Motorola V600: kdo si počkal… (velký test)

Na Motorolu V600 se čekalo velmi dlouho, dnes ale nabízí všechno, co slibovala: nadprůměrnou funkční výbavu, elegantní vzhled, špičkový displej a velmi dobrou klávesnici. Za zmínku stojí rovněž podpora Bluetooth.

Motorola je spíše pro pokročilé

Menu Motoroly V600 je velmi strukturované a než objevíte, kde se skrývají některé funkce, budete možná trochu tápat. Nelze ale spoléhat na to, že si každý uživatel upraví nabídku podle svých představ a že si sám připraví klávesové zkratky. Většina lidí skončí s personalizací nastavením vyzváněcího tónu a pro ně může být Motorola V600 docela složitá. Stejně tak si asi nezíská uživatele, kterým se dostane do ruky jen na chvíli.

Ve srovnání s jinými telefony mi také trochu vadí zobrazování seznamů vždy od začátku. Když například nastavujete zvonění, tak se bez ohledu na to, která melodie je zrovna aktivní, ocitnete v seznamu zvuků pokaždé na první položce a musíte prolistovat celým seznamem.

Telefon bohužel není příliš rychlý. Trochu jsem to omlouval nefinální verzí testovaného vzorku, ale když jsem si přečetl diskusi pod včerejší bleskovkou a také jiné recenze, je vidět, že tento problém nemám jen já. Chvilku čekáte, než se objeví hlavní nabídka, pohyb v ní se trochu zpožďuje, na zobrazení některých položek je třeba čekat déle, než by se mi líbilo.

Počeštění telefonu je docela dobré. Setkal jsem se jen s několika výrazy, které rvaly oči, které byly nesmyslné, nebo je Motorola zapomněla přeložit z angličtiny. Například volba Velikost písma ve skutečnosti zvětšuje a zmenšuje obrázky. Trochu lépe mohla být také přeložena nabídka vyzváněcích profilů, které lze měnit na malém displeji. Úvodní text je tak dlouhý, že z názvu samotného profilu jsou vidět už jen dva znaky, např.: „Styl zvonění: Hl...“.

Vnitřní paměť Motoroly V600 má kapacitu 5,6 MB. Podle zkušeností uživatelů ale dostupný prostor postupně ubývá a pro obnovení původní kapacity pomůže jen částečné obnovení továrního nastavení.

Vyhledávání podle prvního znaku nebereme

Zvuk ve sluchátku je dostatečně kvalitní, příjemně basový a použitelné je i hlasité handsfree. U něj potěší, že telefon lze v průběhu telefonování zavřít a hovor se nepřeruší. Je ale trochu nedomyšlené, že hlasitý reproduktor mluví „do stolu“ a ne na vás.

Klepněte pro větší obrázek Reproduktor hlasitého handsfree na zadní straně telefonu

Do vnitřního telefonního seznamu se vejde až tisíc vícepoložkových záznamů. Jestli zároveň používáte i adresář na kartě SIM, oba dva seznamy se zobrazí najednou. Nelze zvolit jen jeden z nich. Motorola dává vybrat ze dvou způsobů zobrazení: telefonní seznam s obrázky, které můžete jednotlivým lidem přiřadit, anebo jednoduchý textový přehled. Kvůli rychlosti doporučuji druhou možnost, i když ani zde telefon nijak nevyniká. Můžete si také vybrat, jestli se má každá osoba zobrazit pouze jednou s primárním číslem, nebo jestli se v případě vícepoložkového seznamu má každé číslo objevit samostatně.

 
Zadávání a vytáčení telefonního čísla

Nevím, co některé výrobce vede k tomu, aby v obrovských telefonních seznamech nabízeli vyhledávání jen podle prvního znaku. Proč u Motoroly nemohu jednoduše napsat pár počátečních písmen a rychle se tak dostat k hledanému jménu? Pokud mám v adresáři pár desítek jmen, ničemu to nevadí, u obrovského seznamu se stovkami položek je ale vyhledávání podle prvního znaku nepoužitelné. Telefonní seznam je základní funkce mobilu a Motorola na to opět zapomněla. Tato vlastnost by pro mě osobně byla důvodem, proč si telefon nepořídit – je mi líto, ale je to tak.

 
Telefonní seznam s obrázky a detail jednoho jména 

Vyzváníme pomocí MP3

Každou osobu lze přiřadit do skupiny volajících – v základu jsou čtyři a další můžete vytvořit. Skupinám se potom dá přiřadit individuální vyzváněcí melodie a také zvláštní barva blikání kružnic na čelní ploše. Zvláštní zvonění může být přiřazeno i přímo u konkrétního jména, ba dokonce u každého čísla. Jenže je zde problém: stejným zvukem se telefon ohlásí při příchozím hovoru i při došlé zprávě. A asi nikdo nemá chuť poslouchat při každé textovce dlouhou písničku. K jednotlivým číslům lze přidat i obrázek, který se během vyzvánění objeví u otevřeného telefonu na hlavním displeji a ukáže se také v seznamu.

K dispozici je několik typů telefonních čísel: práce, domů, hlavní, mobil, fax, pager; jedno je nastaveno jako primární. Ke jménu je možné přidat ještě e-mailovou adresu.

 Editace telefonního seznamu

Motorola na rozdíl od konkurence nenabízí k telefonu software pro synchronizaci dat s počítačem. Na cédéčku je jen demoverze a program Mobile Phone Tool je nutné dokoupit samostatně, stojí kolem padesáti dolarů. To také není věc, kterou bychom měli Motorole chválit – u telefonů této kategorie je obvyklé, že software pro správu dostanete zdarma.

K dispozici je pět vyzváněcích profilů, v nichž lze různým událostem přiřadit různé zvuky. Nemáte zde ale úplně volnou ruku – například v profilu vibrace nezvolíte skoro nic. Filtrování hovorů například podle skupin Motorola také nepodporuje.

V nabídce vyzváněcích melodií najdete klasické zvuky, kterými Motorola děsila snad už před deseti lety, ale také moderní vícehlasé melodie. Do paměti telefonu lze navíc nahrát soubor MP3 a použít ho jako vyzvánění. V případě souborů MID Motorola nabízí čtyřiadvacetihlasou polyfonii, s vestavěnou aplikací MotoMixer můžete vyzvánění také upravovat. Telefon celkově hraje moc hezky.

 
Seznam zvuků použitelných pro zvonění • aplikace MotoMixer


V následující kapitole si můžete přečíst o práci se zprávami na Motorole V600

Témata článku: Motorola, , Motorola V600, Nokia 6230, Sony Ericsson Z600, Tmavá místnost, Velký test, Výborné hodnocení, Velký, Motorol, Barevný obrázek, Problém stejný, Motor, Velký předstih, Stejné příslušenství, Celkové zhodnocení, Test, Rozepsaný e-mail, Česká premiéra, Zvláštní zvonění