Motorola Razr V3x: sladkokyselé funkční bobtnání (velký test)

Nejvybavenější Motorola bez operačního systému současnosti! Je tučnější, má 2Mpx fotoaparát s výborně fungujícím makrem a bleskem, špičkový displej a pěknou švestkovou barvu. Jezdí na vlnách 3G. Poněkud podivný je však přehrávač MP3 i některá místa v nabídce. Bonus: tři dlouhá videa

Proto ji budete milovat

Nechuť z vnějšího rozhodně spraví displej hlavní. Po otevření se rozzáří jemné rozlišení 240 × 320 bodů, displej dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Plocha zobrazení je nepatrně větší než u Motoroly Razr. Na jeden centimetr čtvereční se vměstná více než pět tisíc bodů a hranice mezi nimi lze objevit snad jen na makrosnímcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej ve tmě

Na videu si můžete prohlédnout práci v nabídce Motoroly V3x:

Výrobní technologie je samozřejmě aktivní TFT a obraz příjemně překvapil i svou dobrou čteností za silného světla okolí. Motorole tady nahlas tleskám. Pod displejem je malá vnitřní kamerka, která je určena primárně pro konání videohovorů. Podrobně se jí budu věnovat v kapitole o fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek
Kamerka pro videohovory

Klávesnice doznala podstatných kosmetických změn. Základní plíšek Razru leštěný tak, aby se odlesky šířili směrem od hlavního ovládacího prvku je ten tam, nahradil ho stříbrný, spíše matný plast. Tvarování není tak technicistní, předělové linky jsou výraznější a modrozelené podsvícení ještě sytější. Vpravo nad klávesnicí je malé čidlo, které podle intenzity okolního světla reguluje aktivitu podsvícení tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepracovaná klávesnice • čidlo ovládání podsvícení

Kolem hlavního tlačítka se čtyřmi směry a potvrzovacím středem se ostatní prvky trochu prostřídaly a přibyli i nováčci – po boku zeleného a červeného stylizovaného sluchátka pro ovládání hovorů tu najdeme i modrou variantu. Ta má na starosti aktivaci videohovorů. Motorola V3x je kromě klasických tří pásem GSM totiž jako doma i v UMTS. Místo léta užívané střední kontextové klávesy si tu našlo místo korekční tlačítko a „vracečka“ v jednom. Sdružené řešení podobné Sony Ericssonům. S klávesnicí jako takovou se po pár dnech návyku dá psát skutečně bleskurychle, nízkému zdvihu a rychlé a jasné odezvě za to patří dík.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek • podsvícení klávesnice je velmi syté a rovnoměrné

Mělo by se vylepšovat

Je škoda, že Motorola si jako jedna z mála stále stojí za letitým pracovním prostředím svých telefonů. Je pravda, že není nejhorší, ovšem rozhodně je co vylepšovat, obzvláště v samotné struktuře nabídky. V oblasti vzhledu je to trochu sporné – je totiž pravda, že uživatel má i tady tradičně široké možnosti přizpůsobení vzhledu menu, ze strany vývojářů by ale neškodilo pohrát si i se samotnými ikonkami, odkazy a seznamy.

Na hlavní displej si můžete pochopitelně umístit libovolnou tapetu, která může být i animovaná. Dále si můžete vybrat, zda chcete hodiny analogové, digitální nebo jestli vůbec nějaké chcete. Název operátora a datum je možné vycentrovat nebo zarovnat ke kraji. Uprostřed displeje si pak můžete nechat zobrazit názorné ikony funkcí přiřazených jednotlivým směrům navigační klávesy. Libovolné funkce lze nastavit i kontextovým klávesám a boční Rychlé klávese.

 
Ukázka pohotovostního displeje • hlavní nabídka v podobě matice ikon • hlavní nabídka ve formě seznamu

Zasahovat můžete i do podoby hlavní nabídky, která může být zobrazena v podobě seznamu nebo dvanáctiprvkové matice. Pořadí jednotlivých položek si přitom můžete určit. Bohužel ale není možné využívat číselné zkratky při pohybu v nabídce. Při procházení nabídky je telefon jinak velmi svižný.

