Můj mobil: Nokia 6230

(čtenářská recenze) Nokia 6230 patří mezi nejoblíbenější telefony z manažerské třídy. V nenápadném kabátku ukrývá bohatou nabídku funkcí, která uspokojí snad každého. O uživatelských zkušenostech s tímto telefonem si můžete přečíst v tomto článku.
Autor: Radek Horák

Proč jsem si koupil tento telefon?

Jako majitel Nokie 6310i jsem hledal logického nástupce tohoto bezesporu skvělého telefonu. Dalším kriteriem pro mě byla výbava a rychlost telefonu a samozřejmě některé finesy jako vyhledávání jmen v seznamu nejenom podle prvního písmene, opakovaný budík, rychlé datové spojení a možnost rozšíření paměti.

Nokia 6310i Nokia 6230

Konstrukce, design, ovládání

Telefon je klasické konstrukce, tudíž displej nahoře a pod ním se rozkládá klávesnice. A ta ve mně při koupi vyvolávala největší obavy. Bude schopna poskytnout takový komfort psaní jako na Nokii 6310? Klávesnice z tvrdého plastu je dobře udělaná, i když první dojem byl dosti kontroverzní. Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrná klávesa. V prvních dnech se s telefonem sžíváte a tak jsou přehmaty na klávese běžné, ale po cca. dvou týdnech používání se vám již bude dařit provést stisk, který jste měli v úmyslu udělat.

   

Konstrukce telefonu umožňuje používat výměnné kryty. K přední části nemám žádné výtky, ale zadní kryt je volný a disponuje asi milimetrovou vůlí. Čočka fotoaparátu je ukryta v těle telefonu a zadní kryt ji dostatečně chrání. K poškrábání krycího skla by nemělo docházet neboť je chytře zapuštěné. To se již nedá říci o displeji, který nějaký ten šrám jistě utrží.

  

Telefon padne dobře do ruky, ale lidem s většími dlaněmi bude zřejmě připadat malý. Jste-li častými měniči SIM karet nebo budete chtít často měnit MMC paměťovou kartu, připravte se na opravdu krušné chvíle při otevírání telefonu.

  

Telefonování a zprávy

Přístup do telefonního seznamu by měl být snadný a rychlý a obě tyto podmínky Nokia 6230 splňuje na výbornou. Jak je již zvykem, Nokia při vyhledávaní jména používá systém filtrování a proto je nalezení požadovaného kontaktu dílem okamžiku a to samozřejmě i díky rychlosti, se kterou telefon pracuje. Při cca 400 položkách v seznamu nepociťuji, že by mě vyhledávaní nějak zdržovalo. Seznam jsem si upravil k obrazu svému a tak většinou vidím obličej toho, kdo mi volá. Hojně také využívám možnosti přidat si ke kontaktu další detaily, nejčastěji e-mail.

  
Displej v pohotovostním režimu • vyhledávání v seznamu • ke kontaktu je možné přidat pět čísel a spoustu dalších údajů

Telefon má čistý a jasný zvuk. Citlivost telefonu na signál se mi zdá větší než u dřívějších modelů a i s jednou ze sedmi čárek se lze dovolat. Telefon disponuje hlasitým odposlechem, který mě příjemně překvapil. Při jízdě po městě jsem měl telefon položený na palubní desce a skvěle jsem slyšel.

Psaní SMS zpráv na telefonu je příjemné a díky slovníku T9 i velice rychlé. Líbí se mi odpočítávání zbývajících znaků. Jedinou výtku mám k vkládání smajlíků, kdy naťukáni na klávesnici je rychlejší než provedeni pěti stisků pro přímé vložení. Telefon disponuje i e-mailovým klientem, který sice neumí pracovat s přílohami, ale je vcelku dobře použitelný. Zmíněný klient si umí šáhnou do seznamu a pokud máme u kontaktu i e-mail tak ho nabídne, což usnadňuje práci se psaním adres. Je však potřeba si vyhrát s ručním nastavením parametrů e-mailu.

  
Psaní textovek • tvorba multimediální zprávy • práce s e-mailem

Organizace času a další funkce

Manažerský telefon má organizaci času, úkoly a poznámky přímo v popisu práce. Jako takový je Nokia 6230 opravdovým pomocníkem. Kalendář po otevření vidíte jako měsíční přehled, více se mi však zamlouvá týdenní nastavení, kde přehledně vidíte jednotlivé dny které jsou rozdělené po hodinách. Moc se mi nelíbí položka úkoly, které si musíte hlídat sami a nebo je přesunou do kalendáře a tam již není problém přiřadit jim signalizaci.

  
Kalendář v měsíčním náhledu • týdenní náhled • úkolovník

Telefon často synchronizuji s PC pomocí bluetooth modulu a to bez vážnějších problémů. Hojně využívám peněženku k ukládání jmen a hesel a ty následně používám při zadávání do Java aplikaci nebo wapu aniž bych je musel psát. Aplikace můžete pomocí Nokia PC Suite případně Oxygene Phone Manageru instalovat dle chuti a podle zkušenosti můžu říct, že mít v telefonu přes 20 aplikací není žádný problém a jediným omezujícím faktorem je volná paměť. Tady bych se pozastavil nad jediným okamžikem, kdy telefon nevykoná příkaz okamžitě. Při otevírání složky s javovými aplikacemi musíte asi pět vteřin počkat. Prodleva závisí na počtu aplikací nahraných do telefonu.

  
Vstup do složky s aplikacemi může chvíli trvat • přehrávač MP3 souborů • rádio

Ocenil jsem rovněž přehrávač medií, jenž přes vestavěný reproduktor dokáže vcelku solidně přehrávat oblíbené MP3 soubory. Vestavěné rádio by se mi moc líbilo, ale vadí mi, že jsou k jeho provozu potřeba přibalená sluchátka coby anténa.

Mobilní datové přenosy

Telefon používám pro datová spojení a přístup na internet ať již v podobě wapu nebo jako modem pomoci GPRS. Po zkušenostech s Nokií 6310 jsem byl překvapen stabilitou a rychlosti spojení. Při ztrátě signálu a jeho opětovném obnovení je totiž telefon schopen dál pokračovat v přenosech. Rychlost spojeni je závislá od intenzity signálu potažmo místě kde jste a dosáhnout průměrné rychlosti 4 kB/s je reálné.

Fotoaparát

Nokia 6230 disponuje integrovaným fotoaparátem. I když mají fotografie maximální rozlišení 640×480 bodů a k zobrazení na monitoru počítače nejsou primárně určeny, jsou zde hezčí než při zobrazení na displeji. Fotoaparát oceňuji jako skvělého pomocníka při získávání portrétů, které si poté přiřazuji ke kontaktům.

  
Ukázkové fotografie pořízené telefonem

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon používám cca 2 měsíce a jsem přesvědčený, že to byla správná volba, kterou bych zopakoval. Menší displej, který je jedinou vadou na kráse se snad podaří Nokii nahradit v dalším modelu a poté již bude na světě opravdový skvost.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (34) Další článek: První fotka nástupce Nokie 7700

Témata článku: Nokia, , Nokia 6230, Nokia 6310i, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Mobil, MOBI