Motorola V360: nejlevnější véčko pro MP3 bláznění (test)

Motorola V360 je na pohled obyčejné, možná až příliš šedivé véčko. Až zjistíte její cenu, zřejmě od ní nebudete očekávat zázraky. Nedejte se ale mýlit, skrývá se v ní výborný zvuk, velmi kvalitní displej a poměr cena/výkon je velmi výhodný. Má na to stát se hitem letošních Vánoc?

Vysuňte periskop!

Vestavěný fotoaparát disponuje maximálním fyzickým rozlišením 640 × 480 obrazových bodů. To je na dnešek už málo, ale stačí se znovu podívat na katalogovou cenu telefonu a odpustíte. Nejdou ale odpustit výsledky, které fotoaparát podává. I když je možné upravovat ručně kompenzaci expozice i vyvážení bílé, není to obrazové kvalitě fotografií nic platné. Ostrá je jen velmi malá část kolem středu snímku, zbytek se rozmazává do slitých ploch. Ostatně názornou ukázku máte k dispozici:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po kliknutí se zobrazí snímek v plném rozlišení

Zajímavou funkcí by byl čtyřnásobný digitální zoom, kdyby ovšem nepořizoval jen výřezy z původně snímané scény. Pro úplnost dodejme, že v kontextové nabídce je i noční režim nebo časovaná spoušť, jejíž zvuk nemusí být slyšet – stačí aktivovat tichý profil.


Displej při focení

Kromě plného VGA rozlišení jsou tu i alternativy v podobě QVGA a čistě MMSkového 160 × 120. Uživatel si vybere, jestli se budou snímky ukládat do telefonu nebo na paměťovou kartu. Rychlosti reakce spouště jsou velmi dobré a oceňuji, že na displeji je vidět opravdu to, co se pak zachytí do formátu JPEG. Vedle fotografií je možné pořizovat i videozáznamy ve formátu 3GP a v klasickém „levném“ rozlišení 176 × 144. Délka videonahrávky je limitována pouze zbylou kapacitou paměti.

Tip: Podrobné parametry vestavěného fotoaparátu najdete v katalogu fotomobilů

Známým i na web

Přátelům bych fotografie vzhledem k jejich nevalné kvalitě asi neposílal, ale možnost jejich přímého přesunu tu je, konkrétně dvojí; jakákoli multimédia se pohodlně sunou po datovém miniUSB kabelu, nebo prostřednictvím Bluetooth. Někomu by možná chyběl infraport, ale při volbě je rozhodnutí výrobce pro „modrý zub“ mnohem lepší.

Datová komunikace je vzhledem k ceně netradičně dobrá, a to díky podpoře EDGE třídy 10, GPRS samozřejmě nechybí a píše si na konec rovněž 4+2 timesloty. Pojďme tedy na wap a web. Wapové stránky se zobrazují bezchybně, včetně barevných obrázků na svých místech a osmi řádky textu, i diakritika je v pořádku. Horší je to ale s češtinou u textových verzích klasických webových stránek, tam už jsem se potkal se čtverečky místo písmen s háčky.


Wapový prohlížeč

Doplňkové funkce uzavírají povedené hry. V Motorole V360 jsou připraveny dvě a obě se povedly. Rebels je automatová vesmírná střílečka a Crazy je mobilní předělávka klasických počítačových Worms. Obě hry jsou velmi plynulé, vestavěná Java MIDP 2.0 vykazovala v testech jBenchmark dobré výsledky.

 
Připravené hry: Rebels • Crazy

Levnější abys pohledal

A stejně asi nenašel. Zkusme se podívat na soupeře, kteří mají slot pro paměťové karty, přehrávač MP3 souborů a vestavěný fotoaparát. V úvahu by připadal zmiňovaný Siemens CX75, ten ale nezvládá EDGE. Možná trochu nečekaně pak narazíme rovnou na Nokii 6230i za sedm a půl tisíce korun. Pak už jsou na trhu jen telefony s cenou nad deset tisíc.

Siemens CX75 Nokia 6230i

Je jasné, že na našem trhu vzhledem k ceně tak dobře vybavený mobil jakým je Motorola V360 ještě nebyl. Jeví se proto jako ideální vánoční dárek pro uživatele kladoucí důraz na cenu. Jenže na případné kupce hraje V360 tak trochu divadlo – tváří se jako hudební mobil, bylo by však přinejmenším slušností přibalit alespoň základní sluchátka; navíc chybí rádio.

K tomu je nutné počítat s paměťovou kartou, která také není zadarmo. Vestavěné přehrávače Motoroly mají podstatné mouchy a ani VGA fotoaparát neokouzlí. Jenže V360 se nenutí a je pohledná, má výborný displej, rychlá data a slot pro paměťové karty. Největším lákadlem a vráskou na čele konkurence je pak právě cena, díky které má Motorola V360 dobré předpoklady stát se jedním z hitů letošních Vánoc. 

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů a v katalogu fotomobilů; and also in mobile phones catalogue for English speaking users


V poslední kapitole najdete kompletní fotogalerii včetně snímků, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Motorola, , , Motorola V360, Nokia 6230i, Siemens CX75, Malé čidlo, Textová podoba, Tichá voda, Vypouklé zrcátko, Kompletní adresa, Vesmírná střílečka, Dostupný slot, Vybrané téma, Pro +, Motorol, Periskop, Test, Paskvil, Tichý profil, Prostřední řada, Motor, Mobilní předělávka,