Motorola Timeport i2000 - vůně exotiky

Telefon Motorola Timeport i2000 je velice zvláštní mobil. Je určen pro ty, co potřebují nejen volat u nás doma, ale také cestují do exotických krajů za oceán.
I když jsme u telefonů Motorola zvyklí na kdeco, tenhle model se mezi evropskou konkurencí tváří velmi podivně. Vypadá spíše jako z jiné planety, než jen ze zámoří. Pokud vás i přes svůj podivný vzhled zaujal a začali jste se zajímat o jeho vlastnosti, určitě jste zůstali ohromeni výčtem funkcí, které telefon nepodporuje.

iDEN není na den

A přeci se najde nemalé množství mobilních uživatelů, kteří po tomto modelu bez zaváhání šáhnou a budou vám tvrdit, že je bezkonkurenční. Proč? Protože je to v současné době jediný telefon, s kterým se dovoláte současně v síti GSM 900 a iDEN.

Síť iDEN provozuje americká společnost Nextel a dodavatelem je právě Motorola. Tato síť je značně odlišná od standardu GSM a kombinuje spíše služby mobilní sítě s radiovou sítí. Najdete ji vedle jiných sítí na území USA a Filipínách, je to však jediná síť, v níž se dovoláte v Brazílii, Mexiku, Peru a Argentině.

Textovky jen přijímá

To je asi největší výhoda tohoto mobilu. Pokud jde o funkce, těch moc není. Telefon je totiž určen primárně pro iDEN, pro GSM už moc funkcí nezbylo. Přístroj je na různých místech pokryt 13 funkčními klávesami – některé z nich jsou opět určeny pouze pro síť iDEN a funkčnost jiných se dokonce překrývá. Samotné ovládání je také dosti nezvyklé: menu má 70 položek. Telefon obsahuje hardwarový modem a podporuje EFR. Textovky můžete jen přijímat, nelze je však odesílat. Tato vlastnost opět vychází z podstaty sítě iDEN, kde existuje pouze paging, tedy přijímání zpráv.

Timeport i2000 umí celkem slušně vibrovat a má špičkový hlasitý poslech. Pod displejem je umístěno čidlo na intenzitu osvětlení, díky kterému se podsvícení displeje a klávesnice zapne jen tehdy, je-li to nutné.

Můžete si ho i půjčit

Cena není nijak příznivá. Telefon lze koupit pouze u Eurotelu, který jej prodává za necelých 19 tisíc s daní. Naštěstí se dá na zahraniční cestu půjčit, a to nejen u EuroTelu, ale i Paegasu. Musíte sice složit jistinu 10 až 13 tisíc za každý den platíte 128 korun, i tak se půjčka vyplatí spíše než koupě. Jen v Česku se totiž Timeport i2000 používat nevyplatí, chybí mu totiž jedna základní funkce – posílání SMS.

Parametry

  • Rozměry: 118 x 46 x 21 mm
  • Hmotnost: 169 g
  • Síť: GSM 900/iDEN
  • Baterie: Li-Ion 500 mAh
  • Udávaná pohotovostní doba: 40 hodin
  • Udávaná doba hovoru: 150 minut
  • Kapacita paměti: 225 na kartě SIM, 16 zpráv SMS
  • Počet míst v seznamu: 10 volaných, 10 přijatých a 10 zmeškaných hovorů
  • Displej: 3 + 2 řádky s ikonami
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: EFR, minutové pípání, vibrační vyzvánění, pouze příjem SMS, hardwarový modem
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: budík, časové funkce, hry, kalkulačka, organizér, datové služby, hlasové ovládání, IrDA, skupiny volajících, vnitřní paměť pro SMS, SIM Toolkit, vyzváněcí profily, WAP
  • Kde se bez něj neobejdete: Argentina, Brazílie, Mexiko, Peru a částečně v USA a na Filipínách
  • Cena: 18 995 Kč vč. DPH u EuroTelu
Váš názor Další článek: Jak zamíchaly nové tarify EuroTelu s telefonováním?

Témata článku: Motorola, Půjčka, Time, Vůně, Exot, Timeport, Motor, Motorol, Motorola Timeport, Nemalé množství, Tim