Motorola V100: rychlík na textovky (test)

Krátký první pohled na Motorolu V100, fotografie a video jste si mohli prohlédnout už minulý týden. Opravdu je tento prcek dobrý vánoční dárek?
Motorola poslední dobou přichází se samými zvláštními mobily. Nejprve s řadou Accompli, poté s modelem V100. Tento malý „komunikátor“ je určena zejména mladým lidem, kteří holdují častému psaní textových zpráv. Základní popis přístroje a funkcí si můžete přečíst v krátkém úvodu spolu s 12 fotografiemi a čtyřmi videoklipy.

Do školních lavic

Jak barva, tak průhlednost napovídá, že véstovka není určena manažerům, kteří chodí na oběd do drahých restaurací a nosí drahé sako s drahou kravatou. Kdyby totiž vytáhli z kapsy něco tak modrého a průhledného jako je Motorola V100, přišli by nejspíše o veškerý respekt. Véstovka je jednoznačně určena do školních lavic, pod nimiž se studenti textovkami zvou navzájem na rande. Ideální cílová skupina je podle mého názoru mezi 14 a 18 roky života běžného studentíka. Malý průzkum v okolí ukázal, že starší jedinci nemají průhlednou příliš v lásce a pletou si véstovku s pudřenkou. Velikost komunikátoru jí totiž přesně odpovídá. – v zavřeném stavu velikostí jen lehce překračuje kreditní kartu. Není ani příliš těžký; nějakých 150 gramů vám určitě díru v kapse neudělá.

Motorola V100 nastojato (64 kB)   Porovnání s kreditní kartou (62 kB)   Průhledný kryt odhaluje spodní část komunikátoru (57 kB)   Detail na ovládácí prvky: tlačítko OK a tlačítko pro telefonní seznam (62 kB)

Má všechno podstatné

A co véstovka umí? Komunikátor je zpracováním svého menu velmi podobný, ne-li stejný, jako Timeport 250, o kterém jsme psali nedávno. Z toho vychází i funkce – jejich „pojetí“ je stejné, jejich počet se však zmenšil. Stejný je tedy WAP se vším všudy, jak ovládáním, tak možnostmi. Na displeji je možné zobrazit pět řádků (šestý je stavový), na řádku je průměrně 25 znaků. Na to, jak je displej velký, to nejsou žádná extra čísla – písmena jsou totiž hodně velká, pravděpodobně kvůli našim slabozrakým spoluobčanům. K WAPu mám jednu malou připomínku – docela dlouho trvá, než véstovka zareaguje na stisk klávesy, zejména, pokud má načtená stránka větší velikost.

Poznámka: Sagem MW936 zobrazil na nepoměrně menším displeji až 8 řádků a téměř 40 písmen na řádku. Sice se to nedalo číst, ale šlo to.

Běžnými funkcemi jsou časové funkce, budík, kterému lze nastavit opakování, hry – jsou stejné jako u Timeportu 250: hanojské věže, cihly a baccarat. První hra je logická, musíte přemístit kusy věže z jednoho místa na druhé, druhá je obdoba arkanoidu a třetí pak karetní hra se sázením. Telefon má také hlasové vytáčení a možnost uložit si tři minuty hlasových poznámek. Ke každé poznámce si můžete nastavit čas, kdy se má poznámka „ozvat“, abyste na ni nezapomněli. Tato funkce defacto supluje chybějící organizér.

Jak se píší textovky

Nejdůležitější funkcí tohoto komunikátoru jsou samozřejmě textové zprávy, resp. pohodlí při práci s nimi. Vždyť právě kvůli nim si tuto věcičku kupujete! Jak jste si mohli si prohlédnout na videu, režim pro psaní je trojí. Buď je komunikátor při psaní na stole, tehdy budete psát nejspíše ukazováky, nebo máte véstovku v rukou a píšete palci. A konečně lze mít komunikátor v jedné ruce a druhou zprávy vyťukávat. Pro mě je nejpohodlnější a nejrychlejší první způsob; při ostatních způsobech se klávesy občas nedomáčknou, takže v textu chybějí písmenka a vy se musíte neustále vracet.

