Motorola V80: živé fotografie a první zkušenosti

Motorola V80 je dokonale stylový telefon, který ovšem nezapomíná ani na funkce - má například i Bluetooth. Oslovuje ale především uživatele, kterým jde o design a styl, kteří potřebují udělat dojem.

Motorola má ve stylových telefonech velkou tradici. Dokud východním výrobcům stačily jejich místní trhy a nevydali se na křížovou výpravu do Evropy, Motorola byla takřka jedinou značkou, která se velkou částí své produkce orientovala na styl. Nikdo jiný než Motorola neměl véčka a pro spočítání dalších stylovek nebylo potřeba mnoho prstů.

Klepněte pro větší obrázek Nevypadá hezky?

V současné době, kdy Evropu zaplavily Samsungy s LG a kdy všichni výrobci pochopili, že lidem už zdaleka nejde jen o funkce, Motorola mezi stylovými telefony už tolik nezáří. Snad právě proto vytvořila model, který sice nemůže čekat famózní prodejní úspěch, ale rozhodně se o něm bude mluvit.

Motorola V80 byla představena začátkem února v polském Krakově, odkud na MobilManii vyšla reportáž. Předprodukční vzorek telefonu jsem měl možnost používat, proto jsem mohl připravit tyto první zkušenosti a nafotit obrázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie

Nebojte se ji zlomit

Motorola V80 by se podle plánů měla v prodeji objevit až v létě, proto je jasné, že telefon, který mám k dispozici, rozhodně není finální. Jde o velkou betaverzi s různými problémy, ovšem i s nimi lze poznat, co telefon bude umět a jak se bude chovat.

Novinka je jasným nástupcem staršího modelu V70. Jenže zatímco u něj se kolem osy otáčelo pouze rameno s mikrofonem, zde je to celá vrchní část včetně rozměrného barevného displeje. Ve složeném stavu vypadá telefon z půdorysu jako ovál, který se mírně zužuje k jedné straně. Lehkým vyklopením horní části směrem doleva se překoná síla pružiny, která rameno vymrští o sto osmdesát stupňů. Starší Motorolu V80 bylo nutné rozevřít manuálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý i velký telefon

Nový model má ale ještě třetí stav. Při zavírání telefonu, kdy už pružina nepomůže, se rameno zachytí v zarážce už po devadesátistupňovém otočení. V tomto stavu se automaticky aktivuje vestavěný digitální fotoaparát a s Motorolou lze fotit. Při otevírání a zavírání telefonu se ozývají velmi efektní "řezavé" zvuky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle přece nevypadá mobilní telefon

Otočný mechanismus je vcelku pevný, ale podle předprodukčního vzorku opravdu nemohu dělat žádné velké soudy. Je jasné, že u všeho, co se odklápí, vysunuje nebo otáčí, je větší riziko poškození a závad než u telefonů bez mechanických částí.

Motorola V80 je malý telefon, rozměry jsou 45 × 99 × 23 mm, při otevření délka vzroste o 55 mm. Hmotnost mobilu je 100 gramů.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti

Telefon, který nebliká, jako by nebyl

Displej Motoroly V80 je špičkový: aktivní, dokáže zobrazit pětašedesát tisíc barev, má rozlišení 176 × 220 bodů a rozměry 30 × 37 mm. Abyste se na něj při rozevření telefonu nemuseli dívat vzhůru nohama, během otáčení ramena se zobrazení převrátí.

Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrný joystick obklopený třemi tlačítky. Telefon se s ním dá do značné míry ovládat i ze zavřeného stavu. Uděláte tak téměř cokoli, k čemu nepotřebujete vnitřní klávesnici; snad pouze zavolat se tímto způsobem nedá. Hovor lze však v zavřeném stavu přijmout, i když je pohodlnější a efektnější telefon rozevřít cvrknutím do horního krytu.

Vedle displeje už sice nezbývá na čelní ploše mnoho místa, ale tento zbyteček má lesklý černý povrch a jako u jiných telefonů je velice náchylný na upatlání. Záda mobilu nejsou nijak zvlášť zajímavá, na rozdíl od bočních ploch, kde jsou "luxusní" stříbrné nápisy Motorola. Mobil nemá infraport, na bocích najdeme jen dvě tlačítka pro ovládání hlasitosti, dole je klasický systémový konektor. Za zmínku stojí očko pro uchycení poutka na horní straně: je z ohnutého drátku a při nepoužívání se schová do těla telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hrany horní části telefonu, které na pohled vypadají jako ze stříbrného kovu, jsou vyrobeny z plastu a skrývají se pod nimi různobarevné světelné diody. Při různých příležitostech umí telefon rozblikat jako vánoční stromeček - například při bluetoothové komunikaci modře žhnou. Tyto efekty ale někomu mohou přijít velmi kýčovité, v nabídce je proto lze deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tohle už chce duši exhibicionisty

Tlačítka klávesnice, která se po rozevření telefonu objeví ve spodní části, nejsou příliš velká a výtky můžeme mít i k jejich zapuštění. Dobře ale reagují a psaní na Motorole jistě nebude nic strašného.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka a noční podsvětlení

Detaily

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Jak se s novou Motorolou pracuje uvnitř? Čtěte druhou kapitolu.

Témata článku: Motorola, , Motorola V80, Motor, První zkušenost, Foto, Zkušenost, F +, Softwarová část, Fotograf, Motorol