Motorola slaví 91 let. Legenda, která se z Chicaga dostala na Mount Everest i na Měsíc

Motorola je jednou z největších legend mobilního byznysu. I když dnes už možná není tolik na očích jako některé jiné značky, její telefony formovaly historii. V těchto dnech Motorola oslavuje 91. výročí a vzpomíná nejen na nejvýznamnější telefony, ale i na historii firmy jako takové.

Bylo to přesně 25. září 1928, kdy bratři Paul a Joseph Galvinovi založili předchůdce Motoroly, společnost Galvin Manufacturing Corporation. O dva roky později vyrobili autorádio, které nazvali Motorola. Název byl tak populární, že se v roce 1947 podle něj přejmenovala celá společnost na Motorola Inc.

Prvním úspěšným produktem firmy ještě pod původním názvem byl ale bateriový adaptér (eliminátor), který umožňoval používat rádia na baterie i se zdrojem ze zásuvky. V roce 1943 vyvinula společnost první dvoucestnou přenosnou FM vysílačku.

Na nejvyšší vrchol světa a ještě dál

Od té doby si Motorola připsala mnoho prvenství, např. první mobilní telefon (Motorola DynaTAC 8000x), první dvoucestný pager atd. Letos se firma pochlubila prvním telefonem upgradovatelným na 5G pomocí krytu Moto Mod (Motorola Moto Z3).

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj loga Motorola byl během prvních 30 let existence firmy překotný. Poslední zobrazený návrh z roku 1955 vydržel firmě dalších 40 let beze změny

Během své 91leté historie se Motorola ocitla také na nejrůznějších netradičních místech. V roce 1969 pomocí vysílačky Motorola v lunárním modulu Apollo 11 komunikovali se Zemí první astronauti na povrchu Měsíce a v roce 2007 uskutečnil horolezec Rob Bader první telefonický hovor z vrcholu Mount Everestu pomocí telefonu Motorola Rizr Z8.

Motorola má za sebou bohatou historii v oblasti komunikačních technologií a ani pod současným majitelem, společností Lenovo, nechce hrát druhé housle. Do světa smartphonů přináší v současnosti prakticky jako jediná inovace v podobě modulární konstrukce a do budoucna se chce soustředit zejména na příležitosti přicházející s novými technologiemi 5G sítí.

Jednou z největších legend značky je véčková Motorola Razr V3:

Diskuze (6) Další článek: LG PF50KS je nejmenší Full HD projektor. Baterie stačí i na celovečerní film

Témata článku: Motorola, , , , , Dostal, Značka, DOS, Autorádio, Měsíc, Modulární konstrukce, Telefon, Luna, SLA, Jediná inovace, Nejvyšší vrchol, Země, Paul, Mount, Moto Mód, Apollo, Motorola DynaTAC, Legenda, Mobilní byznys, Motorol