Motorola V80: cirkus do dlaně (test)

Nová Motorola V80 vychází z nejvyššího modelu V600. Když k němu ale přidáme stylový design a velmi netradiční konstrukci, dostaneme jeden z nejluxusnějších současných mobilních telefonů.
Kapitoly článku

Tady orel, volám poštolku

Funkce telefonu projdu trochu rychleji. Nijak se totiž neliší od Motoroly V600, o které jsme napsali velmi rozsáhlý článek. Pro podrobnější informace vás proto na něj odkážu.


Zadávání čísla na displej a volání

Telefon dovoluje uložit do interní paměti až dva tisíce vícepoložkových kontaktů, lze využívat vyzváněcí profily a skupiny volajících. Profily však se skupinami vůbec nespolupracují. Jednotlivé volající lze odlišit individuálním zvoněním – kromě vestavěných a běžných melodií můžete pro vyzvánění použít i melodii MP3. Soubory MID telefon přehraje čtyřiadvaceti hlasy. Ke každému z kontaktů lze přiřadit obrázek nebo fotografii. Telefonní seznam si bohužel zachoval typickou vlastnost Motorol: vyhledává se v něm pouze podle prvního znaku. U dvou tisíc položek to musí být opravdu lahůdka. 

 
Telefonní seznam – pohled s obrázky • detail jména s obrázkem • editace


Nabídka vyzváněcích melodií • aplikace MotoMixer pro úpravu zvonění

Psaní SMS mi připadalo poměrně pohodlné, telefon je také dostatečně rychlý. Na displeji se při psaní zprávy zobrazí osm řádků, které jsou odděleny barevnými linkami jako v sešitě, což je detail, který přidává na přehlednosti. Přepínání velkých a malých písmen pomocí klávesy 0 je také pohotové. Poněkud nešikovné mi připadalo zadávání speciálních znaků, které jsou na jednom řádku a je nutné se ke každému z nich dopracovat prostřednictvím joysticku.

   
Nabídka zpráv • volba typu zprávy • znáte slova „Motoroje“ nebo „Motoroke“, která
na prvních místech nabízí český slovník iTap? • až na třetí pozici je správný výraz „Motorole“

V textové zprávě můžete najednou napsat 450 znaků. S výhodou lze využít možnost kopírování a vkládání textu, ale na druhou stranu zde schází paměť pro příchozí zprávy. Do telefonu se ukládají pouze odeslané textovky. Pro rychlé psaní je v Motorole k dispozici technologie iTap. Píše bohužel s háčky a čárky, které zkracují zprávy. Nechybí samozřejmě ani podpora zpráv MMS a e-maily s přílohami.

 
Editor multimediálních zpráv: slovník iTap dokáže
doplňovat slova • zpráva s obrázkem
 

Organizace času

Funkce pro organizaci času najdete v nabídce schované v položce ostatní. Zde se skrývá opravdu směs funkcí, které se jinam nevměstnaly. Na prvním místě je nabídka SIM Toolkitu, pak seznam klávesových zkratek, které si můžete nadefinovat pro rychlé vyvolání často používaných funkcí. Může jich být až devětadevadesát a vyvolávájí se stisknutím klávesy menu a příslušného čísla.

Dále je zde diář. Měsíční pohled je přehledně zpracován v klasické obdélníčkové mřížce. Na každý den dovoluje definovat události, u kterých si lze nastavit kromě názvu i délku trvání, opakování a také kolik minut, hodin či dní předem je třeba na událost upozornit. Kalendář dokáže zobrazit také týdenní náhled a zajímavá je i možnost nastavit si čas, kdy pro nás začíná den. Nabízí se i automatické smazání upozornění z kalendáře po uplynutí zadané doby.

  
Měsíční pohled na kalendář • týdenní pohled • aktuální schůzky

 
Detail schůzky • úprava

Hlasový záznamník se ovládá tlačítkem na boku mobilu. Nahrávání se provádí stisknutím a přidržením tlačítka, což nepokládám za příliš šťastné řešení. Při dlouhém záznamu není tisknutí poměrně tuhého tlačítka nijak příjemné a navíc ani obratné.

Celá řada budíků umožňuje nastavit upozornění libovolnou melodií, která je v telefonu k dispozici. Budíky se mohou opakovat a dá se jim nastavit i hlasitost.

  
Přehled budíků • nastavení budíku • vestavěná kalkulačka

Připojujeme se k internetu a fotíme

Výbava lepších telefonů se dnes již neobejde bez GPRS a Motorola V80 nesmí být výjimkou. Podporuje rychlé GPRS třídy 10. V telefonu najdeme také bezdrátovou technologii Bluetooth, pomocí níž si také můžete s kompatibilními zařízeními vyměňovat obrázky nebo některé melodie. Při odesílání přes Bluetooth hrany mobilu modře zablikají. Motorola V80 dovoluje také synchronizaci dat s počítačem, software se ale tradičně prodává zvlášť a neměli jsme ho k dispozici. 

 
Wapový prohlížeč

Ve výbavě telefonu je zahrnuta také podpora Javy verze 2.0, pro kterou jsou je zde připraveno několik aplikací včetně jednoduchých her.

   
Javové aplikace a hry: prohlížeč obrázků • hodiny • solitér • rybičky

Vestavěný fotoaparát se aktivuje buď přes nabídku multimédia, nebo také jednoduše nastavením otočného dílu do kolmé polohy. Fotoaparát nabízí tři různá rozlišení z nichž největší je 640 x 480 bodů. Má také maximálně čtyřnásobný digitální zoom, který je však řešen jen pomocí výřezů. Fotoaparát umožňuje nastavit i světelné podmínky a obsahuje samospoušť. 

 
Nejpohodlnější přístup k fotoaparátu je po otočení ramena telefonu o 90 stupňů

 
Složka s obrázky • prohlížení obrázku

Podle kvality obrázků ale Motorola V80 patří k horším fotomobilům. Obrázkům naprosto chybí detaily, jsou velmi rozmazané.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie z V80 nejsou žádný zázrak 

Pro každého desátého 

Nový model Motorola V80 je dobře vybavený telefon s mnoha možnostmi nastavení. Nadchne každého, kdo má zájem o bohatou nabídku funkcí a současně hledá originální a neotřelý mobil. Tím nová Motorola se svým rotačním systémem otevírání bezesporu je. Za to vše je ale pochopitelně třeba také zaplatit, proto se připravte na cenu kolem 14 000 Kč.

Podrobné parametry Motoroly V80 najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ originální design
+ světelné a zvukové efekty
+ možnosti personalizace

- výdrž baterie
- tvrdost joysticku
- ovládání hlasového záznamníku

Tip: prohlédněte si rozsáhlou galerii obrázků

Témata článku: Motorola, , Motorola V80, Orel, Originální zvuk, Vystřelení, Test, Motor, Laděný telefon, Motorol, Solitér