Můj mobil: Philps Fisio 825

(čtenářská recenze) Philips Fisio 825 je jistě zajímavým telefonem, který zaujme na první pohled a svými funkcemi uspokojí snad každého. Telefon má barevný displej, Bluetooh, rychlé GPRS a přitom se prodává za velmi výhodnou cenu.
Autor: Štěpán Volf

Proč jsem si koupil tento telefon?

Hledal jsem levný telefon s GPRS, e-mailovým klientem, českou T9 a kalendářem. Už dříve jsem měl dva telefony značky Philips, které mi svým stylem vyhovovaly. Fisio 825 je navíc pěkný a nepříliš rozšířený mobil, jehož koupě byla výhodná.

 

Konstrukce, design, ovládání

Fisio 825 je malé, na hranách a rozích příjemně zaoblené a dobře padne do ruky i do kapsy. Kryt baterie sedí dobře, nikde nic nevrže. Klávesy jsou malé a poněkud tuhé, ale s poměrně jistým stiskem. Trochu výstřední design se mi velmi líbí, není to zkrátka masový telefon. Můj exemplář je světle modrý a nepatří asi mezi oficiálně dovážené, které jsou stříbrné, přesto má českou lokalizaci.

 

Na první pohled netradičně řešené ovládání je snadné, příjemné a intuitivní. Menu je na všech úrovních plně grafické, ikonky se otáčejí v půlkruhu. Je to neobvyklé, ale ne krkolomné a dá se na to zvyknout. Zakrátko jsem si zvykl na ikonky a podle nich jednotlivé funkce rychle poznám. Velmi oceňuji možnost přiřadit vybrané funkce k číselným klávesám a jejich dlouhým stiskem pak příslušnou funkci vyvolat. Dvě kontextové klávesy pod displejem jsou trochu zapuštěné a je třeba je stisknout důrazněji nebo nehtem.

Displej odpovídá třídě telefonu. Na přímém slunci je jeho obsah špatně vidět, přesto je stále použitelný. V běžných situacích se na něj vejde pět řádků, menu v grafické podobě ho využívá dostatečně.

 

Krycí sklíčko displeje je vypouklé a může se tak snadno poškrábat. Rozebrat telefon pro případné čištění je docela hlavolam, ale i ten jsem nakonec rozluštil. Mobilní telefony Philips jsou pověstné dlouhou výdrží baterie. Já při běžném používání a vypínání na noc nabíjím jednou za týden.

Telefonování a zprávy

Neznám jiný telefon, který by pro vyhledávání v telefonním seznamu využíval T9. Zkrátka píšu hledané jméno, jako bych ho psal ve zprávě, a kurzor sám skočí na příslušnou položku. Na ní můžu ovládacími klávesami do stran volit, které z čísel uložených u jména chci volat. Přitom se mění ikonka čísla vedle jména. Kvalita zvuku reproduktoru je dobrá. Lze ji měnit ekvalizérem, který má pět možností nastavení, ale v praxi jsem nepoznal rozdíl. Citlivost na signál je dobrá, problém mám jen na odlehlých místech, ale to je způsobeno spíše sítí než telefonem. Philips Fisio 825 by mohl a měl mít polyfonní vyzvánění.

 
Displej v pohotovostním režimu • hlavní nabídka

Při psaní SMS je třeba nejdříve zvolit adresáta a až poté napsat vlastní text, což je podle mě logické. Zprávy se s českou T9 píší dobře, mám zde jen dvě vážné výhrady. Uprostřed věty nelze napsat vlastní jméno nebo název. Při změně velikosti písma totiž telefon přijme první velké písmeno jako dokončené slovo a jeho zbývající část už většinou není ve slovníku. Druhou výtkou je nemožnost přidávat do slovníku nová slova. Naopak příjemná je tabulka interpunkčních znaků, ze které lze rychle vybírat číselnými klávesami. Telefon podporuje zprávy EMS, naopak MMS odeslat ani přijmout neumí, mně osobně to ale nechybí.

Organizace času a další funkce

Funkcemi pro organizaci času tento model potěší, nic mu v tomto směru nevytýkám. Disponuje opakovaným budíkem, který lze navíc aktivovat jen pro pracovní dny. Budík zvoní i při vypnutém telefonu. Kalendář nabízí přehledné denní, týdenní i měsíční zobrazení, události mohou být opakované ve všech periodách.

Synchronizace s počítačem probíhá bez problémů přes kabel nebo Bluetooth. Telefon lze z počítače plně ovládat a nastavovat. Z dalších funkcí používám kalkulačku. Hlasový zápisník se také může hodit.

Mobilní datové přenosy

Pro mě nejdůležitější funkce, hlavně kvůli GPRS třídy 10 a e-mailovému klientu jsem si tento telefon koupil. Klient funguje naprosto spolehlivě, nastavení je jednoduché, umožňuje pracovat se dvěma schránkami a poradí si i s nepříliš velkými obrázky ve formátech JPG, GIF a BMP. S těmi se pracuje snadno a dají se použít jako tapeta nebo spořič displeje. Spojení se přeruší jen výjimečně, rychlost je výborná, během několika vteřin jsou zprávy staženy. Odesílat e-mailové zprávy lze jen po jedné, ale i to je jednoduché a rychlé.

Také wapový prohlížeč funguje jistě a svižně. Používá menší písmo než menu telefonu, takže se na displej vejde šest řádků. Má vlastní menu, kam lze ukládat záložky.

Fotoaparát

Fisio 825 nemá vestavěný fotoaparát a nelze k němu ani připojit externí.

Koupil bych si telefon znovu?

Tento model používám asi rok. Rozhodně bych si ho po zkušenostech koupil znovu a mohu ho i s klidným svědomím doporučit. Dnes se dá koupit za 2 500 Kč a za tuto cenu nabízí všechny důležité funkce. Novější modely výrobce mají zatím jen mírná vylepšení, funkčně o mnoho více nenabízejí. Myslím, že ani u konkurence mnoho modelů s tak dobrou výbavou a tak nízkou cenou nenajdete.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 1
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (37) Další článek: Alcatel odstartoval novou reklamní kampaň

Témata článku: , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Philips Fisio 825, Výstřední design, Volf, Masový telefon, Phil, F +, Mobil, MOBI