Motorola ROKR E8: Za hrst dobrých nápadů

Vývojáři v Motorole zapojili fantazii a vznikl ROKR E8. Přináší originální nápady a okouzlující design. Pomůže Motorole zpět na výsluní?

Paměť na rozdávání

Odstraněním zadního krytu odhalíme baterii s kapacitou 930 mAh. Ta je schopná udržet mobil v pohotovosti po dobu maximálně dvou dní běžného používání a častého přehrávání hudby. To není pro hudební telefon zrovna omračující hodnota. Vedle baterie najdeme kromě otvoru pro SIM kartu také slot pro paměťové karty microSD. Po přečtení informace o 2GB vestavěné paměti jsem předpokládal, že výrobce se v tomto směru bude snažit ušetřit a další rozšíření nebude považovat za důležité. Jsem rád, že jsem se zmýlil. V balení kartu sice nenajdeme, ale možnost rozšíření určitě nejeden uživatel využije.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod kryt

To tu ještě nebylo

U málokterého mobilu můžeme říct, že jeho největším lákadlem je klávesnice. U Motoroly E8 je to vlastnost, které jsem se nemohl nasytit ani po několika dnech používání. Ne proto, že by se na ní tak skvěle psalo. Ergonomie je spíš její slabší stránkou. Tlačítka jsou oddělená pouze malými výstupky a psaní poslepu chce pořádnou dávku cviku a trpělivosti. Vibrační odezva panelu je slabší, na samotnou klávesnici je potřeba vyvíjet větší tlak, než kdyby šlo o běžná mechanická tlačítka. Lákadlo klávesnice ale spočívá v něčem jiném.

Už při vypnutém přístroji vzbuzuje klávesnice pocit, že tu není něco v pořádku. Chybí totiž obvyklá věc – popisky tlačítek. Vše se vyřeší hned po zapnutí, doteď ukryté klávesy se ihned rozzáří. Překvapení na nás čeká po spuštění hudebního přehrávače. Virtuální numerická klávesnice zmizí a na černé ploše se objeví ovládací prvky pro pozastavení skladby, přetáčení, nebo aktivaci funkcí opakování a náhodného přehrávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledejte rozdíly: dvakrát v reálu a třikrát výřez z produktových fotografií

Po spuštění fotoaparátu se klávesnice opět mění, nová tlačítka slouží k zoomování, přepínání režimů, podobné úkony nabízí i galerie fotografií. Klávesy, které právě nepotřebujete, jsou neaktivní a není možné je stisknout. Výrobce tuto technologii nazval ModeShift. V okolí jsem se v tomto ohledu často setkával s nechápavými nebo užaslými pohledy. Motorole se tohle ovládání opravdu povedlo. Zajímavým prvkem je také senzorové kolečko ve stylu iPodu, obklopující klasický čtyřsměrný potvrzovací kříž. Jeho přesnost ale nedosahuje kvalit výrobků Apple.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Virtuální klávesnice a dokonale lesklá přední strana

Jde to i na šířku

Netradičně řešená klávesnice potřebovala větší dávku místa. Do ústraní se tak musel stáhnout displej. Ten je netradičně orientovaný na šířku a jeho rozměry 42 × 31 mm neslibují žádný fascinující zážitek. Reputaci napravuje jemný rastr, jehož je docíleno díky rozlišení QVGA (320 × 240 bodů). Pochválit musím také dobrou čitelnost na slunci. Jas je samozřejmě možné regulovat. Nad displejem se nachází modrá dioda informující o probíhajícím bluetooth spojení. Na zmeškané události vás ale telefon podobným způsobem neupozorní. Poslední dioda na těle mobilu se ukrývá vedle microUSB konektoru a indikuje nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek 
Displej příliš nenarostl

Témata článku: Motorola, , Apple iPhone 4GB, Motorola Rokr E8, Motorol, Stříbrný povrch, Černá skříňka, Obvyklá věc, ROKR, Nápad, Klasický jack, Motor, Rok, Hlasité přehrávání, Skříňka, Samostatná položka, Radikální změna, Spinner, Dobrý nápad, Dobrý, Finální telefon