Motorola V300: a teď se ukažte (velký test)

Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Telefonování a plný seznam obrázků

Způsob práce s telefonním seznamem považujeme za jednu z nejdůležitějších funkcí mobilního telefonu, a proto se jí také v recenzích patřičným způsobem věnujeme. Motorola V300 dokáže zobrazit seznam v telefonu, do něhož se vejde tisíc položek, současně se seznamem na kartě SIM. Přístup do adresáře je rychlý, standardně stačí stisknout šipku doprava, díky možnostem personalizace ale můžete nastavit i jinou cestu. V seznamu však lze vyhledávat pouze podle prvního znaku, a to si při tak velké kapacitě seznamu zaslouží černý puntík.

 
Ukládání telefonního čísla na kartu SIM a o paměti telefonu 

Ke každé položce v seznamu je možné přidat obrázek. Mohou se jím lišit jednotlivé kontakty, ale třeba i domácí číslo od firemního telefonu. Tyto obrázky mohou být zobrazeny při listování telefonním seznamem, přímo tak uvidíte třeba tváře osob, kterým chcete volat. V takovém případě se ale na displej vejdou jen tři jména pod sebe a chcete-li víc, budete muset zobrazení obrázků v nastavení zrušit. Potom se na displeji ukáže standardních osm řádků.¨

 
Telefonní seznam s obrázky • detail jednoho jména

To ale není jediná možnost volby zobrazení telefonního seznamu. Můžete si také vybrat, zda chcete kontakt zobrazit v seznamu pouze jednou s tzv. primárním číslem (k dalším číslům se dostanete listováním horizontálními šipkami), nebo jestli se má jméno v adresáři objevit tolikrát, kolik čísel je u něj přiřazeno.

 
Co vidím, když volám – a co, když přijímám

Při plnění seznamu si můžete vybrat mezi šesti typy telefonních čísel (práce, mobil apod.), jméno lze zařadit do jedné ze čtyř kategorií a seznam posléze podle nich filtrovat, každé číslo může mít přiřazenou hlasovou jmenovku i klávesovou zkratku. Jednotlivá čísla lze odlišit různým zvoněním, o možnosti přiřazení obrázku jsem se už zmínil. Do telefonního seznamu lze psát i znaky s českými háčky a čárkami.

 
Nastavení osobního vyzvánění • typy telefonních čísel

Zvuky: zrovna hraje MP3

Kvalita zvuku při telefonování je vynikající, Motorola V300 patří v tomto ohledu mezi nejlepší telefony; stejně kvalitní je i hlasité handsfree.

V této kapitole bych se chtěl věnovat především zvonění. Je vícehlasé a zajímavé tím, že můžete jako vyzváněcí melodii použít soubory formátu MP3, WAV a samozřejmě i běžný formát MID. Bohužel musím zůstat pouze u těchto informací z technických specifikací. Protože jsem neměl možnost propojit telefon s počítačem a neměl jsem ani potřebný software, musím věřit tomu, co se píše. Nové Motoroly také nabízejí zajímavou aplikaci MotoMixer, v níž můžete sami z připravených zvukových vzorků připravit polyfonickou vyzváněcí melodii.

 
Přehled melodií v telefonu (všimněte si nenápadných odkazů do t-zones) • přehrávání zvukového souboru

V pěti vyzváněcích profilech lze nastavit zvláštní zvuky pro příchozí hovory, zprávy, informační služby, upomínky, datové hovory i faxy. Můžete si zvolit, jestli se v profilu mají brát v úvahu osobní zvonění nastavená ke jménům v telefonním seznamu, nebo zda se mají ignorovat.

 Aplikace MotoMixer

Ačkoli Motorola nehraje při každé příležitosti jako například mobilní telefony Samsung, přesto mě docela otravovala dlouhá písnička, která se ozve při zapnutí. Je velmi hlasitá a nepodařilo se mi jí zbavit jinak než nastavením telefonu do tichého režimu. To však musíte udělat už před vypnutím a když zapomenete, je v tichém prostředí zaděláno na malér.

SMS a MMS: ať žijí přesmyčky

Motorola V300 samozřejmě zvládá práci s SMS, navíc podporuje i rozšířené zprávy EMS, přijme obrázky z Nokií ve formátu Smart Messaging a jako správný moderní mobil si rozumí i s multimediálními zprávami MMS.

 
Hlavní nabídka zpráv • před vytvořením zprávy si musíte vybrat typ

Editor textových zpráv neplýtvá místem, při psaní lze využít celých osm řádků. Psát můžete buď standardním způsobem – opakovaným tisknutím tlačítek, anebo lze využít slovník iTap pro rychlé psaní, který je k dispozici v češtině. Kvalitu tohoto slovníku bych sice postavil nad technologii Zi, kterou používají Alcately, rozšířenější slovník T9 však stojí ještě výš. Motorola si často neporadí se standardními slovíčky a místo nich nabízí úplné nesmysly, občas dokonce i slova složená z písmen a čísel. Když chcete napsat „Motorola“, slovník iTap na prvním místě nabídne podivnost „Motoroka“ a musíte tedy vybírat z dalších variant (kromě správného slova je mezi nimi třeba i Motorojá, Motorolc, Motorolb, Motorolč, Motorok2 atd.).

  
Trable se slovníkem iTap: místo slova Motorola nabídne na prvním místě neexistující přesmyčku •
slovo „řádek“ jsem musel napsat klasickým způsobem • nakonec se ale podařilo

Na druhou stranu ale musím uznat, že některé funkce má slovník iTap vyřešeny velmi dobře. Výborné je například doplňování slov – pokud vidíte, že se slovník trefil, už nemusíte psát do konce, nabídnuté slovo stačí přijmout. Slovník si také pamatuje, co jste napsali, a tato slova vám přednostně nabízí – například při posílání MMS mi už po napsání tří znaků nabídl celou e-mailovou adresu.


V další kapitole vás čeká dokončení popisu práce se zprávami, zaměříme se na vestavěný fotoaparát a na funkce pro organizaci času.

Témata článku: Motorola, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola V300, Motorola V600, Nokia 3100, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson T300