Motorola V80: cirkus do dlaně (test)

Nová Motorola V80 vychází z nejvyššího modelu V600. Když k němu ale přidáme stylový design a velmi netradiční konstrukci, dostaneme jeden z nejluxusnějších současných mobilních telefonů.
Kapitoly článku

Motorola svůj luxusní model V80 představila v únoru v polském Krakově. Do prodeje se měl dostat až v létě a i když jsme tomu po zkušenostech s jinými telefony této značky moc nevěřili, měli jsme štěstí, že jsme si na svůj úsudek nevsadili. Motorola V80 se totiž za pár týdnu začne prodávat, bude stát necelých čtrnáct tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální obrázky

Nové dílko Motoroly je v podstatě jinak konstrukčně řešený typ V600, s nímž je novinka co do softwarové výbavy naprosto identická. Po modelu V70 je pak dalším z řady extravagantních telefonů s originálním otevíráním ve stylu vystřelovacího nože. A když píšeme vystřelovacího, myslíme to vážně, kryt se dotykem prstu doslova vymrští.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nevypadá nádherně?

Motorola V80 se svým stylovým designem a bohatou funkční výbavou se řadí mezi lepší a dražší telefony.

Divotvorné vajíčko

Při pohledu na Motorolu V80 se vám asi vybaví slova jako šmrnc a styl; z telefonu křičí do všech stran. Leskle černé vajíčko, jemuž na horní straně dominuje kvalitní displej, je po celém obvodu lemováno matně stříbrnou barvou. Silným stříbrným rámečkem v matné a lesklé kombinaci je zdůrazněn i displej. Telefon je ve srovnání s ostatními malý (45 × 99 × 23 mm) a lehký (108 g).

Nad displejem je zelené „oko“ joysticku, kolem něhož jsou tři chromová funkční tlačítka uspořádaná do tvaru prstence. Zelená lesklá barva joysticku vhodně oživuje jinak černo-stříbrně laděný telefon. Na opačné straně vedle displeje je mírně zapuštěn oválný chromový rámeček reproduktoru sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick a funkční tlačítka • sluchátko

Na boční levé straně telefonu jsou dvě leskle chromovaná tlačítka pro ovládání hlasitostí, na opačné straně potom tlačítko pro práci s hlasovým záznamníkem. Kousek vedle vidíme zdířku sluchátkového konektoru. Pro vyloučení pochybností je pak pro jistotu na obou stranách výrazný stříbrný nápis Motorola.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovladač hlasitosti • tlačítko diktafonu • kdybyste nevěděli, co máte za mobil

Horní strana oválného mobilu schovává vysouvací drátěné očko pro upevnění poutka. Na opačné straně oválného obvodu je potom systémový konektor a konektor pro nabíječku.

Zadní stranu mobilu tvoří ze dvou třetin kryt baterie, jenž je vyveden v kombinaci leskle černé a grafitově šedé. Ze zadního krytu září stříbrný emblém Motoroly a nesymetricky vedle něj je poněkud utlačené oko objektivu fotoaparátu. Na opačném konci jsou čtyři podélné výřezy pro zadní reproduktor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda a objektiv fotoaparátu

Samostatnou kapitolou je způsob otevírání, který je bezpochyby nejvýraznějším poznávacím znamením telefonu. Vejčité pouzdro je podélně rozděleno na dvě nestejně silné části. Mírným zatlačením na bok vychýlíte vrchní část ze zajištěného stavu. Pružinka ji pak směle vymrští a otočí o stoosmdesát stupňů kolem osy, která leží někde mezi joystickem a okrajem displeje. Po vystřelení a otočení horního dílu se na spodní části objeví klávesnice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři stavy: ze zavřeného se horní část vymrští a posléze ji lze pro fotografování vrátit o devadesát stupňů

Vzhůru nohama 

Displej se svými rozměry 30 × 38 mm, rozlišením 176 × 220 a podporou zobrazení pětašedesáti tisíc barev řadí mezi nejlepší mezi současnými mobily. V chromovém oblém rámečku mi displej nostalgicky připomínal staré televizní přijímače. Na rozdíl od nich má ale barvy dostatečně výrazné a je dobře čitelný i venku na slunci; pokud ovšem není ohmataný, k čemuž je velice náchylný. To ostatně platí i o celém leskle černém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Motoroly mají špičkový displej

