Můj mobil: Alcatel One Touch 535

Čtenářská recenze: Alcatel One Touch 535 již nepatří mezi nejmladší telefony, snad právě proto se ale prodává za velmi nízkou cenu. Jde o telefon střední třídy, který zaujme velkým barevným displejem a příjemným ovládáním.

Autor: Jan Cholewa

Proč jsem si koupil tento telefon

Orientovat se v nynějším velkém výběru mobilů je obtížné. A je to ještě těžší, když je jako v mém případě rozhodující cena. Můžu však říct, že tento Alcatel byl v době, kdy jsem jej kupoval, naprostým ideálem – zkrátka přesně podle rčení „za málo peněz hodně muziky“.

  

Konstrukce, design, ovládání

Design je věc subjektivní, mně se Alcatel líbí, ale manželka tvrdí, že je ošklivý a že by si ho nikdy nekoupila. Na pohled působí kovovým dojmem, ale je to jen plast, který nevrže. Dá se na něm však vidět jakákoli rýha i škrábanec. Jednou mým nešikovným rukám telefon vypadl, k mému zděšení plast nechutně v místě dopadu popraskal a vypadá to, jako když vám spadne krabice od mléka.

 

Displej je velký (128 × 128), čitelný dokonce i na sluníčku (kam se hrabe manželčina Nokia 6100), ale hrozně se pod kryt práší a nejde to vyčistit. Výdrž je v normě, 4–5 dní při normálním používání, tzn. 2–3 kratší hovory denně a nějaká ta SMS. Jinak je fajn, že za 1,5 hodinky je znovu nabito, takže mě to nějak nelimituje.

Alcatel se ovládá se prostřednictvím joysticku. Musím říct, že jsem se toho dost po svých zkušenostech s OT 501 bál, ale ovládání je dobré a nemůžu si ho vynachválit. Vše ovládám jen joystickem, žádná potvrzovací tlačítka a podobně. Mám první firmware, který ještě nevyužívá ta zbytečná tlačítka pod displejem, a ani si ho nechci nechat přehrát, jen to komplikuje ovládání a zabírá místo.

Telefonování a zprávy

Zprávy SMS, to je kámen úrazu. Obvyklou T9 v tomto telefonu nahrazuje slovník Zi, který kvalit T9 rozhodně nedosahuje a chová se doslova podivně. Logiku vkládání znaků jsem do dneška nepochopil a ani už nechci. Navíc kapacita je tak malá, že jsem se rozhodl psát klasickým způsobem. Nejsem žádný SMS maniak, tak mi to nevadí. V současné době ho používá manželka, která mi absenci T9 několikrát za týden připomene. Zprávy MMS moc nepoužívám, ale zkoušel jsem si nějaké vytvořit i odeslat. Musím říct, že je to celkem intuitivní a jde to bez problému.

  

S kvalitou hovoru ani signálem jsem nezaznamenal žádný problém. Telefon má hlasité handsfree, které je sice trochu plechové, ale dá se používat.

 

Na telefonním seznamu se mi líbí, že má v jednom náhledu paměť karty SIM i vnitřní paměti telefonu. Lze si také vytvořit další seznam pro rodinu nebo obchodní partnery. Telefon však vyhledává pouze podle prvního písmena, což může být pro mnoho uživatelů limitující. Já spíš používám na kontakty Palm, takže mi to ani moc nevadí. Samozřejmostí je možnost přiřadit více čísel k jednomu kontaktu a dostatečná paměť na čísla.

Zvuk

Alcatel zřejmě použil nějaký zvláštní zvukový čip. Vzhledově vypadá reproduktor velice dobře, funkčně mě však zklamal. Zvuk je při přehrávání MIDI plechový, zkrátka jako byste si pustili staré rádio. Vše se však změnilo v okamžiku, když jsem zjistil, že je možné převést do mobilu MP3, a to do formátu AMR prostřednictvím softwaru staženého z internetu. Je to perfektní. Samozřejmě se kvalita nedá srovnávat s dražšími mobily (o MP3 přehrávačích ani nemluvě), ale málokterý mobil se v tomto Alcatelu vyrovná. Jako vyzvánění mám Ironic nebo Roxette, a to vždy 30 sekund, což je maximum, co telefon povolí. Věřte, že se lidé často diví, co to mám za telefon.

 

Organizace času a další funkce

Kalendář a úkolovník nenáročného uživatele uspokojí, ale pro toho, kdo potřebuje často a důkladně využívat tyto funkce, je nedostatečný. Navíc software od Alcatelu je určen na zábavné funkce, takže o nějaké synchronizaci v pravém slova smyslu nemůže být řeč. Budík je však opakovaný, dá se nastavit druh vyzvánění. Je mnohem lepší, když vás budí pohodová skladba než nějaké pípání.

 
Pohled na kalendář týdenní... • ...a měsíční

Musím zmínit ještě jeden nedostatek, a tím je absence Javy, což může být pro někoho rozhodující. Alcatel použil technologii In-Fusio, která prý v některých ohledech Javu předčí, ale k používání je nutná podpora operátorů. U nás ji žádný operátor nepodporuje, a tak se musíte spokojit se dvěma dodávanými hrami. První je taková skoro 3D střílečka, ve druhé jde o klasické rozbíjení cihliček. Originální je, že při hře se displej přepne naležato.

  

Mobilní datové přenosy

Telefon je vybaven infraportem a neměl jsem s nastavováním ani s používáním sebemenší potíže. Bluetooth telefon nepodporuje, za tu cenu bych to ani nečekal. Silnou stránkou Alcatelu jsou ale jeho datové přenosy – podporuje GPRS třídy 10 (4 + 2), což je v této cenové kategorii velmi dobré. Používám GPRS ve spojení s notebookem a neměl jsem nikdy problémy s nějakým vypínáním nebo restartováním telefonu.

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon jsem si koupil na podzim 2003 a jsem s ním spokojený. V současné době už má Alcatel mobily vybavené i fotoaparátem, který tomuto modelu chybí. Myslím si, že názory, že telefony Alcatel jsou poruchové a nekvalitní, už dávno neplatí. Alcatel dokáže dělat telefony s dobrým poměrem výkonu a ceny.

V současné době používám Nokii 6100, kterou jsem si půjčil na vyzkoušení, a musím říci, že se funkcemi ani ovládáním mému Alcatelu nevyrovná.

Oznámkujte svůj telefon

  • Design: 2
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 4
  • Organizace času: 4
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 2

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (23) Další článek: Sony Ericsson K500: předurčen pro zábavu

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 535, Nokia 6100, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Dostatečná paměť, One Touch, Věc subjektivní, Mobil, MOBI