Motorola Rokr E1: kvalitní MP3 v mobilu (test)

Motorola Rokr E1 se tváří jako nový a pokrokový mobilní telefon. Nový sice není, vychází ze staršímu modelu E398, přináší ale jednu zásadní novinku. Je to přímá spolupráce s programem iTunes a také s jedním z největších internetových prodejců hudby iTunes Music Store.

Hudbo, hraj!

Motorola Rokr chce být plnohodnotným přehrávačem hudebních souborů. V tomto směru mu má dopomoci právě společnost Apple, a to podporou služby iTunes Music Store. Spuštění tohoto internetového obchodu v naší zemi je zatím bohužel v přípravě, optimisté hovoří o počátku příštího roku. Cena za jednu skladbu je obvykle 0,99 eura, zdali je to moc či málo nechám na každém z vás.


Internetový obchod iTunes Music Store

Motorola Rokr obsahuje vlastně dva přehrávače hudebních souborů. Jedním je právě iTunes, druhým pak standardní přehrávač, který byl k dispozici již v modelu E398. První vyžaduje instalaci programu iTunes na osobní počítač. Pokud jej z jakýchkoli důvodů instalovat nechcete, nemusíte. Telefon podporuje režim Mass Storage a tak se struktura karty po připojení objeví mezi dalšími disky. Kartu pak lze jednoduše procházet a spravovat souborovým manažerem. Starý přehrávač má ale oproti iTunes mnoho nevýhod: například se po přehraní první skladby zastaví a nepokračuje v přehrávání dalších souborů.

ITunes na počítači

Mnohem lepším řešením je instalace iTunes na počítač. Při kopírování hudby do Rokru totiž dochází ke komprimaci do formátu AAC s datovým tokem 128 kb/s. Výsledné soubory tedy zabírají zhruba jeden megabajt na jednu minutu. Na 128 MB kartu tak uložíte přibližně třicet písniček. Komprimace se na kvalitě hudby nijak negativně neprojevuje, což píšu jako běžný uživatel a nikoli jako audiofil s drahým vybavením. S dodávanými sluchátky rozhodně žádný rozdíl oproti MP3 na 192 kb/s nepoznáte.

Rozhraní aplikace iTunes je poměrně jednoduché a každý se v něm rychle zorientuje. Nebojte – iTunes vás neomezí jen na staženou hudbu z iTunes Music Store. Program můžete navést na svůj archiv hudebních souborů a s ním pak pracovat. Můžete ale narazit na jeden zásadní problém: skladby, které nejsou pojmenované, nebo které nemají vyplněný ID3Tag, se zobrazí jen číselně a vy jednoduše nepoznáte, kam patří. iTunes zkrátka neumožňuje práci s adresáři, všechny skladby z adresáře smíchá dohromady a rozděluje je podle údajů v hlavičce o názvu, interpretovi, autorovi apod.


Výpis hudby uložené v Rokru

Po připojení k počítači se Rokr objeví v levé nabídce programu iTunes. Pak stačí zavítat do knihovny hudby a z ní jednoduše přetáhnout vybrané skladby na položku Rokr. Tím dojde k automatické konverzi a zkopírování do přístroje. Rychlost kopírování je poměrně nízká, zápis dosahuje zhruba 170 kB/s, čtení je paradoxně pomalejší – 110 kB/s. Ve spodní části programu je přitom stále přehled o využití paměti telefonu. Největším neduhem iTunes je jeho pomalost a náročnost na operační paměť. Musíte si zkrátka zvyknout na výrazné prodlevy při určitých úkonech.

ITunes v Motorole

Aplikace iTunes v mobilu je také jednoduchá: můžete přehrávat skladby podle hudebníka, alba či žánru. Během poslechu lze samozřejmě s telefonem normálně pracovat, musíte si ale zvyknout na pomalejší reakce, zejména při psaní textových zpráv. Škoda, že telefon nedisponuje alespoň základním ekvalizérem a nejeden uživatel by jistě uvítal také rádio.


Prostředí iTunes v mobilu

Filtrování hudby dle skladatele, přehrávání hudby

Nastavení přehrávače, informace o kapacitě

Vybranou hudbu máme zkopírovanou do telefonu, nic nám nebrání si ji vychutnat. Hudbu můžete poslouchat vestavěnými stereo reproduktory, které jsou umístěny po stranách telefonu. Věřte nebo ne, i tak malé repráčky dokáží vykouzlit velmi hezkou hudbu. Větší radost vám ale přinesou dodávaná sluchátka, která zároveň fungují jako lehká handsfree. Připojují se 2,5mm jackem a budete-li chtít připojit jiná sluchátka, neobejdete se bez redukce. Myslím ale, že většinu uživatelů uspokojí dodávané špunty. Jejich design je spíše trochu extravagantní, barevností pak ladí k telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Rokr z několika pohledů

Kvalitu hudební reprodukce ovlivňují dva faktory: kvalita samotného zařízení a pak samozřejmě kvalita sluchátek. V případě Rokru je obojí perfektně sladěno: sluchátka mají velmi hezký přednes, dobrou dynamiku, nepostrádají středy ani dobrý basový základ. Tiché pasáže vážné hudby jsou pak prosty jakéhokoli náznaku šumu. Poslech hudby je ale trochu degradován ve chvíli, kdy dochází energie akumulátoru. Ve chvíli, kdy vás na tuto skutečnost telefon upozorňuje, přestane hudba na zlomek vteřiny hrát.

Výdrž je základem

Motorola Rokr je napájena Li-Ion akumulátorem o kapacitě 860 mAh. Při běžném použití bez poslechu hudby lze dosáhnout dvou až tří dnů pohotovosti. Budete-li pak občas během dne poslouchat hudbu, můžete nabíjet i každý večer. Rokr vydržel hrát nepřetržitě na sluchátka necelých dvanáct hodin, což je poměrně slušný výsledek.

Bude mít Rokr úspěch?

Přestože zatím nemůžeme využít služeb iTunes Music Store, aplikace iTunes v Motorole Rokr přináší významná zlepšení. Hlavně díky dobré kompresi hudebních souborů a jejich správě. Výborné zvukové vlastnosti podtržené kvalitními sluchátky staví Rokr do velmi výhodné pozice v kategorii telefonů s podporou hudebního přehrávače. Škoda jen absence vestavěného rádia.

Ani cena Rokru by nemusela výrazně převyšovat cenu, za kterou je v současné době nabízena Motorola E398. Ta se prodává okolo šesti tisíc korun, Rokr E1 odhadujeme na sedm tisíc.


Poslední kapitola je naplněna fotografiemi. Jsou v ní také snímky, které jste v článku neviděli

Témata článku: Motorola, , Motorola E398, Motorola Rokr E1, Dlouhá prodleva, Mobil, MOBI, Test, Stejné tlačítko, ROKR, Rok, AR-HUD, Poslední kapitola, Motorol, Motor