Klávesnici, která je vidět po otevření telefonu, lemuje stejně jako celý telefon matně stříbrný okraj. Oválná tlačítka klávesnice jsou sice velmi malá, ale jsou dosti daleko od sebe a mají dobrý zdvih. Psaní na klávesnici je jisté a pohodlné. Někoho však může poněkud rozladit, když si omylem smaže navolené číslo v důsledku nezvykle přehozených tlačítek pro volání a pokládání hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou poměrně malá, píše se na nich ale dobře

Joystick nepatří co do tuhosti ovládání mezi nejměkčí a snad i proto je jeho pohyb do všech směrů jistý. Má však navíc poměrně ostré okraje, což sice napomáhá jistotě ovládání, ale na druhou stranu může nepříjemně tlačit. Osobně mi ale joystick vyhovoval. Pohodlně a snadno dosažitelná jsou i tři funkční tlačítka, a to jak při zavřeném, tak i otevřeném telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Snad až příliš tvrdý joystick

Pokud jde o celkovou konstrukci, je třeba nejprve podotknout, že jsme pro testování měli k dispozici předprodukční model. Proto mouchy, které mu nyní vytknu, se nemusí na finální podobě výrobku objevit – anebo naopak mohou po nějaké době používání. Tak tedy: zadní kryt baterie i při slabším sevření v dlani dosti povrzával a působil mechanicky značně nepevně, o silném stisku ani nemluvě. Navíc vezmu-li v potaz otáčecí způsob otevírání telefonu, silnější tisknutí bych ani nedoporučoval.

Kdepak to asi bude 

Hlavní obrazovka displeje má dva základní stavy: otevřený telefon a zavřený telefon. Při zavření telefonu se automaticky zablokují klávesy, které lze však znovu aktivovat stisknutím funkčního tlačítka a následným potvrzením. Poté se lze pohybovat v celé struktuře nabídek a měnit hodnoty položek podle libosti. Při zavřeném telefonu však nelze sestavit ani přijmout hovor. K tomu je nutno telefon otevřít. Při otvírání a zavírání se obraz na displeji automaticky otočí směrem k vám.

Kromě standardních údajů, jako je stav baterie, síla signálu, datum a čas apod. si lze na displej vystavit také ikonky coby nápovědu nastavení funkcí, které jsou přiřazeny jednotlivým směrům joysticku. Hlavní nabídka může mít textovou podobu s malými ikonkami, nebo může být znázorněno velkými ikonami, které se po najetí kurzorem animují. Velké animované ikony na mně svým grafickým zpracováním neudělaly příliš velký dojem a používal jsem proto textovou podobu. Druhá úroveň nabídky je již většinou v textové podobě s ikonkami a při dalším vnoření následují čistě textové nabídky.

  
Pohotovostní displej (ikony lze odstranit) • hlavní nabídka ve formě seznamu • ve formě ikon

Podle zvyků Motoroly je nabídka trochu zapeklitá a zpočátku je třeba se v ní zorientovat. Je ale velmi sympatické, že si jednotlivé položky v hlavní nabídce můžete seřadit přesně podle svých představ. Vedle stylového designu je další výraznou vlastností telefonu pestrá škála možností personalizace. Řadu vlastností si lze přizpůsobit k obrazu svému.

Pestré možnosti přizpůsobení se týkají i nabídek. Lze si je totiž dle chuti obarvit zvolením jednoho z šesti barevných stylů. Pro otevřený a zavřený telefon si můžete vybrat ze složky s obrázky různé tapety na plochu. Při otevírání telefonu může podle nálady vždy zaznít jeden z pěti možných originálních zvuků a na jinak pohotovém displeji můžete nechat zobrazit věrnou animaci přeskakování obrazu.

  
Nastavení klávesových zkratek • přiřazení funkcí tlačítkům a joysticku • uspořádání hlavní nabídky

Na první pohled nejsou vůbec vidět četné barevné LED diody, které jsou ukryty pod stříbrným lemem horní otočné části. Pomocí deseti světelných schéma můžete rozlišit různé situace: zvonění, zprávy apod. Zajímavá je funkce s názvem Klubová světla, která v rytmu vibrací (např. při hlasité hudbě na diskotéce) aktivuje světelné diody. Z telefonu se s nimi stane opravdu neposedná věcička, která nezůstane ani chvilku v klidu.

Klepněte pro větší obrázek 
Na světle telefon vypadá nenápadně...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... a v noci takhle řádí


Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: Motorola, , Motorola V80, Laděný telefon, Originální zvuk, Orel, Vystřelení, Test, Motorol, Solitér, Motor