Motorola S805: bezdrátový DJ (test)

Bezdrátová sluchátka k telefonu mohou být pořádná, kvalitní, dostupná a velmi praktická. Důkazem je Motorola S805.

Hudebním telefonům se daří. Přehrávač hudby v telefonu totiž zastane stejně kvalitní práci jako samostatný přístroj a uživatel navíc nezmešká žádný hovor nebo zprávu, i když má sluchátka na uších.

Odvěký problém hudebních přehrávačů je připojení sluchátek. Ať je přehrávač sebemenší, vždy od něj vede kabel ke sluchátkům, který překáží. A pokud jej smotáte do kapsy, téměř vždy vytáhnete klubko zauzlovaného drátu. Řešením jsou sluchátka bezdrátová, která pracují na základě bezdrátové technologie Bluetooth. Přenos dat probíhá na bázi standardního protokolu A2DP, který podporuje stále více mobilních telefonů a také samostatných hudebních přehrávačů. 

Doposud byly mé zkušenosti s bezdrátovými sluchátky rozporuplné. Pochvaloval jsem si pohodlí, ale kvalita zvuku byla zpravidla velmi špatná a občas kolísala, když jsem přehodil telefon z jedné kapsy do druhé. Navíc ani výdrž na jedno nabití nebyla nějak příjemná. Byl jsem proto velmi zvědav, jak budou hrát sluchátka Motorola Bluetooth DJ Headphones S805, která na první pohled působí téměř profesionálním dojmem. 

01.jpg03.jpg02.jpg
Sluchátka Motorola S805

Domluví se nejen s Motorolou

Motorola si věří, že s jejími sluchátky S805 bude spokojený i náročný DJ. Také proto je „DJ“ součástí oficiálního názvu sluchátek. Z hlediska konstrukce by mohl výrobce uspět. Masivní oblouk můstku je měkce polstrován a zvnějšku obtažen imitací kůže s vylisovaným logem. Šíři mostu je možné nastavovat vysunutím okrajových částí na obou stranách. Výsuvný mechanismus je kovový a velmi pevný.

11.jpg10.jpg
Masivní oblouk je ozdoben vylisovaným nápisem Motorola • pohodlnému nošení přispívá bohaté polstrování

Samotné mušle s reproduktory jsou uchyceny na dvojitém plastovém kloubu, který umožňuje přizpůsobit sluchátka tvarům hlavy. Mušle však můžete úplně pootočit o 90° a srovnat je tak do roviny. Takto složená sluchátka pak zaberou v zavazadle daleko méně místa.

09.jpg08.jpg
Kovový výsuvný mechanismus pro nastavení délky mostu je na obou stranách

Na uši přiléhají velké, měkké věnce obtažené kůží. Přístup k samotným reproduktorům je chráněn textilní mřížkou. Reproduktory s 40mm neodymovými měniči jsou samozřejmě ještě chráněny další plastovou zábranou. Kolem uší zbývá dost prostoru, což předznamenává i kvalitní zvukový zážitek. Ale nepředbíhejme. Kožené věnce se dají odepnout, což se může hodit například při čištění.

15.jpg06.jpg05.jpg
Mušle lze úplně vytočit do roviny, což se hodí při transportu

Zvnějšku najdete na každé mušli ovládací část. Pravá strana je věnována ovládání hudby, levé strana hovorům a regulaci hlasitosti. Do společného designového prvku s logem Motoroly je na pravé straně umístěno velké tlačítko pro pozastavení a spuštění přehrávače hudby, na levé straně pak tlačítko pro příjem a ukončení hovoru. Stejně jako u jiných handsfree je možné po podržení tlačítka využít hlasové vytáčení.

Mikrofon mají sluchátka skryta v pravé mušli a mile mě překvapil svojí citlivostí. Sice jsem se sluchátky příliš často netelefonoval, ale druhá strana si nikdy nestěžovala. Přitom jsem s nasazenými sluchátky jen těžko odhadoval hlasitost své řeči a proto jsem spíše šeptal, abych se nezesměšnil před svým okolím.

07.jpg12.jpg
Mušli lze snadno rozebrat • nenápadně schovaná mřížka mikrofonu

Otočné pryžové věnce na vnější straně sluchátek pak slouží k regulaci hlasitosti (na levé straně) nebo k přeskakování skladeb vpřed a vzad (na pravé straně). Bluetooth profil A2DP totiž přenáší nejen stereofonní zvukový signál, ale také povely pro přehrávač hudby. Vzhledem k tomu, že se jedná o standardní profil podporovaný všemi výrobci, můžete sluchátka připojit i k jiným telefonům. Já jsem například testoval se Sony Ericssonem P990i.

04.jpg
Skvěle si rozumí, i když mají jiného výrobce

Ve vlastním hudebním světě

Po nasazení sluchátek se budete cítit trochu odříznutí od okolního světa. Jsou totiž docela dobře utlumena proti hluku z okolí. Nepříjemné jsou ovšem zvuky „interní“, které se ozývají z konstrukce sluchátek. Zejména při manipulaci nebo při prudkém pohybu je znatelné jakési šramocení. Při poslechu hudby už však není tolik znát.

14.jpg13.jpg
Velmi, velmi pohodlné...

Hned si uvědomíte tu svobodu – žádný kabel nikde nepřekáží. Obzvlášť teď v zimě si to pochvaluji, protože telefon zpravidla nosím v kapse u kalhot a kabel proto nejčastěji schovávám pod bundou nebo ho provléknu i pod mikinou, aby tolik nepřekážel. Se sluchátky od Motoroly tyto starosti odpadají.

