Můj mobil: Alcatel OT 301

(čtenářská recenze) Alcatel OT 301 byl hitem před čtyřmi lety. Z dnešního pohledu se jedná o již zastaralý typ, ale mnohým lidem stále ještě dobře slouží. V kompaktních rozměrech nabízí grafický displej a na svou dobu slušnou nabídku funkcí.

Autor: Lucie Palíková

Proč jsem si koupil tento telefon?

Na Alcatel, jako na svůj první mobil, jsem moc náročné požadavky neměla. A proto, když se vyskytl ve výhodné nabídce a za velice výhodnou cenu, ani jsem příliš neváhala. Vyhovoval mi zároveň jak svou velikostí, tak i z estetického hlediska, protože nemám v lásce „krabicovité“ mobily.

Konstrukce, design, ovládání

Myslím, že narozdíl od starších typů Alcatelu má tento mnohem atraktivnější design. Skvěle díky tomu padne do ruky. Co mi vadí, je zadní kryt, který se občas sám od sebe otevře a baterii pak hledám v batohu. Klávesnice podle mě není moc šikovně ani kvalitně provedena, protože už po krátkém používání se tlačítka ošoupala a středový joystick brzy docvakal. Není také výjimkou, že mi klávesnice přestane fungovat úplně nebo mobil samovolně listuje v seznamu.

Displej samozřejmě nehýří barvami, poslední dobou se mi zdá dokonce zašedlý a klidně by mohl být aspoň o kousek větší. Zaujal mě proto snad jen svým oranžovým podsvícením, u kterého si dokonce můžu nastavit intenzitu.

Když jsem mobil koupila, měl výdrž tři až čtyři dny, teď ho po třech letech nabíjím každý druhý den a skoro se ho bojím zapnout.

Telefonování a zprávy

Kapacita telefonního seznamu sice není nijak závratná, ale jako běžnému uživateli mi bohatě stačí. Oproti tomu mě rozčiluje vyhledávání pouze podle prvního písmena, které je často nesnesitelně zdlouhavé.

S telefonováním žádné větší problémy nemám, úplně jsem si zamilovala handsfree. Je to jedna z mála funkcí, kterými se Alcatel může chlubit.

Co však výrobci nedomysleli, je paměť hovorů. Ta není klasicky rozdělena na přijaté, nepřijaté a volané, všechny telefonáty jsou tady dohromady, a navíc se nedá průběžně promazávat.

Zprávy se mi díky hodně tuhým tlačítkům píší velice nepohodlně, ale i na tento nedostatek se dá při troše cviku zvyknout. Alcatel vás určitě ohromí T9, ovšem jen do té doby, než zjistíte, že je vám anglická verze nejspíš k ničemu. Můžete si samozřejmě vytvořit i seznam vlastních slov, o který jsem se taky pokoušela, ale brzo mi došlo, že tudy cesta nevede. Proto raději zůstávám u klasického „datlování“.

MMS a jiné „drobnosti“ na Alcatelu nenajdete, proto si jednoduchou orientaci v menu textovek nemůžu vynachválit.

Organizace času a další funkce

Funkcí v menu je opravdu málo, i přesto zde nechybí takové nezbytnosti jako jsou budík, kalkulačka a převod měn. Budík si nastavuji každodenní a ještě se mi naštěstí nestalo aby nezazvonil. Kalkulačka je jako celý přístroj velice jednoduše provedena, nevyniká bohužel žádnými zvláštními funkcemi. Jistou pochvalu by však zasloužil převod měn. Kurz lze totiž nastavit pro dvě měny zároveň a v zahraničí jsem tuto maličkost používala téměř na každém kroku.

Na začátku jsem byla nadšená taky z her, ovšem velmi brzo mě omrzely. Alcatel sice nabízí hned tři, možná originální, ale jinak nudné a bez nápadu. Víc bych proto ocenila jednu kvalitní.

Výběr vyzvánění je sám o sobě hrozný, zachránilo mě jedině složení vlastní melodie. Ani ta ale není nijak vyvedená, proto nejčastěji používám vibrační zvonění. To však taky není bez chyb a když se nechce rozjet, nezbývá mi, než s mobilem dost nešetrně o něco klepnout. Kupodivu to pomáhá.

Mobilní datové přenosy

Alcatel sice má wap, jeho připojení se mi však zatím nepodařilo a abych řekla pravdu, zatím jsem se bez něj docela dobře obešla.

Koupil bych si telefon znovu?

Mobil jsem původně potřebovala pouze na telefonování a posílání zpráv a nedá se říct, že Alcatel by tyto podmínky nesplňoval. Bohužel toho víc neumí a moje požadavky se během tří let co telefon vlastním trochu změnily. Nedokážu říct, jestli bych znovu sáhla po přístroji z řady Alcatel, spíš bych ale uvažovala o Nokii, kterou jsem dřív nemohla z nevysvětlitelných důvodů vystát.

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 3
  • Klávesnice: 3
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 4
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 3
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: nehodnotím
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 3


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (14) Další článek: Motorola V620: krátké seznámení s černým elegánem

Témata článku: Alcatel, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, MOBI, Mobil, Krátké používání