiaomi v ČR nabízí tematické balíčky XR, XS a XS Max. Slevy jsou až 42 procent

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , Motorola Moto Z3, Letošní rok, Moto Mód, Modul, Příští rok, Vysoké rozlišení, Moto Mod, Island, Komerční síť, Special, Lednový veletrh, Jediný model, Moto Modem, Mode, Las Vegas, Úspěšný test,