Můj mobil: Alcatel 701

(čtenářská recenze) Alcatel 701 je již starší mobil. Jedná se o stylověji pojatý model 501. Nabízí tedy jen základ funkcí, monochromatický displej, monofonní vyzvánění a oproti svému předchůdci aktivní flip. Ve své době však patřil do vyšší střední třídy.
Autor: Josef Štulc

Proč jsem si koupil tento telefon?

Telefon jsem si koupil před třemi lety proto, že jsem již předtím rok vlastnil Alcatel 501 a byl jsem s ním spokojen. Tento typ je prakticky totožný, jen má navíc aktivní flip a atraktivnější vzhled, v době prodeje to byl velmi slušný telefon a ještě i dnes se mi vzhledově líbí. V dnešní době je ale již poněkud morálně zastaralý.

  

Konstrukce, design, ovládání

Konstrukce je na dobré úrovni, nějakým těm lehčím pádům se telefon neubránil, ale nijak mu to neuškodilo. Ani po letech výrazně nevrže, flip se mi neulomil a klávesnice má stále jistý stisk. Displej je díky holografické folii dobře čitelný a to i na přímém slunci, ale nějaké to smítko se pod sklíčko občas dostane. Mohlo by se zdát, že otevřený flip může vadit při psaní na klávesnici, ale není tomu tak. Ovládání joystickem jsem si velmi oblíbil a ačkoli u prvních telefonů této značky nebyl joystick příliš spolehlivý, pozdější verze již nezlobí a ani časem se jeho vlastnosti nezhoršily.

 

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam disponuje více než dvaceti položkami na jeden záznam, což je více než dostačující a skupinami volajících, i když bez možnosti odlišit je jiným vyzváněním. Zobrazuje se seznam na SIM kartě i v telefonu najednou. Hledání se koná jen podle prvního písmene, ale nemám tolik záznamů, aby mi to vadilo.

Přijímání a ukončování hovoru flipem je velice pohodlné, majitelé telefonů s tímto stylem ovládání mi určitě dají za pravdu. Flipem se také automaticky odemyká a zamyká klávesnice, takže odpadá to otravné dlouhé mačkání tlačítka „c“. Toto tlačítko naopak využiji v případě, že chci vypnout vyzvánění příchozího hovoru.

Šikovný je též seznam odchozích, příchozích a zmeškaných hovorů. Vše je ve třech sloupcích vedle sebe a tudíž velmi přehledné. Stejně tak přehledné je řazení zmeškaných událostí, na displeji se zobrazí obálka s okem a po stisku joysticku se vždy aktuální zmeškaná událost (SMS, hovor, hlasová poznámka) posune na první pozici. To eliminuje počet kliků ke kýžené informaci.

Kvalita zvuku je průměrná, vyzvánění sice jen „pípofonní“, ale dostatečně hlasité a vibrace citelné. Použitelné je i hlasité handsfree. Citlivost signálu je lehce nadprůměrná, což je vykoupeno malou externí anténou.

SMS zpráv moc nenapíšu, ale když už tak činím, nelze si k tomu dopomáhat vestavěnou predikcí zvanou „Zi“, protože zásoba slov je tristní a neustále vkládat do slovníku nová slova mě nebaví. Doručenky fungují, ale jen graficky, zbarvením obálky u odeslané zprávy. Znaky se při psaní neodpočítávají. MMS telefon nedisponuje, čehož nikterak nelituji.

 

Organizace času a další funkce

Budík s opakováním dostala do vínku až verze 1.24, se kterou se některé chybky opravily a některé funkce přibyly. Například možnost složit dvě vlastní vyzváněcí melodie a tři celkem nepoužitelné hry. Kalendář občas použiji, možností nastavení má dostatek, ovšem automatické smazání záznamu po splnění nikoli. Ještě že se jich do kalendáře vejde 1200. Také změnit tón upozornění nelze, použitý zvuk je totiž dost burcující, ovšem svoji funkci splní. Ještě mi vadí jeden nedostatek a to, že pokud zmeškám upozornění z kalendáře, tak se o tomto nedozvím.

Synchronizaci využívám hlavně pro zálohu telefonního seznamu do PC. Telefon komunikuje pouze přes sériový kabel, který jsem si vyrobil sám a který mi pro daný účel plně vyhovuje. Originální byl totiž příliš drahý a navíc se dal tehdy obtížně sehnat. Software pro synchronizaci Intellisync lze stáhnout z webu výrobce a i mnohé další programy od nezávislých výrobců s tímto telefonem pracují na výbornou.

Kalkulačka je velmi jednoduchá, konvertor měn se hodí jen zřídka. K servisnímu menu se lze dostat zadáním kódu 000000*, jsou v něm položky o stavu příjmu signálu, stavu baterie a další informace o telefonu.

Mobilní datové přenosy

Připojení k internetu jsem zkoušel jen jednou, krátce po zakoupení. Nastavení bylo trochu krkolomné, přesto se mi připojit podařilo. Jenže modem telefonu podporuje rychlost jen 14,4 kb, respektive 9,6 kb a to je opravdu jen na nouzi nejvyšší. K tomuto účelu tedy telefon nepoužívám. Wap funguje sice spolehlivě, u mě ale opět zůstává bez povšimnutí. GPRS, infraport, bluetooth telefon bohužel nepodporuje.

Fotoaparát

Fotoaparát se v době uvedení tohoto telefonu na trh ještě do mobilů nemontoval, ale když vidím kvalitu fotek ze současných fotomobilů, pak tuto funkci ještě nějakou dobu rád oželím.

Koupil bych si telefon znovu?

V dnešní době barevných displejů , integrovaných fotoaparátů, MMS a polyfonních zvonění vypadá tento telefon jako chudý příbuzný. Nicméně svou hlavní úlohu, tedy hlasově komunikovat a organizovat čas dokáže spolehlivě. Za celou dobu používání se ani jednou nezasekl, 800 mAh Li-Pol baterie na tom taky není se svou výdrží 5-6 dní tak špatně. Samozřejmě, technologie postoupily o notný kus kupředu, takže bych dnes jistě kupoval jiný mobil, kupříkladu Alcatel 756 nebo 835 jsou moc hezké telefony. Je to vlastně můj pátý telefon, ale mám ho ze všech nejdelší dobu. A proto ho vyměním za jiný až tento opravdu doslouží.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 3
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 5
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 3
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (14) Další článek: Registrace na MobilManii: hotovo

Témata článku: Alcatel, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Skupina volajících, MOBI, Mobil, Smítko, Slušný telefon, Zmeškaná událost