Můj mobil: Nokia 3650

(čtenářská recenze) Multimediální chytrý telefon s netradičním designem, to je Nokia 3650. Své příznivce si získala díky bohaté funkční nabídce a Symbianu, odpůrci poukazují na nepohodlnou klávesnici a velké rozměry.
Autor: Aleš Marcol

Proč jsem si koupil tento telefon?

Nokii 3650 jsem si koupil, protože po zkušenostech s předchozími telefony mi chyběla paměť na zprávy SMS a MMS a také mi chyběl VGA fotoaparát. Jediným řešením se mi zdála Nokia 6600, ale kvůli jistým nedostatkům tohoto telefonu, o kterých jsem si přečetl na internetu, jsem si později koupil Nokii 3650 a jsem s ní velice spokojen.

Ale to pravé ořechové čeká uživatele telefonu teprve až zjistí, co všechno dokáže operační systém Symbian, který je v Nokii 3650 nainstalován. A věřte, že Symbian toho dokáže opravdu hodně, můžete si do mobilu nahrát prakticky cokoli vás napadne: od vědecké kalkulačky až po ovládání Hi-Fi věže nebo televize.

  

Konstrukce, design, ovládání

V tomto směru Nokia 3650 asi trošku překvapí, protože design je opravdu neobvyklý. Telefon nemá standardní klávesnici, ale má tzv. kruhovou klávesnici, která spíše připomíná ciferník starých telefonních přístrojů. Ačkoli se na první pohled tváří nepřátelsky, na klávesnici se dá rychle zvyknout, já jsem si zvykl asi po týdnu. Při orientaci v nabídce hodně pomáhá pětisměrný joystick, který je přesný a telefon se s ním ovládá rychle a pohodlně.

 

S provedením telefonu jsem spokojen, jen kryt baterie není tak pevný, jak bych si představoval. Někdy se pod přední kryt dostane nějaké to smítko prachu, ale není problém kryt sundat a prach vyfouknout. Co se týče dílenského zpracování je na tom Nokia 3650 docela dobře. Je vyrobena z plastu, který působí spíše lacině, ale přitom je kvalitní a přežije i tvrdé pády na beton a asfalt (vyzkoušeno). Je ale potřeba dát pozor, aby se nepoškrábalo sklíčko kryjící čočku fotoaparátu na zadní straně telefonu. Musím říct, že i přes několik pádů, přes nošení telefonu v kapsách, odkládání do přihrádek v autě a podobně je sklíčko pořád nepoškrábané a jako nové. Tomu se opravdu divím.

 

Telefonování a zprávy

Někomu možná trvá trochu déle, než si zvykne na novou klávesnici – pro Nokii 3650 to platí dvojnásobně. Na kruhové klávesnici se píše skvěle, ale jde o zvyk. Tlačítka se mačkají lehce, jsou velice přesná a mají dobrý zdvih.

Telefonní seznam je omezený jen vnitřní pamětí 4 MB, takže se nebojte, že vám dojde paměť. Taktéž paměť na SMS a MMS je prakticky neomezená, protože zprávy lze ukládat na MMC kartu, která ve standardním balení nabízí 16 MB prostoru. Není problém dokoupit pak například 128MB nebo 256MB kartu MMC.

Práce se zprávami je snadná a telefon nabídne několik možnosti psaní, od SMS po e-mail. Je škoda, že do MMS lze přiložit jen jeden obrázek, který se dá nastavit buď velký, nebo malý.

Při telefonování je hlas čistý, zřetelný a i dost hlasitý, navíc je možno zapnout hlasité handsfree. I se zapnutým handsfree vychází z telefonu překvapivě dobrý zvuk.

 
Displej v pohotovostním režimu •  hlavní nabídka

Organizace času a další funkce

Kalendář je v tomto modelu opravdu povedený, přehledný a velkokapacitní. A tady je zase výhoda Symbianu, protože komu kalendář nevyhovuje, může si stáhnout jiný. Dobrou věcí je, že lze v kalendáři nastavit synchronizace s MS Outlookem přes Bluetooth a pak všechny záznamy z mobilu zkopírovat do počítače, kde je to ještě přehlednější.

Mobilní datové přenosy

Tak tady to není žádná sláva, protože v dnešní době je GPRS 3 + 2 už docela zastaralé a pomalé. Na surfování v mobilním prohlížeči to docela stačí, ale pro připojení na internet přes počítač ne. Navíc se mi stávalo, že po určité době, kdy byl mobil připojen přes bluetoothový modul k počítači, tak se mobil restartoval a spojení spadlo. Asi záleží na verzi firmwaru, jak už je u Nokie zvykem.

Fotoaparát

Byl jsem mile překvapen kvalitou fotek. Troufnu si říct, že integrovaný fotoaparát v Nokii 3650 fotí lépe než třeba fotoaparát Nokie 7650 nebo 6600. Kvalitu lze ještě zlepšit dohráním nějakého softwaru na focení. A toho softwaru je opravdu hodně, takže tady si vybere každý.

   
Ukázkové fotografie z vestavěného fotoaparátu

Koupil bych si telefon znovu?

Znovu bych si jej asi nekoupil, protože 3650 je už poměrně starý model a používám ho víc než půl roku. Zatím jsem s 3650 spokojen, ale příště bych už koupil zase něco novějšího, ovšem jedině se Symbianem. Jinak koupě to byla dobrá a v žádném případě nelituji.

Hodnocení

  • Design: 3
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 4
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (17) Další článek: Srovnání megapixelů: Nokia, Siemens a Sony Ericsson

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Smítko, MOBI, Mobil, Dobrý zdvih