Motorola v Barceloně nepřekvapila (preview)

Američané se v Barceloně moc nepředvedli, představili pouze dva low-endy a vylepšený starší model.

Z Barcelony, dějiště Světového mobilního kongresu, k nám přichází zprávy o nových telefonech toho či onoho výrobce doslova jak na běžícím pásu, Sony Ericsson představil rovnou sedm statečných nových přístrojů, Nokia čtyři zajímavé kousky. Novinky od Jihokorejců vypadají rovněž dobře. Nejméně zajímavý z velké pětky výrobců tak zůstává stánek Motoroly, která zpoza oceánu přivezla pouze tři telefony. Dá se to ale pochopit, Motorola jako typický americký patriot považuje za vrchol výstavní sezony domovský CES v Las Vegas a je to logické, neboť většinu už tak klesajících prodejů realizuje právě na území Spojených států. 

První z uvedených telefonů je vylepšená verze Rokru Z6. V rámci postupné eliminace krkolomných čtyřpísmenných zkratek ji místo Rokr Z6 výrobce nazval Moto Z6. Omlazená verze telefonu dostala navíc technologii Wi-Fi a Unlicensed Mobile Access (UMA). Další dvě novinky nejspíš zůstanou jen na okraji mobilmaniakova zájmu. Jedná se totiž o ryzí low-endy, které bude Motorola směřovat na tzv. rozvíjející se trhy. Oba tak v podstatě naváží na v tomto směru vydařený Motofone F3, jehož hlavní přednost spočívala v nízké ceně.

Moto Z6: volání na dva způsoby

Pod zkratkou UMA se skrývá technologie umožňující během hovoru plynule přecházet mezi cellulárními sítěmi (GSM, GPRS, EDGE) a bezdrátovými LAN sítěmi (Wi-Fi), aniž by byla tato změna patrná. Ještě než se začnete radovat, že právě tohle byste brali, nezapomeňte na to, že bez podpory mobilního operátora to nepůjde. V českých luzích a hájích něco takového tedy nevyužijete. Jinak je telefon jak po fyzické stránce, tak po stránce funkční vybavenosti kopií „šestkového“ Rorku. Opět zde máme výsuvný hudební mobil s luxusní vizáží. Ve výbavě najdete 2Mpx fotoaparát, QVGA displej, stereofonní Bluetooh a kvalitní hudební přehrávač. Telefon disponuje uživatelským prostředím na linuxovém základě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Moto Z6 je vlastně omlazený Rokr Z6 • nově disponuje technologií UMA a Wi-Fi

Telefon disponuje podporou všech pásem sítí GSM, disponuje datovými přenosy GPRS i EDGE dvanácté třídy, konektivitu ještě doplňuje Bluetooth a USB port pro připojení k osobnímu počítači. Video lze zaznamenat s frekvencí pouhých 14 snímků za sekundu, filmečky, hudbu či jiné soubory lze uložit na paměťovou kartu microSD až do kapacity 4 GB. Telefon si rozumí s programem Windows Media Player 11, takže hudební soubory můžete do telefonu posílat přímo jeho prostřednictvím. Do prodeje se telefon dostane ve druhém kvartálu letošního roku, cena zatím nebyla zveřejněna. Vzhledem k aktuální ceně Rokru Z6 bych si dovolil tipnout něco okolo 6 000 Kč.

Motorola Moto Z6 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 45.25 × 105.47 × 17.3 mm, 110 g
  • sítě a data: GSM 850/900/1 800/1 900 MHz, GPRS Class 12, EDGE Class 12
  • displej: aktivní (TFT) s rozlišením 240 × 320 bodů, úhlopříčka 2 palce
  • uživatelské prostředí: MOTOMAGX založené na Linuxu a Jave
  • konektivita: Wi-Fi (802.11 b/g), Bluetooth, USB, UMA GAN R6 pro VoIP
  • paměť: slot na paměťovou kartu microSD až do 4 GB
  • fotoaparát: 2Mpx, natáčení videa 14 fps
  • multimédia: hudební přehrávač, kompatibilita s Windows Media Player 11
  • podpora formátů: EMU, AAC, AAC+, AAC+ Enhanced, AMR NB, MIDI, MP3, WAV, WMA , XMF
  • baterie a výdrž: Li-Ion 950 mAh, až 420 minut hovoru nebo 400 hodin v pohotovostním režimu

Motorola W181: na radiových vlnách

Jak už jsem uvedl výše, W181 je low-endový telefon vybaven základními funkcemi. Hlavní je nízká cena, podobně jako tomu bylo u F3. Jedná se o přístroj klasické konstrukce s rozměry 110 × 45 × 15 milimetrů a hmotností 80 gramů. Telefon dovede pracovat ve čtyřech pásmech sítě GSM, ale nepodporuje žádné datové přenosy. Disponuje jen skromným barevným displejem, ten je pasivní a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Pro základní potřeby v podobě volání a odesílání textovek je připraven telefonní seznam s pětistovkou kontaktů a paměť na 750 SMS. Do vínku dostal také FM rádio, několik polyfonních melodií , USB konektor a vestavěnou paměť 70 KB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
W181 je určený pro rozvíjící se trhy, bohatou funkčí výbavu u něj nehledejte

Motorola W181 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 110 × 45 × 15 mm, 80 g
  • sítě a data: GSM 850/900/1 800/1 900 MHz
  • displej: pasivní (CSTN) s rozlišením 128 × 128 bodů, 65 tisíc barev
  • konektivita: USB konektor
  • paměť: 70 KB interní paměti
  • multimédia: FM rádio, 3 předinstalované hry
  • výdrž: až 590 minut hovoru nebo 465 hodin v pohotovostním režimu

Motorola W161: jednoduchý simplicius simplicissimus

I další novinka je naprostý funkční základ. Od předchozího modelu se odlišuje monochromatickým displejem, rozlišení zůstává stejné. Uživatelská paměť ještě poklesla, a to na 20 KB. Jinak je svému vyspělejšímu bratříčkovi W161 funkčně podobná. Telefon uchová v adresáři 200 kontaktů a dokáže uložit 60 textovek, doba výdrže je totožná. Liší se pouze fyzické rozměry, které při hmotnosti 85 gramů činí 114 × 43 × 14 milimetrů. Oba telefony se začnou prodávat v prvním kvartálu letošního roku, u nás bych je ale nečekal. Výrobce totiž ve výčtu funkcí u obou uvádí krom angličtiny ještě podporu sedmi afrických jazyků. Cena není ani u jednoho modelu známa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
W161 je ještě o něco prostší než předchozí model

Motorola W161 ve zkratce:

  • rozměry a hmotnost: 114 × 43 × 14 mm, 85 g
  • sítě a data: GSM 850/900/1 800/1 900 MHz
  • displej: monochromatický s rozlišením 128 × 128 bodů
  • konektivita: USB konektor
  • paměť: 20 KB interní paměti
  • multimédia: FM rádio, 3 předinstalované hry
  • výdrž: až 590 minut hovoru nebo 465 hodin v pohotovostním režimu
Váš názor Další článek: SiRF Prima: pro navigace nové generace

Témata článku: Motorola, Motorola Rokr Z6, Motorola W161, Motorola W181, Motor, Bluetooh, Pře, Bar, AAC + Enhanced, Motorol