Můj mobil: Motorola V300

(čtenářská recenze) Motorola V300 je véčko vyšší střední třídy. Má špičkový barevný displej s nadprůměrným rozlišením, vestavěný digitální fotoaparát a jako zvonění může využít soubory MP3.
Autor: Jan Lysý

Proč jsem si koupil tento telefon?

Motorola V300 je po Motorole T722i a Siemensu MC60 mým třetím telefonem za poslední rok. S klidným srdcem mohu prohlásit, že byla rozhodně nejlepší volbou. Tento telefon je přijatelným kompromisem mezi low-endovými telefony a přístroji vyšší třídy. Samozřejmě oproti manažerským mobilům jí pár předností chybí, ale na druhou stranu cena je ve srovnání se špičkovými přístroji o několik tisíc nižší.

  

Konstrukce, design, ovládání

Motorola V300 patří do oblíbené rodiny véček, které se nebojím označit za skupinu stylových telefonů. A pokud někdo véčka umí, pak právě Motorola. Její řada T7xx se stala velmi oblíbenou. Překvapivě Motorola V300 není předchozím modelům příliš podobná. Je to především díky tomu, že nespadá do řady stříbrných véček, ale honosí se barvou modrou.

  

Když už jsem u barev, nejen svěží modrou nám předvádí unikátní displej. Ten je jedním slovem špičkový. Zapomeňte na problémy typu: Mám si objednat to logo? Jak asi bude vypadat v telefonu? Bude vypadat téměř totožně jako v počítači nebo v časopise.

Povrch telefonu je z neobvyklého materiálu, který připomíná hrubou gumu. Není na omak příliš příjemný, ale důležité je, že na něm nejsou vidět otisky prstů. Ale pozor, zdá se, že poškrábat ho nebude příliš složité. Telefon je podle mého názoru také až příliš těžký. Díky tomu je složité držet ho ve stejné poloze delší dobu. Nepříliš povedeným tahem je i archaická anténa, která kazí celkový dojem z přístroje.

  

Motorola V300 má poměrně malá tlačítka z tvrdého materiálu. Navíc nejsou tvarově stejná. Proto by se mohlo zdát, že psaní bude složité. Není tomu tak. Oproti legendárním přístrojům typu Nokia 3310 jí v ovládání sice něco chybí, ale v psaní se neskrývá žádný větší problém.

  

Telefonování a zprávy

Jak jsem se zmínil výše, jedinou věcí, která kazí dojem z telefonování, je to, že se Motorola V300 díky váze poměrně špatně drží. Naštěstí zvuk je čistý, a tak nemusíte mít telefon přitisknutý úplně u ucha.

Seznam má sympatických 1 000 pozic, ale nedoporučil bych je zaplnit všechny, protože vyhledávat je možné jen podle prvního písmena. Já mám zaplněno něco kolem 200 míst a někdy trvá poměrně dlouho najít požadované jméno. Za zmínku stojí také to, že ke každému jménu lze přiřadit vyzvánění, které se ozve i u SMS od daného člověka.

  
Hlavní displej v pohotovostním režimu • pohled do telefonního seznamu • náhled na kontakt

Práce se zprávami není tak úplně podle mých představ. Je celkem nepříjemné, že Motorola V300 používá slovník iTap. Ten totiž píše slova s diakritikou a písmeno s háčkem nebo čárkou počítá jako více znaků.

Jedna SMS může mít až tři stránky. Telefon ukazuje, kolik znaků zbývá, ale nedozvíte se, kolikátou zprávu píšete. Samozřejmě si to můžete spočítat, ale ne každý na to má chuť.

  
Výběr nové zprávy • psaní SMS zprávy • ukázka přednastavené MMS

Organizace času a další funkce

Tady se nedočkáme žádného překvapení. Motorola V300 nabízí klasický kalendář s možností upomínek, dále budík a kalkulačku. Právě tady se však ukazuje, že Motorola V300 není uživatelsky nejpřívětivější telefon, protože je velkým uměním zjistit, jak s jednotlivými položkami pracovat a nastavit požadované parametry.

  
Měsíční náhled na kalendář • náhled na událost • kalkulačka

Mobilní datové funkce

Jedinou možností, jak donutit Motorolu V300 komunikovat s počítačem, je datový kabel. Ten sám o sobě není nějak extrémně drahý (do 500 Kč), ale nepříjemná je cena softwaru „mobile PhoneTools“, která společně s kabelem překročí hranici tisíce korun.

Díky „mobile PhoneTools“ funguje spojení počítače a telefonu bezproblémově. Můžete kopírovat fotografie z i do telefonu, stejně tak i melodie nebo seznam. Dále pak posílat zprávy nebo upravovat kalendář. Co se vám ale nepodaří je nahrávání javových aplikací. K tomu je zapotřebí nejen jiného programu, ale také spoustu trpělivosti, chuti experimentovat a hluboké znalosti počítače.


Prostředí aplikace PhoneTools

Překvapilo mě také, že v případě nulového kreditu u společnosti Eurotel mi telefon neustále hlásil „GPRS není k dispozici“. Pokud jsem toto potvrdil, naskočilo další hlášení „Pouze fixní volba“. A toto se opakovalo neustále, dokud jsem nedobil kredit.

 
Wap • statistika přenesených dat

Fotoaparát

Fotit můžete tři velikosti fotografií – 640 × 480, 320 × 240 a 160 × 120. Na displeji vypadají snímky opravdu skvěle a ani v počítači nejsou špatné. Pokud ale mohu něco doporučit, vyhněte se příliš jasnému světlu. Fotografie pořízené při silném slunci nebo umělém osvětlení nejsou nejlepší.

  
Fotoaparát doplňuje malé zrcátko • ukázkové fotografie

A dál?

Ještě bych se rád zmínil o několika věcech, které se nevešly do předchozích odstavců. Výrobce udává dobu nabíjení 2,5 hodiny, takže se nelekněte, až se vám bude telefon poprvé, podruhé, potřetí a možná i počtvrté nabíjet mnohem déle. Časem se doba, kterou budete muset nechat telefon v nabíječce, výrazně zkrátí a k udávaným 150 minutám se přiblíží.

Když si telefon kupujete, zeptejte se, jakou má verzi firmwaru. U přístrojů se starším softwarem není totiž možné zvolit si u zpráv doručenky.

Jedním z největších kladů Motoroly V300 je MP3 vyzvánění. Je opravdu mnohem poslouchatelnější než upípané MIDI. Jen si představte, že jedete autobusem a telefon začne hrát vaši oblíbenou píseň, a to poměrně čistě díky kvalitnímu reproduktoru. Ale abyste dosáhli co nejlepší reprodukce, měli byste vědět, jaká je nejvhodnější komprese pro MP3 soubory. Mně se osvědčilo 48 kb/s, 22 kHz a samozřejmě mono.

Koupil bych si telefon znovu?

Určitě ano, a to hlavně z jednoho, poměrně povrchního důvodu – s MP3 vyzváněním opravdu zapůsobíte. Ale Motorola V300 má i jiné přednosti: neobvyklý vzhled, celkem velkou paměť 5 MB a vynikající displej. Samozřejmě má i své mouchy, jako například složité ovládání nebo problémy s nahráváním javových souborů. Ale klady rozhodně vítězí nad zápory.

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 3
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 3
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 3
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (24) Další článek: Zeptejte se pomocí SMS, na co chcete

Témata článku: Motorola, , Motorola V300, Nokia 3310, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Mobil, MOBI, Moto Displej, Přijatelný kompromis, Unikátní displej, Motorol, Mobil m, Motor