Motorola Timeport 720 (test)

Motorola T720 je podobná ostatním telefonům své třídy. Má otevírací koncepci, barevný vnitřní displej a malý stavový displej vnější. V redakci jsme se jí podívali pořádně na zoubek.

Přestože v asijských zemích jsou mobilní telefony s rozvírací konstrukcí velmi populární, v Evropě se stále příliš neprosadily. Evropští výrobci takzvaná véčka nikdy příliš nevyráběli, asijských modelů se k nám nikdy příliš mnoho nedováželo - takže jediným u nás zastoupeným výrobcem, který měl již před několika lety v nabídce tento typ telefonu byla americká Motorola.

 

Přitom koncepce rozevíracích telefonů má své neoddiskutovatelné výhody - takhle velký displej s pohodlnou klávesnicí plných rozměrů totiž do telefonu klasické koncepce zkrátka nedostanete.

Rozevři se!

Přestože se s motoroláckými véčky setkáváme již dlouho, je model T720 takt trochu nový. Hned na první pohled každého určitě zaujme zjevná hranatost celého přístroje. Skutečně, mobil je - pomineme-li úkosem sražené hrany - kouzelně "krabičkoidní" a jeho poměrně vyvážený vzhled narušuje pouze krátký váleček externí antény.

 

V zavřeném stavu vám podává informace o stavu menší stavový displej. Ten je monochromatický a plně grafický - jeho rozlišní je 96 x 32 obrazových bodů. V základním (pohotovostním) stavu tak máte k dispozici informace o síle baterie i signálu mobilní sítě, aktuální datum i čas. Samozřejmostí je zobrazení jména či telefonního čísla při příchozím hovoru či zobrazení notifikace o příchozí textové zprávě.

K tomuto zobrazení však mám první výhradu - proč si jen nemůžu tuto zprávu prohlédnout na stavovém displeji bez nutnosti rozevírat celý přístroj? Vždyť ještě před časem displej stejných rozměrů byl tím jediným, co jsme na svých mobilech měli - a dva řádky textu by pro zběžné zobrazení obsahu textové zprávy mohly velmi dobře posloužit.

 

Na levém boku telefonu najdete dvě kurzorová tlačítka, na boku pravém jediné tlačítko hlasového záznamníku - pro jeho použití však musíte mít telefon otevřen. Na levém boku úplně nahoře můžete vidět kulatý konektor pro připojení osobní hands-free sady.

Aktivně aktivní

Prakticky celou zadní stranu mobilu tvoří skořepina kryjící Lithium Iontovou baterii, pod kterou se skrývá slot na SIM kartu běžné (rozuměj malé) velikosti. Po otevření aktivního flipu dojde k vypnutí malého stavového displeje, váš zrak však spočine na barevným displeji vnitřním. Displej je - především ve srovnání s konkurenčními mobilními telefony - poměrně velký, ovšem v porovnání s plochou horní části flipu působí poněkud subtilnějším dojmem. Součástí horního flipu je také sluchátko.

 

Klávesnice, která vyplňuje celou spodní část přístroje, je dostatečně velká k tomu, aby bylo psaní i delších textů dostatečně pohodlné. Výhradu však mám především ke třem softwarovým tlačítkům v horní části, které jsou přeci jen umístěny příliš blízko kloubu aktivního flipu.

Čtyřsměrové kurzorové tlačítko sloužící především k pohybu mezi jednotlivými položkami menu není bohužel potvrzovací - tzn. nemůžete jeho stisknutím právě označenou volbu potvrdit a musí tak sahat na jedno ze softwarových tlačítek. Funkci doplňkových tlačítek se stylizovaným červeným a zeleným sluchátkem není myslím potřeba popisovat.

Klávesnice je - jak jsem již naznačil - vzhledem ke své velikosti pohodlná, tlačítka mají optimální zdvih a jejich stisk je jistý. Klávesa s číslicí pět je oproti ostatním trochu více zapuštěna a umožňuje tak bezpečnější orientaci hmatovou metodou - stejně, jako je tomu v případě běžné počítačové klávesnice a jejím výstupkům na klávesách s písmeny J a F.

 

Na klávesnici je potřeba si v praktickém životě trošku zvyknout a uvědomit si, že jednou rukou je tento telefon téměř neovladatelný. Právě k vůli jeho velikosti jsou tlačítka natolik od sebe, že pomoc druhé ruky prostě potřebovat budete.

Témata článku: Motorola, , Motorola T720, Motor, Motorola Timeport, Test, Timeport, Vyhlídka, Souhrnný přehled, Vášnivý hráč, Asijský model, Time, Tim, Diskrétní vibrace, Motorol, Plný rozměr