Sluchátka jsou sice velká, ale ještě se vešla do rozmezí, které považují za decentní a troufnu si s nimi i do prostředků městské hromadné dopravy. Zde jsem si pochvaloval izolaci od okolního hluku a dostatečnou hlasitost. Hmotnost 156 gramů mi na hlavě nijak zvlášť nevadila ani při delším nošení. Přítlak mušlí je přiměřený, dá se případně regulovat nastavením délky mostu.

20.jpg
Sluchátka nejsou ještě tak velká, aby jejich uživatel vypadal jako závozník Otík

Pokud využíváte obyčejných špuntových sluchátek, která se standardně přivalují k telefonům, budete z kvality přednesu sluchátek Motorola S805 nadšeni. Je ihned znát více prostoru, plnější basy, zvonivější výšky, prokreslenější středy. Ovšem v porovnání se sluchátkovou elitou Motorola ztrácí. Sám jsem zvyklý na sluchátka Sennheiser HD212 Pro, která mají přednes ještě daleko důraznější a čistší. Nejvíce je znát rezerva Motoroly v podání basů. V podstatě stejné hodnocení patří i pro srovnání se známými Koss Porta Pro. Ale je nutné podotknout, že také velmi záleží na zdroji zvuku – proto doporučuji při nákupu sluchátek nejprve otestovat, jak budou hrát ve spojení s vaším telefonem.

Umí to i s drátem

Sluchátka se zapínají delším podržením tlačítka se sluchátkem a pokud jej při zapnutí ještě několik vteřin nepustíte, dostanete se do režimu párování. Pokud jsou s telefonem spárována, chovají se jako běžné handsfree. Jakmile budete telefonu na dosah, sluchátka se automaticky připojí. Pokud telefon vypnete nebo deaktivujete Bluetooth, sluchátka se samozřejmě odpojí a po čase se automaticky vypnou.

18.jpg19.jpg
Tlačítko pro ovládání hovorů • prstenec pro ovládání hlasitosti

Jak už jsem zmínil, Bluetooth profil A2DP je univerzální. Podporují ho některé novější telefony, z nabídky Motoroly to jsou modely RAZR V3x, KRZR a nový výsuvný RIZR. Například od Sony Ericssonu jsou to telefony řady Walkman nebo také komunikátor P990i, se kterým jsem sluchátka testoval sám. Pokud se chcete přesvědčit, zda váš telefon podporuje Bluetooth profil A2DP, podívejte se do specifikace na stránkách výrobce. V našem katalogu tento parametr zatím chybí, ale již brzy jej doplníme.

Plně kompatibilní jsou nejen funkce pro telefonování, ale také pro ovládání přehrávače hudby. I se Sony Ericssonem jsem přeskakoval o skladbu vpřed nebo vzad zakroucením prstence pravého sluchátka, hlasitost jsem reguloval stejným úkonem na levém uchu. Nemusíte přitom složitě nahmatávat drobná tlačítka. Reakce telefonu na povely ze sluchátek byly mírně zpožděné, ale do vteřiny bylo vždy hotovo. Tlačítkem na pravé straně je možné přehrávač pozastavit nebo znovu spustit, při podržení se přehrávání úplně zastaví.

16.jpg17.jpg
Tlačítko pro ovládání přehrávače hudby • prstenec pro přeskakování mezi skladbami

Výrobce udává, že sluchátka vydrží hrát na jedno nabití 17 hodin. V praxi jsem bohužel neměl čas na důkladný test výdrže, ale dvanáct hodin hraní mohu potvrdit. Nicméně u bezdrátových sluchátek provozovaných s telefonem se zřejmě stane pravidlem dobíjení spolu s telefonem. Sluchátka se nabíjí standardní nabíječkou pro telefony Motorola s miniUSB konektorem. Spolu s vybíjením sluchátek musíte počítat také s rychlejším vybíjením telefonu.

Pokud by náhodou energie ve sluchátcích došla nebo byste zrovna neměli k dispozici audio zařízení s Bluetooth, jsou sluchátka vybavena konektorem 3,5mm jack pro připojení kabelu. Ten musí být vybaven „samci“ konektorů jack na obou stranách a díky němu pak sluchátka připojíte k jakémukoli přehrávači hudby. Tento kabel a samozřejmě také nabíječku najdete v krabici spolu se sluchátky.

Miluji bezdrátová sluchátka

Žádný kabel, telefon hluboko v kapse. Sáhnu na ucho, na jisto chytnu pryžový prstenec a přeskočím nudnou skladbu, jasně mířeným stiskem přijmu hovor. Tomu říkám pohodlí při „mobilním“ poslechu hudby. Člověk vůbec nemusí přemýšlet, že nějaká sluchátka má. Nepřekáží a při ovládání nemusíte přemýšlet, kteréže to z těch titěrných tlačítek dokáže pozastavit hudbu. Navíc i zvukový výstup je na úrovni. Sluchátka Motorola S805 se prodávají za cenu kolem tří tisíc korun, v některých internetových obchodech i za 2 800 Kč. Cena je přiměřená k tomu, co mohou sluchátka nabídnout.

Diskuze (13) Další článek: O2 stále používá název Eurotel

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3x, Důkladný test, Motor, Motorol, Test