Motorola Razr 2: co bude nové oproti původní žiletce?

Unikly další obrázky nástupce oblíbeného tenkého véčka Motorola Razr V3. Měl by se jmenovat přirozeně Razr 2, nabídne fotoaparát s vyšším rozlišením, slot pro paměťové karty a displej s podstatně lepšími vlastnostmi.

Motorola Razr V3, ultratenké véčko s nebývalou konstrukcí a leptanou klávesnicí, měla život celebrity. Značce přinesla kýžené prodejní úspěchy, získala si oblibu uživatelů a platila za velmi luxusní telefon. Cena hvězdy však začala klesat a nakonec se tisícovka Razrů rozdává v promoakci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Původní Motorola Razr V3

Hvězda je mrtvá, ať žije hvězda

Nástupce na sebe nenechá dlouho čekat. Nejprve se jmenoval V3i, nyní je však jisté, že to bude Razr 2. Co bude nového? Neznalý uživatel by si oba telefony spletl s noblesou dona Quiota. A přece je „facelift“ docela patrný.

Klepněte pro větší obrázek
Živý snímek Motoroly Razr 2

Poznámka: fotografie použité v článku byly pořízeny redakcí serveru QJnet

Na čelní straně se zvětšilo krycí sklíčko a vnější pasivní displej se posunul o malý kus níže. Původně bylo logo výrobce vyvedeno z tenkých kovových proužků a bylo „nalepeno“ na povrchu horního křídla véčka. Teď je sice na stejném místě, ale je hladké a skryto právě pod rozlehlým krycím sklíčkem. Navíc je zespod podsvětleno diodou. Ta bude sloužit jednak k identifikaci činnosti Bluetooth, a pak také jako stavová dioda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poznáte, který je který?

Zůstaneme ještě u zavřeného telefonu. Na vršku Razru 2 je tradiční malý lichoběžník s optikou vestavěného fotoaparátu. Původní VGA rozlišení poskočilo na 1,3 megapixelu, bude možné natáčet videozáznamy. Rozsah digitálního zoomu není zatím znám.

Každý den byla ve fast-foodu

Všechna data, obrázky a melodie budete moci ukládat na paměťovou kartu. Původní Razr slot neměl. Jsou podporovány karty typu TransFlash, resp. microSD. Je pro ně přichystáno místo hned vedle karty SIM, dobře je vidět na obrázcích pod zadním krytem. Karty se vkládají z levého boku telefonu. Zadní kryt je nyní větší a protože se při jeho sejmutí obnaží větší část zad, pohodlněji se manipuluje s telefonní kartou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odnímatelný zadní kryt je větší

Karty TransFlash jsou dnes nejmenší na světě. K dostání jsou v kapacitě 512 MB, do konce roku se počítá s jedním gigabajtem a na jaře 2006 i s kapacitou 2 GB. Samotná interní paměť telefonu se vyhoupla z původních 5,6 MB na rovných osmnáct.

Motorola se snaží utajit přesnou specifikaci co možná nejdéle, to dá rozum. Ze snímků je ovšem patrné, že telefon se už nebude moci pochlubit takovou tloušťkou, jakou disponoval model V3. Nebude to už 13,9 milimetru, počítáme s milimetrem navíc. Neznamená to ovšem, že by si výrobce neudržel ve sféře „hubeňourů“ jméno – od toho tu jsou jeho další novinky, modely SLVR L2 a L7, které jste si s námi měli možnost prohlédnout naživo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Razr 2 bude nepatrně tlustší

Někdo vyleštil okno

Po otevření se objeví stejná klávesnice, stejná technologie výroby. Leptaná tlačítka jsou velmi efektní a pohledná, nové je tvarování okrajových linek a jejich podsvětlení – nejsou teď na koncích zaoblené a zvýrazňovat je bude tmavší odstín modrého světla, než jaký byl u Razru V3. Hlavní ovládací tlačítko se čtyřmi směry a potvrzovacím středem dostalo tmavší šedou barvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má tmavší podsvětlení

Podstatně lépe než u předchůdce působí displej. Pro Motorolu jej vyrábí Sharp a zachovává si rozměry 35 × 44 milimetrů. Je to aktivní TFT s 262 tisíci barev a rozlišením 176 × 220 obrazových bodů. I když zůstala plocha i počet pixelů beze změny, kvalita obrazu je prý daleko lepší. Je to způsobeno podstatně vyšším kontrastem i svítivostí displeje a nejlépe je to vidět přímo na srovnávacích obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vylepšení displej je znát

Ještě pár hádanek

Pro přenášení souborů je připraven konektor kabelu USB, jen je nyní schován pod pryžovou krytkou. Nová je i možnost ovládání hlasem bez nutnosti předchozího zaznamenání hlasových povelů.

Motorola Razr 2 je určen pro sítě GSM v pásmech 900/1 800/850/1 900 MHz. Není ovšem vyjasněna podpora EDGE anebo tolik diskutovaného iTunes. Novinka možná nestihne předvánoční nákupní shon, v novém roce přivítáme však kromě černé a stříbrné varianty ještě provedení v barvě bronzu. Cenu si zatím netroufáme odhadovat, bude velmi záležet právě na EDGE a iTunes. Každopádně bude nižší než 16 tisíc korun, za které půjde pořídit varianta pro sítě třetí generace – Motorola Razr V3x.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V3x v bílém provedení

Diskuze (7) Další článek: Nový Siemens ME75 na vlastní oči: do prachu, bláta a kamení

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3x, Motorola Slvr L2, Ráz, Stejná technologie, Motorola Razr +, Živý snímek, Původ, Motorol, Neznalý uživatel, Nov, Motor