Motorola V500: více funkcí za nižší cenu (test)

Motorola už nějakou dobu u nás a ještě déle ve světě prodává mobilní telefon V500. Je to kompromis mezi luxusním modelem V600 a levným V300. Ve výbavě nechybí kvalitní displej, integrovaný fotoaparát a Bluetooth.

Rodina véčkových telefonů od Motoroly je již značně početná. Z nových modelů byly v České republice k mání pouze dva: luxusní V600 a levnější V300. V zahraničí se můžeme setkat s dalšími podobnými telefony, které se od sebe liší upraveným vzhledem a částečně funkční výbavou. Jednou z těchto modifikací je také typ V500, který se nakonec začal prodávat i u nás.

Motorola V300 Motorola V500 Motorola V600
Tři královny: Motoroly V300, V500 a V600

Jak již označení napovídá, nový model se řadí mezi své sourozence V300 a V600. Vnitřní vybavení zdědil po svém luxusnějším předchůdci, vnější kabát vychází z lacinější třístovky. Za zajímavou cenu tak máme k dispozici elegantní, stylové véčko, které svými funkcemi uspokojí i náročné uživatele.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V500 je velké véčko

Vzhledem ke skutečnosti, že o předchozích modelech V300 a V600 jsme již velmi obsáhle psali, zaměřím se spíše na popis rozdílů, kterými se od těchto dvou typů liší. Další informace proto hledejte také v těchto článcích:

Najděte pět rozdílů

Zvnějšku vypadá nová Motorola jako její sestřička V300 s decentnějším krytem. Typickou perleťovou modř nahradil klasický stříbrný, metalický lak. Na přední části zavřeného telefonu zaujme kovová oválná oblast, která je poseta miniaturními důlky. V ní je zasazen malý displej s černým rámečkem, fotoaparát, zrcátko pro autoportréty a ve spodní části logo firmy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled • detail objektivu a zrcátka nad malým displejem • přední kryt zdobí drobné tečky

Kromě barvy a přepracované klávesnice však více rozdílů nenaleznete. Tělo telefonu je kompletně převzaté a to včetně nepříliš povedeného kloubu, který v zavřeném stavu vykazuje znatelnou vůli. Ve spodní části tedy nalezneme klasický konektor telefonů Motorola a nahoře vyčnívající anténu. Ta nalezne uplatnění jako opěrka pro ukazovák, protože horní část přístroje je poměrně těžká a v rozevřeném stavu má telefon sklon k převážení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon je docela těžký a anténka pomůže při držení

Stejné jako u V300 jsou také boční tlačítka, na levé straně dvě pro regulaci hlasitosti plus tzv. chytrá klávesa a na pravé jedno, předurčené k ovládání hlasového záznamníku. Nechybí poutko na šňůrku, konektor externí antény a handsfree a na zadní straně umístěný hlasitý reproduktor. Přepracování se dočkala klávesnice, horní část rozevřeného telefonu je ale opět věrnou kopií V300.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily: boční tlačítka • klávesa na pravém boku • hlasitý reproduktor v zadní části

Telefon s rozměry 89 × 49 × 25 mm hodnotíme jako velký, kvůli hmotnosti 123 g je středně těžký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s kartou

Pod zadním krytem se ukrývá baterie Li-Ion neznámé kapacity. Výrobce udává až 200 hodin výdrže v pohotovostním režimu a 390 minut při telefonování. Skutečná výdrž je poněkud slabší. Při denní zátěži kolem deseti minut hovoru a pěti napsaných textovkách, s občasným brouzdání v nabídce a fotografováním jsem musel nabíjet každý třetí den. Nabíjení přitom trvá přes tři hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod baterii • detail zásuvky pro kartu SIM

Displej na jedničku

Ani hlavní displej nic nového nepřináší. Ale na velmi kvalitním, aktivním displeji s technologií TFT a schopností zobrazit 65 000 barev není v podstatě co zlepšovat. Jeho rozměry jsou 30 × 38 mm a rozlišení 176 × 220 bodů. Zobrazovací schopnosti jsou vynikající.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Špičkový displej v akci • rastr není okem takřka viditelný

Na displeji je v pohotovostním režimu zobrazen funkční řádek kontextových tlačítek, stavové ikony v horní části, název operátora, datum a čas. Uprostřed plochy displeje si můžete nechat zobrazit do kříže umístěné ikony funkcí přístupných z hlavní čtyřsměrné ovládací klávesy. Jako podklad může být použitý libovolný obrázek.

  
Různá nastavení hlavního displeje v pohotovostním režimu: všímejte si polohy
názvu operátora, ikon uprostřed a typu hodin • zadávání telefonního čísla

Rovněž menší vnější displej je převzatý, včetně sytého modrého podsvícení. Je monochromatický s inverzním zobrazením a poskytuje všechny důležité informace o hovorech, zprávách a profilech. V horním řádku jsou stavové ikonky. Standardně jsou na něm zobrazeny hodiny, které jsou díky velkým číslicím dobře čitelné i za šera nebo v ostrém slunci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vnější displej za silného světla... • ...a za velké tmy

Při rozlišení displeje 96 × 32 bodů je však mnohdy informací tolik, že je zobrazení značně nepřehledné.


Další kapitolu začneme hodnocením klávesnice. Přes uživatelské prostředí se dostaneme až k telefonování a funkcím pro práci se zprávami

Témata článku: Motorola, , Motorola V300, Motorola V500, Motorola V600, Panasonic X70, Sony Ericsson Z600, Motor, Tmavá místnost, Vice, Velká hmotnost, F +, Test, Nastavený budík, Slabá výdrž baterie, Motorol