Baterie, kryt a V100 (64 kB)   Porovnání velikosti se Siemensem S35i (67 kB)   Otevřený komunikátor, celkový pohled (70 kB)   Detail na klávesnici (72 kB)

Protože jsou klávesy velmi malé a blízko u sebe, chce rychlé psaní opravdu hodně tréninku. Klávesnice nemá číslice, ty se píší přes klávesu Alt na levé straně – viz detailní pohled. Na to je nutné si zvyknout, stejně jako se jinak píší velká písmena. Nejdříve si režim velkým písmen musíte zapnout Shiftem; není totiž možné psát znak zároveň se stisknutým Shiftem. To samé platí i pro čísla. Pokud chcete natrvalo zapnout režim čísel nebo velkých písmen, musíte dané klávesy zmáčknout dvakrát po sobě. To samé platí v případě, že se chcete vrátit k normálním malým písmenkům. Jakmile se ale přizpůsobíte, budete psát několikanásobně rychleji než na běžné mobilu. A to se počítá především.

Uff, nemá paměť na SMS

Až dosud jsem neměl k véstovce žádnou větší výtku, jsem v zásadě spokojen. Co mi však hodně vadí, je fakt, že V100 nemá vlastní paměť na textové zprávy! To u přístroje defacto určenému k psaní textovek považuji za hodně velké minus. Na kartách Paegasu a EuroTelu je místo jen pro deset zpráv, což je hodně málo; lépe je na tom Oskar s třiceti. Textovky také není možné ukládat do různých uživatelsky definovaných složek.

Displej je velmi velký, ale rozměry, nikoliv rozlišením. Je to trochu škoda, při psaní textovek se na něj vejde jen šest řádků. Je to však více, než mají běžné mobily. škoda jen, že displej není detailnější, znaky by mohly být hezčí, více vyhlazené. Na displeji je také málo informací v pohotovostním stavu. Určitě by se hodilo datum, počet přijatých a odeslaných textovek, nahraných poznámek a případně další info. Takto je displej příliš prázdný; snad jen u Go ukazuje navíc kredit.

Pohotovostní stav displeje - škoda, že chybí datum (62 kB)   Hlavní menu (63 kB)   Píše se textová zpráva (66 kB)

Volání jen s bondovkou

A jak se s véstovkou telefonuje? Komunikátor bohužel nemá vlastní reproduktor ani mikrofon, telefonovat, vytáčet hlasem či nahrávat poznámky tedy lze jen s přiloženou bondovkou. Pokud se pokusíte telefonovat bez ní, budete vyzváni k připojení sluchátek. Při používání je lepší mít bondovku zapojenou neustále – pokud někdo volá a vy ji máte mimo, ztratíte jejím připojováním a nasazováním poměrně dost času. Volající klidně může ztratit trpělivost. Určitě by pomohlo hlasité hands free, tedy možnost telefonovat s véstovkou na stole. Výhodou ale je možnost volat i tehdy, pokud je komunikátor zavřený; hovor si tím nepoloží. Na druhou stranu ani nepřijme, to musíte udělat ručně.

Vytáčení čísel ze seznamu je rychlé, telefon má speciální tlačítko na přední straně. Pokud by vám nestačilo místo pro čísla na kartě SIM, můžete využít další stovku přímo v telefonu.

Jaká tedy Motorola V100 je? Určitě má šanci uchytit se – pokud si zvyknete na malou klávesnici, budete psát textovky opravdu svižně. Telefonování s bondovkou je také pohodlné, je však vhodné mít bondovku neustále zavěšenou na tričku. Komunikátor je dostatečně malý, aby se dal nosit v kapse, nikde nevadí. Výtkou budiž málo detailní displej, plusem příjemné menu a ovládání. Pokud opravdu píšete desítky textovek denně, Motorolu V100 uvítáte. Pokud raději telefonujete, kupte si normální mobil.

Ve zkratce:

  • Rozměry: 92 x 72 x 25 mm
  • Pohotovostní doba: 150 hodin
  • Doba hovoru: 3,5 hodiny
  • Kapacita paměti: 100 míst v paměti telefonu
  • Počet míst v seznamu: 30 volaných, přijatých a zmeškaných hovorů
  • Displej: 6 řádků + řádek ikon, 53 x 31 mm
  • Výzvánění: 11 melodií + 1 vlastní, vibrace
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, datové služby, WAP, hry, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, hlasové ovládání, diktafon, minutové pípání
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: stopky, vnitřní paměť pro SMS, skupiny volajících, IrDA, hardwarový modem, kalkulačka, organizér, kalendář, vyzváněcí profily
  • Příslušenství: cestovní nabíječka, bondovka
Diskuze (24) Další článek: Paegas: další novinky na listopad

Témata článku: Motorola, , Motorol, Ideální cíl, Test, Rychlík, Text, Motor