Můj Garmin Oregon už jen s ochrannou fólií na displeji

Po několika měsících používání jsem na displej svého Garminu Oregon nalepil ochrannou fólii. Mohlo by vás zajímat, co mě k tomu vedlo a jak jsem nyní spokojen s ovladatelností přístroje.

Písek je nepřítel

Ovládání pomocí dotykového displeje je u turistického Garminu Oregon velmi návykové. Garmin ale podle mého názoru trochu nevyřešil některá místa v nabídce, která místo krátkého sáhnutí na tlačítko vyžadují posouvání stránky. Tragické je to zejména při geocachingu, kdy lze stránkou s listingem pohybovat pouze tímto způsobem. Jinak se totiž nedostanete k posledním logům, které jsou pod listingem. U Oregonu totiž chybí samostatné tlačítko pro přístup k logům, které ale třeba Garmin Colorado má.

Dotyková vrstva displeje občas špatně reaguje na měkké bříško prstu, při posouvání si proto pomáhám nehtem. Jenže potom stačí neviditelné zrnko písku, které nehet táhne za sebou, a na displeji je rázem škrábanec. Je sice pouze vlasový, ale vím, že tam je.

Ne, vy nebudete profesionál

Když se mi tohle během krátké doby stalo potřetí, rozhodl jsem se displej ochránit fólií. Vsadil jsem na osvědčený Zagg Invisible Shield (www.zagg.com). K rozhodnutí pomohla halloweenská čtyřicetiprocentní sleva na celý sortiment, fólie na Oregon potom vyšla asi na 150 Kč. Dorazila krabička s fólií, instalačním roztokem a pryžovou stěrkou.

Způsob instalace je podrobně popsán na webu Zaggu, podívejte se také na stránku s mnoha ukázkovými videi. Jedno vkládám i do tohoto článku. Shodou okolností jsem koupil také fólii právě na Apple iPhone a mohu zodpovědně říct, že realita je asi pětkrát šílenější než postup profesionála ze Zaggu na videu. U Oregonu to ale bylo jednoduché, protože fólie má celkem malou plochu a pokládá se na rovný povrch.

Na fólii se před položením nanese instalační roztok. Pryžovou stěrkou se vytlačí vzduchové bubliny a kapalina pod fólií. Vše se nechá přes noc vyschnout. Hned po položení fólie jezdí po celém displeji, ale jakmile se vrstva kapaliny postupně dostává pryč, adheze začne fungovat. Ráno je pak fólie naprosto pevná.

Sahá se na něj jinak

Displej s fólií má je na dotek jiný než originální povrch displeje Oregonu. Je hladší a trošku víc lepí, přitahuje prst. Nemohu ale říct, že je to horší než dřív, možná právě naopak. Na druhou stranu se trošku zhoršily dotykové vlastnosti displeje, musím na něj víc tlačit a při posouvání opět přijde ke slovu nehet.

Zatímco displej Oregonu je matný, ve fólii se víc odráží světlo. Vadilo mi to ale jen v autě. Pokud jde o zřetelnost displeje, horší to už asi ani být nemohlo. Displej Oregonu byl už dříve bez podsvětlení v podstatě nepoužitelný, fólie mu proto nijak neuškodila.

Fólie je na několika místech drobně zvrásněná. Na pohled to není moc vidět, jen když ji podrobně zkoumám. Nevím, jestli to je chyba vzniklá při instalaci, zda jde o vadu kusu nebo o vlastnost.

Nemám velkou radost, že jsem na Oregon musel lepit ochrannou fólii, raději bych se obešel bez ní. Displej ale u Oregonu opravdu může přijít k úrazu, fólie ho dokáže ochránit.

Diskuze (5) Další článek: Samsung otevřel nový showroom v centru Prahy

Témata článku: , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Oregon, ? Displej, Invisible Shield, F +, Celý sortiment, Displej, Kapalina, Zrnko