Motorola V180: přichází levný elegán (test)

Véčková Motorola V180 patří do série stylových telefonů s označením V. Je to low-endový mobil a tomu také odpovídá jeho funkční výbava, která je oproti jeho kolegům chudší. Může ale zaujmout výborným vyzváněním a především nízkou cenou.
Motorola V180 je designově povedený mobil a navíc má možnost výměny krytů. Model je funkčně téměř totožný s véčkem V220, od kterého se liší především absencí fotoaparátu. Svým laděním a nízkou cenou vhodně doplňuje řadu véček o levný a kvalitní telefon.

Malý a lehký 

Motorola s označením V180 je velmi malý telefon s rozměry 86 × 45 × 25 mm, který se svou hmotností pouhých 92 gramů řadí zároveň mezi lehoučké telefony. Model V180 má tvar klasického véčka a je proveden v černo stříbrné kombinaci. Horní strana zavřeného telefonu je z větší části leskle černé barvy s širokými stříbrnými lemy na hranách. Spodní strana telefonu je celá stříbrná. Z boku podél celého otvírání véčka je pak tažen černý pruh v kombinaci matu a lesku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti - telefon je opravdu malý

Na horní straně je malý monochromatický displej s bílým podsvícením o rozměrech 23 × 8 mm a nad ním je stříbrné, plastické logo firmy Motorola, které také najdete na mnoha posledních modelech (např. E398, V500). Nutno říci, že plocha malého displeje je využita skutečně účelně. Najdete zde důležité informace, jako stav baterie, sílu signálu, hodiny a v případě volání také jméno volajícího, dále indikaci zmeškaného hovoru nebo přijaté SMS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled na zavřené véčko; elegance vyzařuje za všech stran

Stejné logo najdete i uprostřed stříbřité zadní strany na krytu baterie. Na horní části zadního krytu jsou paprskovitě uspořádané výřezy mřížky zadního reproduktoru. Levá boční strana telefonu je opatřena dvěma tlačítky pro nastavování hlasitosti. Na zaoblené spodní straně jsou zapuštěny dva konektory, z nichž jeden patří nabíječce a druhý je pak určen pro sluchátka. Z horní strany vyčnívá pryží potažená anténka šedé barvy. Na horní straně je konektor mini USB chráněný černou gumovou krytkou, která jde poměrně špatně vyjmout. Hned vedle na zadním horním rohu je očko pro přichycení poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní strana je vkusně zaoblena • horní strana s krytkou konektoru • detail konektoru mini USB

Vnitřní část véčka je provedena v černé barvě. Ve spodní části horní poloviny je čtvercový barevný displej o rozměrech 29 × 29 mm s rozlišením 128 × 128 bodů. Displej dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev, je však bohužel pasivní. Také je ve srovnání například s modelem V80 relativně tmavý a na slunci hůře čitelný. Kolem displeje je rámeček se zrcadlovým povrchem, který zdobí nápis Motorola. Nad rámečkem jsou pak výřezy mřížky sluchátka. Tenké průřezy pro reproduktor jsou i po stranách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřené véčko z různých pohledů

Ke konstrukci je třeba dodat, že mobil je značně náchylný na otisky rukou, což je zapříčiněno černým lesklým povrchem. Totéž platí o lesklém rámečku kolem displeje, ale toho se prty příliš často dotýkat nebudou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Otevřené véčko ještě jednou 

Přívětivé ovládání

Na spodní polovině otevřeného véčka je v matné stříbrné barvě ovládací část mobilu a numerická klávesnice. Numerická klávesnice i ovládací tlačítka jsou uspořádána velmi podobně, jako u modelu V220. Hlavním ovládacím prvkem je tedy kulatá čtyřsměrná klávesa, ze které vprostřed vystupuje malé potvrzovací tlačítko v chromové úpravě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zadní strana • detail displeje

Kolem čtyřsmerné navigační klávesy je symetricky posazeno dalších pět ovládacích kláves. Úplně nahoře je tlačítko pro přímý přístup do menu a po stranách jsou dvě kontextové klávesy. Pod nimi jsou tlačítka pro sestavení a ukončení hovoru, která jsou ve standardní levo-pravé konfiguraci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní strana • véčko z levého boku • pohled pod kryt

Numerická klávesnice je bez velkých designových výstřelků. Jednotlivá tlačítka jsou posazena pravidelně a s většími rozestupy. Tlačítka mají zaoblené rohy a celá mřížka klávesnice je mírně prohnutá a zakřivená. I když klávesy leží v úrovni okolního pouzdra a nijak nevystupují, je i přesto jejich stisk jistý a orientace palce na klávesnici je dostatečně přesná. Tuhost kláves je optimální a díky velké ploše tlačítek vás palec rozhodně bolet nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Uspořádání ovládacích prvků a klávesnice

Dvě klávesy na levé boční straně jsou téměř v úrovni krytu a jsou také dostatečně tuhé, aby nedocházelo k jejich nechtěnému stisku. Tlačítka jsou sice při zavřeném telefonu blokována, ale pokud máte zapnuté hlasité zvonění, ozve se při jejich stisku upozorňovací zvuk.  


V další kapitole najdete informace o struktuře menu, telefonování a zprávách.

Témata článku: Motorola, , Motorola V180, Siemens CF62, Motorol, Logo firmy, Telefon a Zpráva, Stejné logo, Test, Motor