Motorola Rokr E1: kvalitní MP3 v mobilu (test)

Motorola Rokr E1 se tváří jako nový a pokrokový mobilní telefon. Nový sice není, vychází ze staršímu modelu E398, přináší ale jednu zásadní novinku. Je to přímá spolupráce s programem iTunes a také s jedním z největších internetových prodejců hudby iTunes Music Store.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • mobile phone in English catalogue 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • integrace služby iTunes
  • paměťová karta
  • kvalitní sluchátka
  • velmi dobrá hudební reprodukce
  • hlasité a zdařilé vyzvánění

Hlavní nedostatky

  • chybí rádio
  • pomalé reakce programu iTunes
  • iTunes Music Store u nás zatím nefunguje
  • nelze nabíjet s připojeným synchronizačním kabelem


Motorola uvedla ve spolupráci s Applem staronový mobilní telefon s označením Rokr E1. Jde o první mobilní telefon s podporou služeb iTunes Music Store, který je jedním z největších internetových obchodů s legální hudbou. S iTunes doposud spolupracovaly jen běžné MP3 přehrávače Apple iPod.

Spolupráce Motoroly a Applu započala již před více jak rokem, v červenci 2004. Konkrétnějších rysů jsme se dočkali začátkem roku na veletrhu CES a první neoficiální fotografie nového hudebního telefonu se objevila na jaře letošního roku. Po více jak jednom roce spatřil světlo světa hmatatelný výsledek dlouhé spolupráce: Motorola Rokr E1. Sečtělí čtenáři MobilManie ale jistě zůstanou klidní: nová Motorola je takřka shodná s rok starým modelem E398.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rokr ve sněhově bílé barvě

Rozdíly mezi novým a starým modelem bychom napočítali na prstech jedné ruky, proto nepovažuji za nutné psát rozsáhlou recenzi se všemi podrobnostmi. Raději vás odkážu rovnou na podrobnou recenzi původního modelu. V tomto článku se zaměřím na to nejpodstatnější a podrobněji rozeberu až přehrávání hudby, kvalitu reprodukce a komfort aplikace iTunes.

Změny na první pohled

Pokud se vám design tmavě modré Motoroly E398 líbil, pak z nového modelu budete určitě nadšení. Kombinace bílé a matně stříbrné barvy ladí do noty designu iPodů. Nápad postrádá originalitu, rád ale odpouštím a novou variaci hodnotím tou nejvyšší známkou. Motorola dokazuje, že i pouhá barva může přeměnit nenápaditou šeď v jeden z nejhezčích mobilů na současném trhu.

V recenzi modelu E398 v Mobilitách jsem si postesknul nad drobným designovým prohřeškem, a to výrazným logem modelu za průhlednou gumou ve spodní části. Nebyl jsem v této nelibosti jediný a je hezké, že výrobce na připomínky uživatelů reaguje. Novinka má ve spodní části název Motorola zakryt decentním gumovým pruhem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rokr v dlani a srovnání s platební kartou

Po stranách si můžete všimnou výrazného žebrování. Zde se ukrývají dva reproduktory, které umí vyhrávat stereofonně. Pod žebrováním jsou také ukryty barevné diody, které jsou ale určeny jen pro legrácku zvanou klubová světla. Je to v podstatě barevná hudba, která reaguje na hlasitý rytmus. Je škoda, že světla nelze použít i pro upozornění na příchozí hovory či zprávy jako třeba u Siemensu M55.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrazné žebrování po stranách ukrývá diody a reproduktory

Nový design Motoroly Rokr musím jednoznačně pochválit. Nová barevná varianta vdechla již více než rok starému designu zcela nový styl. Najde se snad někdo, kdo by označil vzhled telefonu za zastaralý?

Lepší displej

Mezi novinky patří také displej s vyšší barevnou paletou – 262 tisíc u Rokru oproti 65 tisícům u E398. Proč ale nepřiznat, že kdybych si tuto informaci nepřečetl v technické dokumentaci, ničeho bych si nevšiml. Vysoká kvalita nastolená předchozím modelem nadále zůstává: barvy jsou perfektně syté a displej je i obstojně čitelný na slunci. Rozlišení 176 × 220 obrazových bodů na poměrně malých fyzických rozměrech zajišťuje jemnost a vyhlazenost grafiky i textu. Motorola má zkrátka výborný displej.

Tisíc a jedno tlačítko

Na těle Rokru napočítáte přes dvacet tlačítek. Počítejte se mnou: deset čísel, dvě se sluchátky, pětisměrný ovladač, čtyři tlačítka pod displejem, dvě po straně na korekci hlasitosti a další dvě po stranách, obě pro spuštění fotoaparátu. Motorola je skutečně přetlačítkovaná, z čehož vyplývá i méně obvyklé ovládání. To bude novým uživatelům jistě činit menší potíže, zvyknout si je však pouze otázkou času.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Změť kláves na přední straně: po čase si zvyknete

Tlačítka číselné klávesnice jsou vyrobena z plastu, mají vcelku přesný chod a dobře čitelný stisk. Klávesnice je však slita do jednolitého celku, čímž má prst ztíženou orientaci. Zajímavá je řada tlačítek pod displejem. Dvě krajní jsou softwarová, jejich funkci je třeba sledovat na displeji mobilu. Druhé zleva slouží ke spuštění přehrávače iTunes, druhé zprava pak vyvolá kontextové menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej Motoroly Rokr je jednoduše perfektní

Vzhled nabídky je zcela ve vaší režii. Můžete si vybrat mezi klasickými ikonami, nebo přehlednějším textovým výčtem. Navíc lze všechny položky přeskupit dle potřeby a preferencí.


V druhé kapitole se dočtete o všech nejdůležitějších funkcích telefonu

Témata článku: Motorola, , Motorola E398, Motorola Rokr E1, Motor, Dlouhá prodleva, MOBI, ROKR, Poslední kapitola, Rok, AR-HUD, Test, Stejné tlačítko, Mobil, Motorol