Motorola Razr V3x: sladkokyselé funkční bobtnání (velký test)

Nejvybavenější Motorola bez operačního systému současnosti! Je tučnější, má 2Mpx fotoaparát s výborně fungujícím makrem a bleskem, špičkový displej a pěknou švestkovou barvu. Jezdí na vlnách 3G. Poněkud podivný je však přehrávač MP3 i některá místa v nabídce. Bonus: tři dlouhá videa

Adresář z vysokých

Kontakty je možné zobrazit dvěma způsoby. Prvním je strohý seznam jmen, u kterých je vždy malá ikona symbolizující primární číslo, na které zavoláte po stisku zeleného tlačítka. Druhý způsob zobrazuje na displeji zároveň pouze tři kontakty, ale pod nimi uvidíte nejen ikonku primárního čísla, ale i číslo samotné, a na levé straně miniaturu přiřazeného obrázku. Vertikálními směry se pohybujete mezi kontakty, horizontálními je možné listovat mezi čísly a e-maily přiřazenými k jednomu jménu. Přímo ze seznamu můžete odeslat na vybraný kontakt zprávu nebo e-mail.

  
Adresář ve formě jednoduchého seznamu • vyberte si...

K jednomu kontaktu lze přiřadit jméno, příjmení, přezdívku, sedm telefonních čísel, dva e-maily, dvě webové adresy, dvě kompletní poštovní adresy, datum narozenin, obrázek a specifickou vyzváněcí melodii. Jednotlivé položky si přidáte podle potřeby, ke každé můžete navíc zvolit typ a u telefonního čísla ještě zaškrtnout, zda je možné na ono číslo videotelefonovat.

 
Zobrazení s obrázky • náhled na vybraný kontakt

V seznamu se vyhledává postupným psaním jména. Pořádek si můžete udělat pomocí skupin, mezi kterými se lze přepínat stiskem hvězdičky nebo mřížky. Zvláštní skupinu tvoří čísla uložena na kartě SIM, nicméně v rámci hlavní skupiny uvidíte všechny kontakty z karty SIM i telefonu pohromadě. Užitečnou skupinou je také E-mail, ve které jsou automaticky vytříděny kontakty s vyplněnou e-mailovou adresou.

 
Editace/vkládání nového záznamu

K dispozici je i hlasové vytáčení jednotlivých kontaktů, telefon bude na váš povel čekat po stisknutí tlačítka na sdílené klávese se spouští fotoaparátu. Celková kapacita adresáře mi zůstala utajena, Motorola bohužel nenabízí žádný z ukazatelů, ani jednoduchý grafický. Snad by to nemělo podle zkušeností s minulými modely výrobce stejné třídy být méně než tisícovka jmen, vypadá, že paměť pro kontakty je sdílená.

Vybírat si až podle situace

Motorola je pro práci se zprávami dobře vybavena. Kromě klasických textovek zvládne odesílat i rozšířené EMS zprávy, multimediální právy a e-maily. Při tvorbě nové zprávy se potkáte s novým pojetím nastartovaným modelem E1070: telefon nedá klasicky na výběr, jaký typ zprávy si uživatel přeje napsat. Editor pro textové a multimediální zprávy je totiž stejný a typ zprávy se určí automaticky podle obsahu. Myšlenka je to zajímavá, ale má jeden zásadní nedostatek - pokud chcete ušetřit za odeslání více textových zpráv tím, že dlouhý text odešlete v jedné MMS, budete do ní muset vložit ještě třeba obrázek nebo hlasovou poznámku. Jinak se zpráva vyhodnotí jako čistě textová a bude odeslána prostřednictvím SMS.

Pro psaní zpráv je k dispozici celkem sedm řádků, stejný počet pak pro čtení příchozích. Při tvorbě textovky se počítají znaky od prvního a číslo postupně roste. O celkovém počtu částí jedné zprávy se dozvíte až těsně před odesláním. Se psaním pomáhá v Motorolách tradiční slovník iTap, tentokrát předem naučený opravdu používaným slovům, nezdržující a skutečně dobře použitelný. Bohužel ale jeho diakritika zkracuje 160 znaků zprávy na pouhou sedmdesátku, přičemž háček a čárek se nedá při současném zachování predikce zbavit. Celý slovník samozřejmě vypnout jde.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy

Pokud se rozhodnete pro MMS zprávu, stačí z kontextové nabídky vybrat „Vložit“ a najít si v některé z multimediálních složek požadovaný objekt. Je možné vkládat obrázky, zvuky i video a vše můžete také ihned nově vytvořit. Zajímavé je, že jedině při posílání MMS můžete nahrát zvukový záznam. Na samostatný diktafon se úplně zapomnělo a nikde v telefonu jej nenajdete. Jedním z příkladů poněkud nelogické struktury nabídky je možnost vytvářet samostatnou zvukovou zprávu MMS, která je k dispozici zvlášť a kdesi na konci za složkami doručených a odeslaných zpráv. Textových i multimediálních zpráv si můžete shromažďovat kolik chcete, dokud se nezaplní sdílená paměť o velikosti 61 MB.


A z textovky se rázem stane MMS

E-mailové zprávy se tvoří zvlášť. V nabídce zpráv je nutné vstoupit do složky doručených e-mailů a při této příležitosti potvrdit nebo zamítnout připojení ke schránce. Až poté se dostanete k samotnému seznamu zpráv, na jehož konci najdete položku pro vytvoření elektronické zprávy. Tím jsem chtěl ukázat, jak jsou občas operace složité, ale na druhou stranu Motorola ráda nabízí několik cest a není problém si vytvoření e-mailu přidat jedné z kontextových kláves.

Obsluhovat je možné několik účtů zároveň a to pomocí protokolů POP3 i IMAP4, včetně zabezpečení SSL. E-maily můžete nechat kontrolovat automaticky v nastaveném intervalu nebo ručně – však budete při každém vstupu do složky doručených zpráv dotázáni. S českými znaky si telefon poradí, s e-mailem v HTML formátu ale ne. Na zprávy je možné rychle odpovědět nebo je předat dál, pracovat můžete i s multimediálními přílohami. Posílat se dají i snímky z vestavěného fotoaparátu v plném rozlišení.


Další kapitolou začneme multimédia - bude řeč o fotoaparátu a vlastnostech vnitřní kamery

Témata článku: Motorola, , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3x, MLS, F +, Špatné umístění, Tuhý boj, Malé čidlo, Motorola Razr +, Motor, Velký, Velký test, SLA, Praktická výdrž, Test, Celková kapacita, Nepříjemná vlastnost, Požadovaný objekt, Primární číslo, Bob, Motorol, Ráz