Můj mobil: Nokia 8210

(čtenářská recenze) První malinký telefon Nokie, který se na trhu udržel takřka čtyři roky. I dnes se líbí a zejména ženy jej rády používají. Na svou dobu šlo o slušně vybavený telefon.
Autor: Pavla Krayzlová

Klikni pro větší obrázekProč jsem si koupila tento telefon?

Můj první mobil byl Nokia 5110. Ale o tom nechci psát, i když na něj dodnes nedám dopustit. I když jsem byla doma zahlcována informacemi o nových mobilech, různými recenzemi a letáčky, na první pohled mě zaujala Nokia 8210. V té době to byl opravdu designerský skvost. Ovšem při pohledu na cenu jsem ani náhodou nepomyslela na to, že bych jej mohla jednou vlastnit. Můj šílený mobilní manžel si to vytýčil jako nedosažitelnou metu a opravdu, po čase jsem se stala šťastnou majitelkou nádherné modré 8210.

Moje první zkušenosti

Přiznávám, že u mne rozhodoval vzhled a až pak vlastnosti. Tudíž z internetu vytištěný podrobný návod jsem s povděkem přivítala a založila. Tištěnou příručku jsem zběžně prolistovala se slovy, že se díky intuitivnímu ovládání určitě neztratím, a navíc mám praxi ze staré Nokie, že. Přivítala jsem infraport, neboť mi tam muž pomocí něj snadno přetáhl kontakty. Také už jsem mohla takto předávat vizitku se svým telefonním číslem, i když v té době moc kamarádů infraport nemělo.

Dostalo se mi také informace, že můžu psát esemesky pohodlně na Palmu a pak je šoupnout vzduchem do mobilu a odeslat, ale popravdě řečeno, využila jsem to snad jen jednou. Tak trošku jako bych se drbala levou rukou na pravém uchu.

Telefonování a zprávy

Díky své velikosti, či spíše maličkosti, se mi s mobilem skvěle telefonuje. V kapse nijak netlačí, jen jej někdy nemůžu najít v kabelce.

Esemesky se píší dobře, ale muž, který střídá mobil každou sezónu, se jednou vytasil s funkcí T9. Vyzkoušela jsem si to u něj a pak na mě bylo naléháno, ať si to nechám „přidělat“. Ale v té době se mi nějak nechtělo investovat 300 Kč do člověka v podivném krámku s nápisem „Dodáme T9 do čehokoli na počkání“. A navíc zase tak moc SMS nepíšu, takže to stále odkládám.

Další funkce

Zajásala jsem nad obrazovými zprávami, abych pak za celou dobu vlastnictví telefonu poslala celkem jednu. Jo a taky jsem vlastně jednu přijala, a uložila.

Vrhla jsem se na nastavení profilů, roztřídila si rodinu, kamarády, kolegy z práce. Zřejmě jsem to nedodělala, protože mi nyní úplně cizí hovory zvoní jako rodina, což značně roztrpčuje mého muže a nechápe, že mně to nevadí, protože mi cizí lidé skoro vůbec nevolají.

Ve srovnání s dnešní dobou jsou hry na mém mobilu značně předpotopní, takže se o nich ani zmiňovat nebudu.

Sem tam používám i kalendář, hlavně připomínky, co mám udělat. Je to výhodné, neboť mobil mám většinou vždy při sobě. Přestože se snažím mít všechno v hlavě, raději se někdy pojistím. Jenže se mi stává, že když podstoupím ukládání důležitých věcí, tak se mi to v hlavě ještě víc uloží a kolikrát vyloženě čekám, ahá, je sedm, už by to mělo pípnout.

Koupila bych si telefon znovu?

Stále mě na mém mobilu fascinuje jeho vzhled (no dobrá, po čtyřech letech je už lehce odřený) a velikost – prostě mně naprosto vyhovuje. Vydržel jeden velký pád zhruba z metru a půl s rozdělením na tři kousky, pak pár mírných pádů, kdy se ani nevypnul, ale už jsem šikovnější. Nikdy se ovšem nekoupal.

Poslední dobou je na mě vyvíjen nátlak formou letáků s novou nabídkou, e-mailem mi stále chodí mužem zasílané recenze a fotky, děti už se ptají, kdy tu Nokii zdědí. Prostě můj muž se nemůže smířit s tím, že jeho žena se v mobilním vývoji zastavila na tomto, dle něj naprosto zastaralém mobilu. Jasně, chybí mu Bluetooth, barevný displej, foťák, GPRS… jenže když on je tak šikovný.

Zatím odolávám, i když je to čím dál těžší. Kdyby mi tak firma Nokia udělala radost a vyrobila Nokii 8210x, která by vypadala stejně a měla navíc těch pár drobností, které nemá…

Moje hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: nehodnotím
  • Mobilní datové přenosy: nehodnotím
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 1
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (27) Další článek: CDMA mobil od Sony Ericssonu (přehled bleskovek)

Témata článku: Nokia, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia 8210, MOBI, Počkání, Mobil