Motorola V360: nejlevnější véčko pro MP3 bláznění (test)

Motorola V360 je na pohled obyčejné, možná až příliš šedivé véčko. Až zjistíte její cenu, zřejmě od ní nebudete očekávat zázraky. Nedejte se ale mýlit, skrývá se v ní výborný zvuk, velmi kvalitní displej a poměr cena/výkon je velmi výhodný. Má na to stát se hitem letošních Vánoc?

Kvanta v adresáři, jen jak je najít?

Adresář Motoroly V360 je velmi obsáhlý. Pojme až tisícovku jmen, ke každému lze přiřadit velké množství položek – šest různých typů čísel, která jdou přidávat v libovolném množství, e-mailová adresa, kompletní adresa bydliště, přezdívka, vlastní vyzvánění i obrázek. Chyběla mi synchronizace zadaných narozenin s kalendářem. Přímo ze seznamu můžete odeslat na vybraný kontakt zprávu, z neznámého důvodu ale ne elektronickou poštu.

 
Možné zobrazení adresáře • úprava detailů kontaktu

Kontakty se zobrazují buď tři na jednom displeji, s obrázkem a číslem pod jménem. Čísly k jedinému kontaktu se listuje pohybem doleva a doprava, vždy poznáte jeho určení podle malé ikonky vpravo; druhou možností je čistě jmenný výpis bez čísel, kontaktů se v takovém případě vejde na displej podstatně více. Každé ze jmen má vlastní rychlou číselnou volbu na telefonní číslo, které je vybrané jako primární, a je možné využít i hlasové vytáčení fungující spolehlivě i ve ztížených zvukových podmínkách.


Možnosti adresáře

V celkovém zobrazení jsou viditelné společně kontakty z vnitřní paměti telefonu i čísla uložená na kartě SIM. Vyhledávání nefunguje na principu postupného zadávání, ale nejprve se napíše několik znaků a pak je třeba výběr potvrdit. Je to zdlouhavé a výhodnější je v tomto případě slevit na požadavku přesnosti a vybrat si vyhledávání stylu „Přejít na“. Tehdy vám telefon najde kontakt sice jen podle prvního písmene, zato mnohem rychleji.


Vyhledávání v seznamu

Vyber si třeba deset, všem napíšu najednou

Editor textových zpráv nabízí klasicky tři druhy – zprávy textové, EMS a multimediální. K dispozici jsou textovky až o třech částech, ihned se započetím psaní je vidět počet zbývajících znaků z původních 450. Kdykoli v průběhu tvorby je k dispozici aktivace či vypnutí doručenky, nebo lze používat obecné nastavení pro všechny zprávy společně. „Spojené“ je i nastavení vyhledávání s adresářem – při odesílání zprávy je použit ten způsob vyhledávání z výše popsaných, který je aktivní současně i v adresáři. Chválím možný výběr z více adresátů najednou, podle zakřížkování.

 
Hlavní nabídka editoru zpráv • výběr typu zprávy pro vytvoření

Slovník iTap má v zásobě češtinu, diakritika pak délce jedné části zprávy ublíží, zkrátí ji na maximálních sedmdesát znaků. Obsáhlost přednastavených výrazů je standardní, jistá pomoc funguje i při vypnuté predikci – Motorola vám čas od času nabídne dokončení slova i v případě vypnutého iTapu, nevyžaduje však žádné potvrzení a když si ho nebudete všímat, můžete psát bez přerušení dál.


Tvorba textové zprávy • a zprávy multimediální

E-mailovým zprávám patří v nabídce zvláštní sekce, spravovat se dá jeden účet pomocí protokolu POP3 i IMAP4. Díky možnosti stahovat pouze hlavičky se nezaplní vnitřní paměť tak rychle a když vás bude některý e-mail zajímat, stáhnete si tělo až následovně. Ve složce se dá ponechat od jedné do 99 elektronických zpráv, přebývající se mažou automaticky. Obdobně se dá funkce automatického mazání nastavit s ohledem na čas.

Koho by nebavilo organizovat

Organizační funkce schovala Motorola pod složku „Nástroje“. Na druhém místě hned po funkcích SIM Toolkit je kalkulačka. Její vzhled se podobně jako jiné sekce nabídky mění podle vybraného tématu, a to včetně ztvárnění tlačítek. Základní matematické funkce jsou přiřazeny čtyřem směrům hlavní klávesy, k rozšiřujícím volbám jako převádění měn nebo práci s čísly a výsledky v paměti se dostanete přes kontextovou nabídku.

 
Nabídka "Nástroje" • jednoduchá kalkulačka

Budík není propracovaný, a tak nabízí jen zadání času. Lepší je tedy pro upozorňování na více denních událostí použít vestavěný kalendář. Ten zná jen jediný typ události s nastavením začátku, délky jejího trvání, nastavení opakování a možnou signalizací v libovolný čas předem. K dispozici je měsíční i týdenní náhled, včetně detailního pohledu na aktuální datum. V nabídce nechybí volby pro výběr hodiny, kterou kalendářní den začíná, lhůta pro automatické odstraňování starých událostí ani deaktivace veškeré signalizace pro případ, že máte telefon vypnutý.

  
Měsíční náhled na kalendář • zobrazení týdne • detail přidávané události


V předposlední kapitole vyzkoušíme vestavěný VGA fotoaparát a po doplňkových funkcích bude vyřknut závěrečný ortel

Témata článku: Motorola, , , Motorola V360, Nokia 6230i, Siemens CX75, Mobilní předělávka, Textová podoba, Malé čidlo, Vybrané téma, Test, Kompletní adresa, Periskop, Vesmírná střílečka, Motor, Tichý profil, Motorol, Vypouklé zrcátko, Dostupný slot, Paskvil, Tichá voda, Pro +, Prostřední řada,