Motorola Razr 2022 se chystá i do Evropy. Má lepší displej, kloub a mnohem sympatičtější cenu

  • Flipům od Samsungu roste dravější konkurence
  • Motorola udělala ve svém Razru 2022 několik důležitých změn
  • Je elegantnější a přitom výkonná

Po krátkém odkladu způsobeném napjatými americko-čínskými vztahy Motorola konečně představila třetí generaci ohebného véčka Motorola Razr 2022. Novinka se nejprve začne prodávat právě v Číně, na vybrané evropské trhy se dostane později v tomto roce.

Klepněte pro větší obrázek

Vedle „povinné“ technické evoluce je nejpříjemnějším překvapením cena. I když přesnou evropskou cenovku ještě neznáme, ta čínská (v přepočtu 21 tisíc korun bez daně) naznačuje, že by Razr konečně mohl začít konkurovat mnohem rozšířenějším Flipům od Samsungu i cenově.

Telefon bez brady

Motorola opustila některé charakteristiky dosud typické pro její Razry. Jedním z nich byla výrazná brada telefonu, která u ohebných véček přišla primárně jako připomínka legendárního tlačítkového véčka Razr V3. V novodobé praxi se ukázala jako nepříliš praktická, a tak třetí generace Razru 2022 bradu ruší ve prospěch většího vnitřního ohebného displeje.

Ten je opět typu P-OLED s Full HD+ rozlišením a narostl na úhlopříčku 6,7 palce. Poprvé Motorola nabídne flexibilní panel s obnovovací frekvencí až 144 Hz. 10bitový displej podporuje zobrazení HDR10+. Právě otevírání telefonu pro přístup k vnitřnímu displeji znamená druhou velkou změnu. Flipový mechanismus po malém rozevření už nevystřelí rovnou do zcela otevřeného stavu, ale nabízí i mezipolohy.

Klepněte pro větší obrázek
Pro mechanismus kloubu používá Motorola tzv. kapkovité ohýbání displeje

Pro tuto novou vlastnost má Motorola několik očekávaných scénářů, které známe už z konkurenčních Galaxy Z Flipů – rozdělení obrazovky na dvě části a využití pro multitasking (např. sledování videa a psaní zpráv) nebo použití v aplikaci fotoaparátu jako náhrady stativu, kdy telefon leží na spodní částí na podložce a vrchní křídlo s fotoaparáty může natáčet například time lapse video.

Od čeho Motorola neupustila a co ji dělá ve srovnání s Flipy od Samsungu elegantnější, to je nulová mezera mezi křídly telefonu v zavřeném stavu. Samsung zde u kloubu má i ve čtvrté generaci Z Flipu4 viditelný průduch. Motorola používá tzv. kapkovitý ohyb displeje (vnitřní poloměr 3,3 mm), která je k panelu šetrnější v samotném místě ohybu.

Větší vnější displej

Dalším mezigeneračním vylepšením je zvětšení plochy vnějšího (neohebného) displeje na úhlopříčku 2,7 palce. Už od prvního flexibilního Razru si Motorola dala záležet na tom, že sekundární displej není jen jednoúčelovým notifikačním okénkem, ale některé interakce lze provádět přímo na něm, bez nutnosti otevírat celý telefon. Teď by práce s vnějším displejem měla být ještě pohodlnější. Obsahuje devět různých widgetů a možnost ovládat fotoaparát.

Klepněte pro větší obrázek
Prostornější vnější displej umožní více interakcí bez nutnosti otevření telefonu

Hlavní fotoaparát sestává ze dvou objektivů, primární snímač s rozlišením 50 Mpx a optickou stabilizací obrazu (OIS), druhý 13Mpx snímač se širokoúhlým objektivem, který díky autofokusu poslouží i pro makro (ostření od 2,8 cm). Pro 32Mpx selfie kameru na horním okraji flexibilního displeje tentokrát nebyl nutný výřez, ale stačí malý průstřel.

O výkon zařízení se stará špičkový procesor Snapdragon 8+ Gen, připraveny jsou (v Číně) tři paměťové konfigurace: 8 + 128, 8 + 256 a 12 + 512 GB. Telefon obsahuje vestavěnou baterii s kapacitou 3 500 mAh, podporováno je rychlé kabelové nabíjení s příkonem 33 W. Bezdrátové dobíjení telefon bohužel neumí.

Motorola Razr (2022)
rozměry a hmotnost: 167 × 80 × 7,6 mm, 200 g
displej: 6,7", kapacitní AMOLED, 1 080 × 2 400, 395 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, GPS
paměť: 128 GB, RAM: 8 GB, baterie: 3 500 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (8× Cortex-X2, 3 GHz, 4nm)
operační systém: Google Android 12
fotoaparát: 50MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
66 %
vybavenost
cena: 22 990 Kč

Diskuze (3) Další článek: Nejlepší aplikace pro tento týden: Hledání nových přátel, tvorba komiksů a chytré kontakty

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , Full HD, Telefon, Evropa, Dravá konkurence, Příkon, Displej, Flexibilní displej, Razry, Motorola Razr +, ? Displej, Razru, Kloub, Dobrý displej,