Motorola V600: kdo si počkal… (velký test)

Na Motorolu V600 se čekalo velmi dlouho, dnes ale nabízí všechno, co slibovala: nadprůměrnou funkční výbavu, elegantní vzhled, špičkový displej a velmi dobrou klávesnici. Za zmínku stojí rovněž podpora Bluetooth.

Fotoaparát: žádná sláva

Objektiv vestavěného fotoaparátu je u otevřeného telefonu těsně nad kloubem. Mám špatný zvyk strkat před něj prst, takže hodně obrázků zdobila šmouha. Fotoaparát dokáže fotit v nejvyšším rozlišení 640 × 480 bodů, v nastavení lze vybrat ještě dvě menší rozlišení. Možností nastavení je hodně: lze používat digitální zoom (jde ale jen o výřez), ovládat expozici, jsou zde režimy vyvážení bílé.

 V obdélníku se zobrazuje snímaná scéna

Fotografie jsou pouze průměrné. Na displeji telefonu vypadají docela dobře, hodilo by se jim jen lepší probarvení, na obrazovce počítače to ale není opravdu žádná sláva. Fotkám chybějí detaily, jsou rozmazané, zašuměné, světlé barvy – typicky obloha – se snadno „vypálí“. Prohlédněte si ukázkové obrázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejná scéna a tři různá rozlišení 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejná scéna a různé nastavení expozice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom je ve skutečnosti jen výřez

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Makro a tmavá místnost: to není dobré

A další obrázky ze života. Na náhledech vypadají velmi dobře, takhle podobně je uvidíte i na displeji mobilu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotografie uložené v paměti se ukazují v malých náhledech, které lze zvětšit. Bohužel se ale i v tomto případě objeví jen na části displeje, určitě by byla vítaná také možnost zobrazení na šířku, které by vyplnilo celou plochu. Vybrané obrázky můžete zařadit do alba a potom si je nechat postupně odprezentovat na displeji. Setkal jsem se s názorem, že obrázky nelze z Motoroly poslat do počítače nebo jiného telefonu. Není to pravda, je jen třeba jiný přístup: z kontextové nabídky u obrázku zvolte „Kopírovat“.

 
Náhledy obrázků a displej při jejich prohlížení

Motorola V600 měla podle prvních informací zvládat natáčet krátké videoklipy. Prodejní vzorek je ale nakonec umí jen přehrávat – poměrně plynule.

 Přehrávání videa 

Parametry digitálního fotoaparátu
typ fotoaparátu integrovaný
max. rozlišení 640 × 480
možnost menšího rozlišení ano
možnost nastavení kvality ne
formát snímku JPEG
Funkce
snímaná scéna na displeji mobilu ano
optický hledáček ne
zoom ne
vyvážení bílé ano
samospoušť ano
kompenzace expozice ano
noční režim ano
vestavěný blesk ne
efekty ne
dodatečná úprava obrázků v telefonu ano
Možnosti posílání obrázků z telefonu
jako MMS (a e-mail MMS) ano
jako e-mail ano
přes infraport ne
přes Bluetooth ano
přes kabel ano

Organizace času: bez softwaru to není ono

Motorola umožňuje nastavit několik budíků a každý z nich si můžete pojmenovat. Po každém „vyzvonění“ je ale nutné budík znovu aktivovat, není totiž opakovaný a nedokáže se připomínat třeba každý den. Na rozdíl od starších Motorol se ale budík umí ozvat i v případě, kdy je telefon vypnutý.

 
Seznam budíků a detaily nastavení

Kalendář nabízí měsíční a týdenní grafický pohled na události, u denního zobrazení je už přehled konkrétních položek. Týdenní pohled je ale trochu nešťastný. Nastavíte si, v kolik hodin má začínat den, a kalendář pevně zobrazí následujících asi devět hodin. Mimo tento interval se nijak nedostanete, takže lze snadno přehlédnout některé události, které se konají v dřívější nebo pozdější hodinu.

  
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář

Kalendář nijak nerozlišuje jednotlivé typy událostí, jednoduše zadáte název, hodinu začátku akce, dobu trvání a datum. Pokud potřebujete, můžete nastavit i opakování: denní, týdenní, měsíční podle dne a podle data, roční. K dispozici je i upozornění na přicházející událost. Neozve se přesně na čas, dá se ale nastavit pouhý minutový předstih. Směrem dozadu nejste téměř omezeni, můžete nastavit upozornění v předstihu až 99 týdnů. Motorola k telefonu bohužel nedodává žádný software pro synchronizaci dat s telefonem, organizační funkce jsou proto použitelné jen zčásti.

Diktafon se ovládá speciálním tlačítkem na pravém boku telefonu – ano, tím, co se tak velmi snadno stiskne, i když o to vůbec nemáte zájem. Do paměti se mi podařilo nahrát asi tak minutu záznamu, potom telefon zahlásil, že paměť je plná a žádná další nahrávka se do něj už nevejde. Vzhledem k poměrně velké paměti je škoda, že je diktafon tak omezený.

 Nahrávky v diktafonu

Zmínku si zaslouží i kalkulačka. I když ignoruje priority matematických operací, je vybavena například pamětí. To se u mobilů tak často nevidí.

 Kalkulačka má hezké prostředí 


Na předposlední kapitolu zůstaly datové přenosy a Bluetooth, najdete zde také celkové zhodnocení telefonu

Témata článku: Motorola, , Motorola V600, Nokia 6230, Sony Ericsson Z600, Motor, Výborné hodnocení, Stejné příslušenství, Česká premiéra, Test, Velký předstih, Motorol, Tmavá místnost, Rozepsaný e-mail, Velký, Barevný obrázek, Velký test, Zvláštní zvonění, Problém stejný, Celkové zhodnocení