   
Podnabídky jsou také ikonové • možnosti přizpůsobení

Samozřejmostí je možnost změny vzhledu pomocí grafických témat. Jsou k dispozici tři a všechny už jsme někdy viděli. Na novém a kvalitnějším displeji ale vypadají zase o něco lépe.

   
Standardní grafické téma je modré • k dispozici je i tmavé

A ještě poznámka k obrázku na pozadí. Stejný obrázek se zobrazuje i na vnějším displeji, který má ovšem úplně jiné proporce a proto jsou po stranách obrázku bílé nebo černé okraje.

  
Ukázka vnějšího displeje

Můžete přidat?

Mikrofon bude v ideální pozici v ruce praváka. Je totiž umístěn vlevo pod klávesnicí, takže se onomu pravorukému majiteli objeví přímo před ústy. Druhá strana vás tak bude slyšet velmi dobře, vy si ale postěžujete na nedostatečnou hlasitost sluchátka na rušných městských ulicích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon • sluchátko s logem Motoroly

Zvukové projevy Motoroly V3x se linou ze zad telefonu. Je tam hlasitý reproduktor s velmi nápadnou a bohužel i velmi měkkou mřížkou – v místech dvou zvukových vývodů se při zatlačení nepříjemně prohýbá a měl bych docela strach o její životnost. Reproduktor je průměrně hlasitý, rozhodně známe větší řvouny, ti jsou pak na místech jako staveniště nebo hokejový stadion nedocenitelní.

Klepněte pro větší obrázek
Hlasitý reproduktor

Motorola V3x mezi ně nepatří, na druhou stranu její zvuk není ani při nejvyšší úrovni hlasitosti zkreslený. Klasicky postrádá basovou složku, výšky ale nevystřelují. V nabídce je i možnost zvýraznění basů v sedmi stupních a ten samý počet úrovní prostorového efektu. Bohužel jsme k telefonu nedostali žádná sluchátka a vliv těchto dvou funkcí na výsledný zvuk není při produkci z hlasitého reproduktoru znatelný. Se sluchátky šlápla Motorola vůbec zřejmě vedle – v poslední době sice razí trend Bluetoothových řešení a představila mnoho pěkných sportovních bund, helem a čepic s integrovanými headsety, ale neimplantovat do V3x alespoň malý sluchátkový jack je trochu drzost, trochu zahrávání si s přízní uživatelů.

 
Výběr vyzváněcího profilu • možnosti nastavení profilu

Způsob vyzvánění je možné rychle volit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění. Dva profily počítají s vibračním vyzváněním – s jedním budete upozorněni pouze vibracemi, u druhého telefon vibruje i vyzvání. Hlasitost se nastavuje zvlášť bočními tlačítky. Každá změna hlasitosti je doprovázena pro Motorolou typickým zvukovým efektem, který hodně ruší. Vyzváněcí profily je možné měnit bočními tlačítky i se zavřeným telefonem – vyberete si pomocí vnějšího displeje.


Výběr profilu se zavřeným telefonem

Pěkným doplňkem je proužek, který je docela nenápadně zakomponován do hřbetu na spodní části telefonu. Modře pulzuje, když telefon dobíjí energii ze sítě, nebo když vám někdo volá. Bohužel se nikterak neprojeví třeba po doručení příchozí zprávy nebo zmeškání hovoru. Zřejmě se spoléhá na vnější displej, jenže ten svou roli nezastane právě kvůli naprosté nečitelnosti po zhasnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pulzující proužek


Nejdůležitější funkce mobilu probereme v další kapitole. Budeme se věnovat adresáři a zprávám

Témata článku: Motorola, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3x, Nepříjemná vlastnost, Tuhý boj, Primární číslo, Praktická výdrž, Současné zachování, MLS, Motor, F +, SLA, Špatné umístění, Test, Motorol, Nejvybavenější moto, Požadovaný objekt, Malé čidlo, Celková kapacita, Bob, Velký, Velký test